Henkilökultti

tiistai, toukokuu 31, 2005

Ranska sanoi selvin numeroin ei, kuten olin aavistellut koko kevään. Silti tämä yllätti ilmeisesti koko euroopan. Presidentti Chirac hajoitti hallituksensa ja nimesi eliiteistä eliiteimmän seuraajan, jottei tarvitsisi nimetä tulevaa seuraajaansa ja vihamiestään Sarkoa pääministeriksi. Huonoista valinnoista ilmeisesti vähemmän huonoin. Uudelle hallitukselle tuskin voi povata pitkää ikää, sillä samalla UDF eli toinen kolmesta oikeistopuolueesta lähti hallituksesta.

Miksi Ranska sanoi ei? Kaikki syyttävät Ranskan sisäistä tilannetta, mutta tämä ei ihan oikesti ole koko totuus. Eurooppalainen neoliberalismi ja siihen kytketty sotavarustelu käänsivät vasemmiston vasemman puoliskon perustuslakia vastaan. Onneksi sentään Hesari otsikoi jotain ihan sekavaa kaunaisten koalitiosta, joka lähinnä osoittaa miten kaukana Sanomatalo on mannermaalta tai puolueettomasta raportoinnista. Nationalistipuolueiden kannatus Ranskassa on kutakuinkin viisitoista prosenttia - loput äänet tulivat vasemmalta. Erityisen suuri ei-äänten osuus oli neoliberalismin autioittamilla maaseuduilla, köyhien, työttömien, maahanmuuttajien ja vähän koulutettujen keskuudessa. Oleellista analyysiä näistä ilmiöistä hesari ei ole esittänyt. Ei myöskään sitä tosiseikkaa, että koulutus oli eniten äänestyskäyttäytymiseen vaikuttava seikka. Vähiten koulutetuisssa kansanosissa ei-äänten osuus oli lähes poikkeuksetta yli seitsemänkymmenen prosentin. Eliitin Eurooppa?

Komissio puhui perustuslakiprosessin jatkamisesta, mutta eiköhän liene selvää, että se on ihan hölynpölyä. Hollanti hylkää lain huomenna (vai oliko se jo tänään?) ja sen jälkeen brittejä tai edes Suomen eduskuntaa ei saa kunnon hurmioon perustuslain tiimoilta. Olenko vahingoniloinen eurooppaintolijoille? Olen. Olenko toiveikas sosiaalisemman euroopan luomisen puolesta? Täytyy myöntää, että olen vähintäänkin huojentunut. Eurooppa nyt uudessa pysähtyneisyyden ajassa? Otan koska tahansa vastaan minkä tahansa demokraattisen idean pikemmin kuin yhtiöiden, talouskasvun ja sodan euroopan.

Tämä testi sen sijaan oli huono, koska sen kysymykset näyttäytyivät liian periaatteellisina ja turhan yksinkertaisina koko traditiota katsellen. Tehkää parempi. Onko joku saanut tästä tällä vuosisadalla ei-eksistentialistin?

Sain muuten 100ex, vaikka vastasin kolmeen kysymykseen suoraan eksistentialismin perusteesien vastaisesti. Hä?

Niin, tein sen silti.

You scored as Existentialism. Your life is guided by the concept of Existentialism: You choose the meaning and purpose of your life.



?Man is condemned to be free; because once thrown into the world, he is responsible for everything he does.?

?It is up to you to give [life] a meaning.?

--Jean-Paul Sartre



?It is man's natural sickness to believe that he possesses the Truth.?

--Blaise Pascal



More info at Arocoun's Wikipedia User Page...

Existentialism

100%

Utilitarianism

95%

Justice (Fairness)

70%

Kantianism

60%

Hedonism

35%

Strong Egoism

15%

Nihilism

10%

Divine Command

0%

Apathy

0%

What philosophy do you follow? (v1.03)
created with QuizFarm.com

sunnuntai, toukokuu 29, 2005

Kiitos Arwen, tämä oli hyvä.

You scored as Existentialist. Existentialism emphasizes human capability. There is no greater power interfering with life and thus it is up to us to make things happen. Sometimes considered a negative and depressing world view, your optimism towards human accomplishment is immense. Mankind is condemned to be free and must accept the responsibility.

Existentialist

94%

Postmodernist

75%

Idealist

63%

Romanticist

50%

Cultural Creative

44%

Modernist

25%

Materialist

25%

Fundamentalist

25%

What is Your World View? (updated)
created with QuizFarm.com

Niin.

Euronymous
Which Black Metal musician are You? (10 possible results)

brought to you by Quizilla

lauantai, toukokuu 28, 2005

Keksin vapaa-aikaongelmiini lopullisen ratkaisun ja menin töihin Stonesoftin yläkertaan. Maanantaina pitäisi aloittaa, joten kesäloma jäi viikon pituiseksi. Elokuussa sitten lokoilua enemmän, nyt pitää vain nauttia kesästä.

Ecce homo alkoi ja käynnistyi ihan hyvänoloisesti. Naapurin temppeliherrakreivi Zanardi murhattiin ja paaviprinssin kaarti plus inkvisio keskeyttivät pelaajien tutkimukset.

Hävettää tunnustaa, mutta olen pelaillut tietokoneroolipelejä. Icewind Dale on kliseinen, mutta tuntuu toimivan silti. Siistiä on se.

torstai, toukokuu 26, 2005

Lomapäiviä edelleen, joskin työt näyttävät ainakin toistaiseksi lähestyvän kohtalaisella vauhdilla. Hakemuksia, kauppiksen byrokratiaa ja Savujen lahtea. Eilen oli ihan hyvin mennyt GM-kokous, jonka jälkeen piti mennä sitten vielä pelastamaan maailma dommalle. Onneksi Mellunmäestä pääsee kotiin bussilla läpi yön.

Viikko mennyt aika nopsaan, se lienee hyvä merkki.

keskiviikko, toukokuu 25, 2005

Paperin työsulku - kun vessapaperi loppuu. En nyt laittanut tuki-ilmoitusta, koska lakkoa on ollut vasta pari päivää, eivätkä ne ainakaan antaneet aihetta. Yhteisen työväenluokan ihanne toki kannustaa minuakin, mutta tuen mieluummin järkeviä lakkoja kuin vastustan työsulkuja. Työantajan työsulku on toki ylimitoitettu, mutta se nyt ei ole näissä kuvioissa mitenkään harvinaista.

Työntekijäosapuolelta kysymys on nähdäkseni tuposta. Siellä nähdään, että kaikkia aloja koskeva ratkaisu pitäisi saada aikaan. Paperi on parasosaisin kaikista liitoista, mutta sitä ei nähdä yleisenä ongelmana työntekijäpuolella: jos liittojen palkkoja ruvettaisiin tasaamaan liittojen kesken niiden välillä, johtaisi tämä vain loputtomiin riitoihin siitä mikä työ on tärkeintä - ja tästä hyötyisi vain työantaja. Työntekijäpuoli ottaisi siis kaikille samat korotukset ja matalapalkka-aloille ehkä jotain kymmenyksiä enemmän. Tästä seurauksena on toki myös se, että niillä joilla on nyt paljon, saavat vielä enemmän. Erityisen ongelmallistahan tämä on siksi paperin työehdot ovat nykyisellään hyvät.

SAK onkin ottanut kysymyksen periaatteena, kuten varmaan kannattaakin: paperiteollisuuden työnantajat ovat koko nykyisen tupon solmimisen ajan koittaneet tyrkkiä EKtoa unohtamaan tupon ja laatimaan tätä heikompi liittokohtainen sopimus paperille tupon sijaan, koska he joutuvat muuten tavallaan koko tupon maksumieheksi. Tavallaan kysymys on SAKlle siitä, onko suomalaisella työelämän sopimismallilla tulevaisuutta ja samalla koko valtakunnan käsittävän järjestäytyneen ay-liikkeen tulevaisuudesta. Siksi uhkailut yleislakolla. Erityisen huolestuttavana Hakaniemessä varmaan pidetään sitä, että jos neuvotteluvoimaltaan hyvät liitot jäävät tupon ulkopuolelle. Siitä kärsivät kaikki tupon osallistujaliitot, koska kyseessä on aina jonkin sortin kompromissi. Samaten, jos liittojen voimaa heikennetään yhdeltä avainalueelta, on siellä voimaansaadut heikennykset helppo siirtää muillekin liitoille. Tästä on esimerkkejä ulkomailta. Siksi SAK on tuettava voimakasta paperiliittoa. Sitä paitsi paperiliittohan haluaa vain tupon kokoiset korotukset ja se on työnantajapuoli, joka tässä ei heille halua sitä antaa, joten syyllisetkin ovat siellä puolella.

Toinen syy on se, että EKlle pitää näyttää. Alkaa nimittäin aika kovasti näyttää siltä, että Etelärannasta katsottuna suomalainen sopimusmalli ja siitä seuraava hyvinvoinnin ainakin teoreettinen jakautuminen ei enää sovi uudelle keskusliitolle. Tästä nähtiin mallia jo bussilakon kohdalla. Toivon todella, että olen tämän suhteen väärässä. Erityisen ongelmallistahan tämä on siksi, että kokoomuksen lisäksi EK:n talutusnuoraan ovat jääneet keskustan johtomiehet. Vasemmisto taas on suoraan paperin nuorassa - erityisesti SDP, vasemmistoliittolaisten vaatiessa voimakkaampia lakkotoimia.

Työantajapuolelta kysymys on sangen paljon monivivahteisimpi. Se johtuu siitä, että paperiteollisuus on edelleen perinteisin teollisuudenala. Historiallisesti paperiteollisuus rakentui hyvien vesiyhteyksien ja kehittyneen metalliteollisuuden ansiosta. Maa-, rautatie- ja meriyhteydet ynnä pankki- ja vakuutusjärjestelmä rakennettiin alustavasti paperiteollisuuden varaan ja edelleen paperiteollisuus omistaa paitsi kuljetusliikkeitä ja laivoja, myös käyttää valtaa satamissa. Suomen paperiteollisuus kasvoi sodan jälkeen maailman suurimmaksi - Suomen teollisuutta ja yhteiskuntaelämää se on dominoinut koko ajan. Suomessa on neljä kansainvälisestikin merkittävää metsäkonsernia, jotka ovat laajentuneet voimakkaasti ulkomailla valuuttamarkkinoiden vapauduttua. Käytännössä, Suomessa on kolme suurta metsäfirmaa liikaa, koska tilaa markkinoiltaan pohjoismaissa olisi tilaa ehkä yhdelle. Paperi menee siis vientiin - ja tässä ollaan aina sen kymyksen äärellä, että missä kannattaa tuottaa.

Suomessa on lukuisia tuotto-ongelmia. Raaka-aineet ovat kalliita, joskin niiden saatavuus on kohtalainen, koska lähes koko maan metsät on valjastettu metsäteollisuuden käyttöön. Raaka-aine on tasalaatuista. Etäisyydet ovat valtavat ja työvoima erityisen kallista. Väyläverkko on hyvä Suomessa, mutta matka tehtaasta asiakkaalle on pitkä. Samaan aikaan Aasiassa ja Etelä-Amerikassa tulee jatkuvasti uutta maa-aluetta metsäteollisuuden käyttöön, minne suomalaiset ovat Pohjois-Amerikan lisäksi tunkeneet innolla.

Samaan aikan globalisaatio mahdollistaa tuotannon siirron kolmanteen maailmaan. Paperiteollisuus on Suomessa vain siksi, ettei se ole erityisen työvoimavaltaista, koska suomalaisten tekemät paperikoneet tuottavat tuplasti, eivätkä likaa ympäristöä yleensä ihan niin paljon ja koska paperikoneiden siirto on erittäin kallista. Kallista erityisesti sen takia, että tuotanto joudutaan keskeyttämään. Toistaiseksi teknologian kehitys Suomessa on riittänyt takaamaan kasvaneen tuotannon, jotta myös kasvaneet työvoimakustannukset on pyritty kattamaan. Mutta tulevaisuudessa työnantajapuoli pelkää, että näin ei enää ole, vaan tuotanto on siirrettävä ulkomaille. Ennen sitä kannattaa toki tehdä kaikkensa, jotta työvoimakustannukset kotimaassa saisi mahdollisimman alas. Keskitetty tupo tarkoittaa työvoimakusten jakaantumista enemmän metsäteollisuudelle kuin muille teollisuuden aloille. Tässä logiikassa ei mietitä kokonaisvaikutusta eli sitä, että tällä tavalla eri maiden liiketoimintaympäristöjä kilpailuttamalla päädytään siihen, että työehdot heikkenevät tasaisesti eri maissa ja siten toki myös työntekijöiden hyvinvointi. Toisaalta, mitä halvemmat tuotantokustannukset, sen enemmän osakekohtainen voitto omistajalle noin ylipäätänsä kasvaa...

Neljän viikon työsulku on aikamoista peliä. Siinä lasketaan sen varaan, että paperiliitto ei ole valmistaunut (työnantajapuolella on pari hyvää vuotta, jonka takia neljä viikkoa on mahdollista pitää) tarpeeksi pitkään työtaisteluun, vaan että sen kassa tyhjenee ja se joutuu neuvottelupöytään, koska se ei pysty maksamaan palkkoja lakkolaisille. Olen ihan varma kuitenkin, että sulun pituudesta on tehty aikamoiset laskelmat ennen siihen ryhtymistä työnantajapuolella - kuinka pitkään kannattaa ja olla sulussa, koska se alkaa tosissaan purra ja kuinka suuri työvoimakustannusten leikkauksen täytyy olla, jotta "sulkuinvestointi" on kannattava.

Mutta, kun pelissä ovat vastakkain paperiliitto ja metsäteollisuus, SAK ja EK sekä vasemmisto ja porvarit, niin tulos voi olla aika monennäköinen ja huonolla onnella aiheesta neuvotellaan vielä jonkin aikaa - joskin sentään paperiliitto ei ole yleislakkoa väläytellyt kovin paljon. Edellinenhän oli kaikilla aloilla vuonna 1956 (joskin avainaloilla kokeiltiin 70- ja 80-luvuilla kerran jos toiseksin).

Ostaisin muistaessani vessapaperia vähän säästöönkin, tukeen palataan myöhemmin, jos aihetta on.

tiistai, toukokuu 24, 2005

Haen duunia, mutta toistaiseksi sitä ei ole näkynyt. Jos jollain on antaa ehdotuksia, niin olen enemmän kuin avoin.

maanantai, toukokuu 23, 2005

Ainiin, näppäimissä on ääkköset. Muita hyviä asioita Suomessa on kesä ja kaverit. Ihanaa. Pitäisi hoitaa samaa byrokratiaa ja lähetellä kirjeitä. Tässähän se hoituu, vielä kun viivana keskustaan kirjoittelemaan, tulostelemaan ja kopioimaan kaikenlaista. Jos vaikka.

lauantai, toukokuu 21, 2005

Suomessa. Piti mennä purjehtimaan viikinkilaivalla, mutta olin niin paskana matkasta, että se nyt jäi tällä kertaa. Tarkoituksena nyt asettua vähän taloksi. Alkaa jo tuntua jo siltä, että elämä voittaa. Huomenna lisää.

torstai, toukokuu 19, 2005

Tanaan viimeinen ilta Cl-Fd:ssa. Haikea olo kaikkien tyyppien takia, joita ei todennakoisimmin enaa koskaan nae, kun on tullut laheiseksi erilaisten kanssa. Kuitenkin vuosi tuntui menneen todella nopeasti taalla. Toisaalta kauhea koti-ikava Suomeen. Niin kai se on, etta saapuminen on aina hienoa, mutta lahteminen aina ikavaa. Ei voittavaa arpaa oikein ellei pysy paikoillaan. Voittopuolisesti pahin ahdistus on onneksi mennyt jo ohi eika tanaan varmaan kannattane itkeskella. Joku sanoi taikasanan karaoke, mutta en tieda miten siita viela selvitaan.

Jotain analyyttista ranskasta? Kielitaito on parantunut ja nakokulmat laajentuneet aika monessa asiassa. Filosofia on alkanut taas kiinnostaa, mika onkin hyva, koska pitaisi rykaista se gradu varmaan pikapuoliin. Itsenaisyyttakin on ehka tullut jonkin verran lisaa, kriittisyytta varmaan liikaakin. Joku vaitti, etta minusta olisi tullut sosiaalisempi, mutta sita nyt on ihan mahdoton arvioida - ainakin hiljaisuus on valista alkanut hairita.

Halonen lähti vihdoin arvonnan jälkeen ehdokkaaksi, joka tarkoittaa sitä, ettei mun tartte. 20 000 nimen keräämiseen olisi muutenkin hetki mennyt, mutta jos SDP olisi pistänyt Lipposen ehdokkaakseen olisi tämä ollut ainoa vaihtoehto. Hyvä näin, pääsee tekemään jonkun muun vaalityötä.

tiistai, toukokuu 17, 2005

Tähtien sotaa puolelta öin. Odotan kauhunsekaisin tuntein kuinka pahasti ranskikset ovat sen pilanneet. Ennakko-odotukset eivät ole kovin korkealla, koska ranskikset ovat jo osoittaneet kiitettävää kekseliäisyyttä ranskantamalla Dart Vaderin Dark Vaderiksi. Vastaavasti Darth Maul on Dark Maul. Tavallaan käy järkeen paremmin kuin joku dorka Darth, mutta silti... raportoin tuloksista myöhemmin.

http://www.terasbetoni.com/

Onhan tämä vitsi? Onhan?

Milloin metallimusiikki lakkasi olemasta vakavastiotettavaa?

maanantai, toukokuu 16, 2005

"Mä rakastan sun viiksiä, voinko mä ottaa susta kuvia?" sanoi joku tuntematon tyttö baarissa ennen kuin räpsi niitä. Irkut menivät kotiin, joten ryyppyputki ehkä loppuu keskiviikkona. Nyt tänään on jo ollut aika taiteellinen olo. Puistoon.

On taas se aika vuodesta, kun isot miehet tappelevat kaukalossa ja tsekki voittaa. Tästä viisastuneita pistin oveni lukkoon ja join kaljaa venäläisten kanssa. Tänään yritinkin sitten hoitaa byrokratiaa, mutta se ei onnistunut, koska oli yleislakko. Syynä hallituksen päätös poistaa yksi vapaapäivä kalenterista - ei komministien suorittama vallankumous Euroopan perustuslakia vastaan (vielä).

Ensi viikolla siitä sitten äänestetään. Luulen, että Ranska sanoo ei, mutta tiukoille menee. Jos näin käy, niin syynä ei ole tyhmyys tai edes valtava epäluottamuslause hallitsevalle oikeistohallitukselle vaan ihan oikea demokratia. Olisihan se kivaa Suomessakin välillä.

perjantai, toukokuu 13, 2005

Kiitos vaan Meira. Olin aika lahella sentaan rasittavaa intellektuellia. Tama ei ehka ihan perfect match ollut tai sitten en taydellisesti tunne itseani viela...

Braggart

You are 71% Rational, 57% Extroverted, 28% Brutal, and 71% Arrogant.

You are the Braggart! Like Muhammad Ali, you would surely tell everyone that you are "The Greatest" whilst bragging incessantly about your intelligence, your skills, and your abilities. You tend to be a thinker rather than a feeler, and combined with your extroversion and arrogance, this makes you someone who probably just LOVES to brag about his accomplishments. Despite this, however, you are a very gentle, tender person and truly care about others' feelings. You just happen to care more about yourself. Unlike Ali, of course, you are rather rational as opposed to emotional, and you are also much more gentle. But his arrogance and extroversion best reflect the most visible aspects of your personality. Your personality defect is the fact that you are extremely overconfident, extroverted, and perhaps rather lacking in emotions. YOU ARE THE GREATEST! Or so you keep telling yourself every night, in hopes that eventually everyone else on the planet will agree. Well, sorry, we probably won't.

To put it less negatively:
1. You are more RATIONAL than intuitive.
2. You are more EXTROVERTED than introverted.
3. You are more GENTLE than brutal.
4. You are more ARROGANT than humble.

Compatibility:
Your exact opposite is the Bitch-Slap.
Other personalities you would probably get along with are the Hand-Raiser, the Haughty Intellectual, and the Capitalist Pig.

Tämä liikutti vähän turhan paljon radiosta kuultuna.

You see my old man's got a problem
He live with the bottle that's the way it is
He says his body's too old for working
I say his body's too young to look like his
My mama went off and left him
She wanted more from life than he could give
I said somebody's got to take care of him
So I quit school and that's what I did

You got a fast car
But is it fast enough so we can fly away
We gotta make a decision
We leave tonight or live and die this way

I remember we were driving driving in your car
The speed so fast I felt like I was drunk
City lights lay out before us
And your arm felt nice wrapped 'round my shoulder
And I had a feeling that I belonged
And I had a feeling I could be someone, be someone, be someone

-Tracy Chapman, Fast Car

keskiviikko, toukokuu 11, 2005

Eraanlainen virstanpylvas saavutettu: kuvittelin kirjoittavani englanninkielisen tekstin, mutta pyytaessani siihen oikolukua Oklahomasta minulle kerrottiin sen olevan ranskaa. Tasta jarkyttyneena en tee tanaan enaa enempaa hommia vaan menen terdelle.

Miksi ranskankielen oppiminen on/oli minulle tärkeää? Keksin kolme syytä:

1) Ranska on kriittisen filosofian ja tieteen suorastaan klassinen kieli
2) Ranska on vallankumouksellisen tai ainakin tuoreen politiikan kieli
3) Ranska on uutta luovan taiteen kieli

Tarkemmin syitä tarkastelemalla voi huomata, että niitä ei ehkä olekaan kovin montaa erilaista, vaan yhteisen pohjavireen voi huomata selkeästi. Koska nämä kaikki kolme elämänaluetta ovat minulle eri tavoin kiinnostavia, on hienoa huomata, että kieli ja siksi kulttuuri pystyy antamaan jotain kaikille. Onko näin tapahtunut viimeisen vuoden aikana? Uskaltaisin vastata, että kyllä.

Erityisen vaikuttunut olen ollut filosofiasta, joka on todella erilaista ja elinvoimaisempaa sekä kouriintuntuvampaa kuin Suomessa. Vaikka meneinkin uskoni filosofian kykyyn tarjota ratkaisuja, olen vihdoin hyväksynyt, että filosofian tulee tarjota vaihtoehtoja. Mille? Väistämättömyyden teleologialle ja perinteelle. Sitä pitää uskaltaa tarkastella ja ajatella mikä voisi muuttua, miten ja olisiko muutos hyväksi. Tämä muutos ajattelussa on tehnyt filosofiasta taas uutta ja kiinnostavaa.

Täällä opin, että todellisuus on yleisen sietämätöntä ja täytyy sen takia naamioida erilaisilla puolivalheilla helpommin ymmärrettäväksi ihmisille. Siinä mielessä maailma on jonkin sortin representaatio, jota eri selitysmallit: tiede, politiikka ja taide yrittävät tehdä selvemmäksi tai ainakin siedettävämmäksi. Totuus voidaan tottakai löytää, mutta sillä totuudella on aina historiansa, eikä se ole sama totuus muissa ajoissa tai kulttuureissa. Samoin useimmat itsestään selvät totuudet on tehty tiettyä tarkoitusta varten tai ainakin niistä on ilmeistä hyötyä vain tietyille.

Totuuden tuotantoa voi tarkastella vaikkapa lehdistössä erityisesti poliittisten ja tieteellisten kysymysten suhteen. Taide on ainakin joiltain osin vielä onneksi vapaa yleismaailmallisilta selityksiltä sekä toki välillä myös poliittisilta vaatimuksilta.

Mikä sitten on elämän tarkoitus, jos totuuksia on monta? Nähdäkseni maailma asettaa silti kaksi tehtävää niin filosofialle, politiikalla kuin taiteelle: "Mikä minä olen" ja ennenkaikkea "Miten minusta tulee parempi?" Vastata tähän kysymykseen yhdessä, siinä on ihmiskunnan tehtävä tulevaisuudessa.

tiistai, toukokuu 10, 2005

Hesari oli listannut Googlen avulla kuuluisimmat suomalaiset internetissa:

http://www2.helsinginsanomat.fi/extrat/kulttuuri/kuuluisin/suomalainen.html

Mielenkiintoisesta listasta voi paatella paitsi, etta Lasu (38.) on kuuluisampi internetissa kuin Kekkonen ja Tom of Finland on kuuluisampi kuin Matti Vanhanen, mutta googlellahan voi hakea hitteja itsekin.

Tuolla listalla mina paasisin jaetulle 135 tunnetuimman suomalaisen jaetulle sijalle Jari Sarasvuon kanssa. Juuri jättäen Anni Sinnemäen ja Arvo Ylpön taakseni. Ville Haapasalon, Spede Pasasen ja Pentti Kourin peittoan helposti.

Internet-saarrostus jatkuu, nyt kirjastostakaan ei enaa paase eli jos minusta ei kuulu, niin se ei valttamatta johdu siita ettette olisi mielessa. Talla menolla tyonteosta tulee ensi viikolla taalla todella hankalaa.

Suomi muuttaa rauhanturvalakia siten, etta sotilaille annetaan valtuutus tappaa ja bonuksena ei edes YK-valtuutusta enaa tarvita. Loppukaneettina tahan, etta poliitikkojen tarkein tehtava maailmassa ei mielestani ole talouden toimintaedelletysten turvaaminen tai turvattujen etujen puolustaminen vaan sotien ja vakivallan estaminen. Vakivalta vain ruokkii vakivaltaa.

Tama on niin yksinkertainen asia, etta toivoisi jokaisen vastuullisen poliitikon sen uskovan ja paskat antavan reaalipolitiikasta. Aseet auroiksi ja ydinaseet ydinaurauksi ("Dont worry, its depleted.") Utopiaa? Toisen maailmansodan maailmanpalosta on vain 60 vuotta, emme me jo nyt voi unohtaa.

sunnuntai, toukokuu 08, 2005

Eilen oli internet kiinni ja tanaan sen sijaan maileri blokkaa emailini. Taytyy varmaan etsia uusi internetkahvila, kun toistaiseksi ei ole hajuakaan siita menevatko jotkin mailini perillekin (ja mitka.) Joistain tuloksista paatellen niita ei ainakaan lueta, vaikka perille menisivatkin.

perjantai, toukokuu 06, 2005

Olen tehnyt paa-asiassa kasittamattomia kirjoituvihreita suomenkielessa, mutta pistan ne nyt talta viikolta taas kielisokin piikkiin. Toivottavasti katoavat taas jossain vaiheessa. Ja ranskasta nyt en edes aloita, enaa yksi tentti huomenna (lauantaina!) jaljella, sitten taalla on toivottavasti kouluhommat kasassa. Jesh.

Ropecon myonsi 500 euroa Savujen lahdelle. Kiitos ja kumarrus.

maanantai, toukokuu 02, 2005

Takaisin Ranskassa. Taalla on todella kuumaa, mutta viikko pitaisi nyt painaa nena kirjassa ennen "kesalomaa". Yritys tulee ainakin olemaan hyva, katsotaan lauantaina minne saakka se riittaa.

PT kihlasi minut vahingossa viime viikonlopuksi Janin kanssa. Olihan meilla kivaa niin kauan kuin sita kesti.

Hesari aityi taas viime viikolla kommentoimaan asioita, joita se ihan ilmeisesti ei ymmarra. Pilapiirroksessa oli euroopan perustuslaista aanestava ranskalainen, joka kommentoi "Vastaukseni on ehdottomasti ei" ja peraan "Mutta mika olikaan kysymys?" Tama ei vastaa kokemustani ranskalaisesta poliittisesta keskustelukulttuurista vaan lahinna leimaa ranskalaiset tyhmiksi. Ainakaan hesari ei todellakaan ole raportoinut taalla olevasta valtavasta perustuslaista keskustelemisen buumista, joka ihan oikeasti hallitsee mm. ruokapoytakeskusteluja ja mediaa.

Taalla keskustelun taso on sisallollisesti ainakin huimaavasti Suomea ylempana, jossa ulkopoliittista johtoa myoten ajatellaan ja perustellaan kansalla, etta nyt ollaan joko Euroopan puolella tai Eurooppaa vastaan ja tasta on nimenomaan nytkin kysymys. Tama ei ihan oikeasti pida paikkaansa. Euroopan ytimet mun perse. Ja voit miettia vaikka paassasi, etta kuinka moni suomalainen tietaa tai on edes kiinnostunut Natopykalista tai abortista kaytavasta keskustelusta. Ehka pitaisi olla, vaikka puolueet ovatkin yhteisella sopimuksella Suomessa paattaneetkin vaieta koko perustuslain. Se on sinallaan toki helpompaa, kuin vaikkapa kansanaanestykset, joista valilla tulee ihan vaaria tuloksiakin.

Yleisempi viesti poliittisille paattajille Suomessa, Ranskassa ja vaikka ihan ylioppilaskunnissakin: alkaa vaheksyko niita, joita teidat on valittu palvelemaan, tyhmina!