Henkilökultti

maanantai, joulukuu 31, 2007

Cronberg käsittelee kuluttaja-asioita perustettavassa uudessa superministeriössä, TEMissä. Totesin asettavani sen ministeröin erityisen seurantaan nykyisten Suomen Puolustusministeriön ja Liikenne- ja viestintäministeriöiden lisäksi. Syitä on useita, useimmat poliittisia.

Kuluttajuudesta olen tehnyt opintojakin kauppiksen markkinoinnissa. Siinä erityisen mielenkiintoinen on globaali siirtymä kansainväliseen kuluttajuuteen. Siinä tuottajat ja pääoma liikkuvat nopeasti, mutta säännökset koskien tuotteita ja markkinoita tehdään edelleen kansallisella tasolla. Suomen koko sana kuluttajuus on jotain puolivaltiollista, on kuluttajaintutkimuskeskusta, kuluttajalautakuntaa ja kuluttajansuojaa. Samalla kuluttajien painostusjärjestöt ovat heikkoja, jos niitä vertaa vaikkapa anglosaksisiin maihin. Tai toisaalta vaikkapa työtä ja pääomaa edustaviin etujärjestöihin Suomessa. Kuluttajajärjestöjen painoarvoa tulisikin määrätietoisesti kasvattaa, kun valtion kyky puuttua kansainväliseen kuluttajuuteen, esimerkiksi internetin kautta, vähenee. Mahdollisesti jo olemassaolevien kuluttaja-järjestöjen kautta tai sitten uusien. Erityisesn mielenkiintoisia ovat tietenkin tällä tavalla mahdollisesti saavutettava parempi translaatio pääomaa vastaan ja paremman maailman puolesta.

Toinen kuluttajuuteen liittyvä tekijä on tietenkin sen yleinen vähentäminen, kun sattuneesta syystä maapallon resurssit ovat vähän vähissä ja ihmisen aiheuttamat muutokset ilmeisiä. Jos tästä jollain on vielä epäselvyyttä, niin kehotan katsomaan ulos ja huomaamaan lumen puutteen viimeistään hiihtolenkkinsä puolivälissä. Suomalaiset juuri viime viikolla valitsivat ilmastonmuutoksen pahimmaksi uhaksi. Poliittinen pelikenttä on auki ja pelivaraa on vaikka kuinka, mutta silti mitään ei tapahdu. Ainiin, paitsi että Pajunen ajaa kaupunginjohtajana enemmän autoja Helsingin keskustaan.

Ongelmat liittyvät tässä kontekstissa myös siihen, että vastuu ilmastonmuutoksessa työnnetään yksittäiselle kuluttajalle, kun ilmiöön pitäisi puuttua yleisellä tasolla voimakkaammin valtioiden ja yritysten taholta. Tai no, yrityksethän eivät tee muuta kuin voittoa, joten niihin on puututtava sitten kansalaisjärjestöjen ja myös valtioiden lainsäädännön avulla.

perjantai, joulukuu 28, 2007

Filosofien ainejärjestö Dilemma vauhdittaa poliittista keskustelua (ote yhdistyksen kokouksen pöytäkirjasta):

L. ehdotti Dilemman sääntöjen avaamista ja seuraavan säännön lisäämistä: "Dilemma ry:n puheenjohtajaksi ei voida valita henkilöä, jolla on kansallisen kokoomuksen tai keskustan puoluekirja, koskien myös nuorisoliittoja." I. kannatti ehdotusta ja V. vastusti. Äänestettiin käsiäänestyksellä, 11 24:stä kannatti. Ehdotus ei saanut kolmen neljäsosan kannatusta, joten ehdotus kumoutui.


Vanhanen: Minulla on oikeus olla ymmärtämättä. En tiedä ymmärsinkö uutista, mutta en ole toisaalta ymmärtänyt Vanhasen viime aikaista kulttuuripolitiikkaa muutenkaan. Paras kommentti löytyy raidasta otsikolla Arnold Schwarjne. "I was chosen to lead, not to read."

- Hanki elämä. Käy vaikka joskus internetissä tai jotain.

Hyvä oli myös:

- Tässä hyvä ystäväni, Pahan paikallinen edustaja.

Muissa uutisissa sain tänään 22 kuukautta jatkorahoitusta väikkäriini. Sille.

keskiviikko, joulukuu 26, 2007

Tuli loma ihan tarpeeseen. Perusjoulua ja ihan huvin vuoksi lueskelua, eikä kiire mihinkään. Ehdin vähän saattaa muutamia ajatuksianikin kokoon, mikä oli ihan positiivista. Löysin myös jotain, minkä luulin jo kadottaneeni jonkin aikaa sitten.

Tuntematon jäi pyörimään mieleen. Sen sijaan sen tiimoilta lehdistössä käytävässä keskustelulla ei ole kyllä mitään tekemistä itse näytelmän kanssa.

Jos jokainen sukupolvi kirjoittaa tuntemattomansa uudestaan, niin tuo lähinnä mielestäni kuvasi miten merkityksettömiä monista niistä asioista, joita Linna piti tärkeänä, on tullut. Alunperin Linnan kirjat olivat sitä suurta suomalaista konsensusta, jolla sodanjälkeinen Suomi rakennettiin sisällissodan jälkeen. Se kuvasi niitä, jotka isänmaa oli pettänyt, mutta jotka silti olivat valmiit kaatumaan (ja voi pojat kaatuivatkin) sen idean puolesta.

Nyt tuntematon oli kertomus siitä miten tuo konsensus on repeilemässä yhä pahemmin - tai ehkä pikemmin se on muuttumassa merkityksettömäksi. Eri juttu sitten se, miten aito tuo konsensus koskaan olikaan. Ei sitä silti voi olla hymähtelemättä oikeiston luvatessa vanhimman lupauksensa mukaisesti "vastakkainasettelun ajan olevan (vihdoin) ohi". Vaikkei hymähtely varmaan ole tässä se oikea vastaus poliittiseen tuplapuheeseen.

Onko Suomi sitten kuollut? Luin joululahjaksi saamani kirjan Foerin jalkapallon maailmanselitystä tästä näkökulmasta, mielenkiintoinen muuten monestakin näkökulmasta. Siinäkin esitettiin tiettyjen ehtojen vallitessa kansallisvaltioiden itse asiassa vahvistuvan vastauksena "globalisaatioon". Kansallisvaltiota elvytetään toki stereotyyppien ja urheilun kentillä, mutta toki edelleen "oman" kielen ja uskonnon kautta. Voiko se projekti enää onnistua? Ja se kuumentavin kysymys jää edelleen ilmaan: olisiko nykypolvien katsantokannasta täysin samantekevää kuka olisi voittanut jatkosodan?

Ja kun tämä nyt tähän meni, niin Elsa Rauteen Espanjan sisällissodan innoittama Veli, sisko:

Sivistyksen etuvartiossa
missä kulttuurilla kerskutaan
tiedekin vain kehitellä koettaa
uudet keinot joilla surmataan

Tykit, pommit, kaasut kaikenlaiset
kylvää tuhoa ja kuolemaa
Isät, pojat työläiskotienkin
taiston tanner uhriksensa saa

Miksi kansat toisiansa surmaa
työmies työläistä toisen maan?
Kuka voitot korjaa murhatöistä
milloin verivelat maksetaan?

Sotiin johtaa riistoherrain kiistat
heidän eduistansa kamppaillaan
Sotasaalis minkä herrat voittaa
työläispoikain verin maksetaan

Työläiskansat, nouskaa kaikkialta
sodan julmaa vaaraa vastahan
On jo aika ihmisyyden voittaa
sodan julmat kauhut lopettaa

Sotatorvet kaikkialla soittaa
kansat nouskaa vastaan huutamaan
Sotain synnyttämää riistovalta
sekin tieltä väistyä jo saa

maanantai, joulukuu 24, 2007

Hyvää joulua puput ja mussukat.

lauantai, joulukuu 22, 2007

Three drunken maidens ja muut kädettömät tontut jatkoivat tänään paketointia. Jenni jo vuosikin varjeltuja salaisuuksia internetiin, "eli joukkotiedotusvälineeseen". Tuokin asettaa taas uskoa koetukselle suomalaiseen oikeusjärjestelmään.

Silti: hyvää joulunalusta ja rauhallista Yulea tai mitä ikinä.

perjantai, joulukuu 21, 2007

No, ehkä nyt joulun kunniaksi Sarkostakin. Hän on nimittäin löytänyt uuden tyttöystävän: Carla Brunin, joka on huippusuosittu laulaja ja entinen malli. Varsinaisesti Ranskan presidentien naisseikkailut eivät perinteisesti kai kenellekään kuulu. Tässä silti siinä on ollut ihmettelemistä, koska Ranskan presidentin tyttöystävä ei ole vähäinen virka sekään.

Ensimmäinen esiintyminen Euro-disneyssä. Sen jälkeen Sarko olisi halunnut ottaa Carlan mukaan Vatikaanin valtiovierailulle, mutta vatikaani ei suvainnut. Odotamme taattua sosiaalipornoa aiheesta, koska Bruni ei usko yksiavioisuuteen vaan sekä polygamiaan että polyandriaan ja katolisuuttaan mielellään korostava Sarkokin on kerennyt eroamaan kahdesti.

Ranskan sosialisteille kova pala mm. sen takia, että Brunia on pidetty sangen vasemmistolaisena ja Sarkoa suunnilleen antipaaavina. Toisaalta politiikka ei tunnetusti aina kyllä yllä makuuhuoneeseen asti ja hyvä niin. Brunilta on irronnut mm.

«Rien de plus injuste que le capitalisme. Pas possible d?accumuler comme ça. Ça ne peut plus durer.»


Vapaasti suomennettuna:

Mikäään ei ole yhtä epäoikeudenmukaista kuin kapitalismi. Varallisuutta ei voi kasata tuolla tavalla. Se ei saa enää jatkua.

Pakko myöntää, olin vaikuttunut Tuntemattomasta (tai no, ehkä pikemminkin Sotaromaanista). Joku asiantuntija narikkajonossa piti sitä meta-teatterina: siis pikemminkin teatterina Tuntemattomasta kuin sodasta kertovasta Tuntemattomasta. En nyt ole ihan varma olisko noinkaan.

Vaikuttava ja audiovisuaalinen joka tapauksessa. Kun aloittavat lipunmyynnin ensi syksylle, niin suosittelen hankkimaan liput sinne. Erityisesti jos pitää alkuperäisestä, elokuvista tai videopeleistä. Kantsii tosin katsoa elokuva tai lukea kirjakin pohjalle, jos dialogi ei ole tuttu, niin siitä saa enemmän irti. Tosin toimii ilmankin.

Oikeusministeriö, Edistyksellinen tiedeliitto ja Eduskunta muistivat joulukortilla. Odotin ensimmäisen kyllä tulevan toisesta(kin) eduskuntaryhmästä... tänä vuonna Keskusta ei enää muistanut. Kiitokset kuitenkin.

torstai, joulukuu 20, 2007

Eduskunnasta on eilen tehty kumileimasin. Mielestäni se oli 90-vuotiaalle "kansanvaltaiselle" Suomelle murheen päivä. Budjettikeskustelut olivat hirvittävää katsottavaa. Ryhmäkuri tuntuu vuosi vuodelta vain kiristyvän, tällä kertaa oikeisto sai vaimennettua kaikki soraäänet.

Haluaisin uskoa demokratiaan. Teette sen mahdottomaksi. Miten eduskunta voi vakavalla naamalla käyttää ylintä lainsäädäntövaltaansa, jos siltä viedään sen tärkein ohjaava keino eli budjetti kokonaan pois?

Lähes kahdesta ja puolesta sadasta äänestyksestä huolimatta oppositio ei saanut budjettiin tänäänkään yhtään muutosta. Hallitusryhmät ovat sopineet, että niiden edustajat eivät enää perinteiseen tapaan voi äänestää mietinnön vastaisesti edes oman vaalipiirin asioista päätettäessä.

keskiviikko, joulukuu 19, 2007

Kohu Tuntemattomasta jatkuu, vaikka näytökset on jo loppuunmyyty. Huomenna sen sitten vihdoin näkee, odotukset on ainakin pedattu liian korkealle. Viimeksi eilen Valtioneuvoston valtiosihteeri, yhteiskuntatieteiden tohtori ja entinen keskustanuorten puheenjohtaja, Risto Volanen kirjoittaa (toki näkemättä teosta) otsikolla Totalitarismin nousu estettävä mm.

Jo vuonna 2001 Kansallisteatterin Tuntemattoman sotilaan ohjaaja Kristian Smeds kirjoitti ja ohjasi Kajaanin kaupunginteatteriin "Huutavan ääni korvessa" -näytelmän. Sen avainrepliikkinä pidettiin tuolloin: "Tää viha, se on ainoa mitä mulla on enää jäljellä."

Smedsin Kajaanin näytelmän roolihahmo Agitaattori myös ennakoi ja perusteli tulevaa: "Vuoteen 2005 mennessä tässä maassa tehdään poliittinen murha, ja tämän veriteon kohteena tulee olemaan todennäköisesti joku ministeri tai talouselämän napamies. Sen verran härskiä on meininki viime vuosina ollut."

...

Smedsin vuoden 2001 roolihenkilöitä yhdisti tämän syksyn Pekka-Eric Auviseen erityisesti viha. "En tunne kuin vihaa ihmisyyttä ja ihmisrotua kohtaan...", luettiin nettiviestissä Jokelan surmien jälkeen.

...

Smeds itse osaa sanoa, onko kyseessä ollut julistus vai hälytys. Natsi-Saksaa vastaan toisessa maailmansodassa sotineissa maissa Kajaanin näytelmä olisi voinut johtaa jopa syyteharkintaan.


Siis, mitä tapahtuu todella?

Suurten ikäluokkien nuoruudessa aikakauden suurten kysymysten moraalinen puoli lakaistiin maton alle. Suomessa johto ei ottanut selkeää kantaa T?ekkoslovakian miehitykseen. Meillä laajempi reaktio New Yorkin terrori-iskuun oli hidas ja epäselvä. Viime vuosina monet 1970-luvun taistolaiset ovat parhaansa mukaan romantisoineet aikaa, jolloin he pukivat ylleen DDR:n nuorisoliikkeen univormun.

Sitä pyykkiä ei ole pesty. Meilläkin näyttää viriävän uudelleen totalitäärinen juonne, jossa luokka, ryhmä tai yli-ihminen voi olla arvokkaampi kuin ihmishenki. Siinä kukin omalla tavallaan väittää omistavansa korkeamman edun tai totuuden, joka oikeuttaa ottamaan ihmishengen tai lain omiin käsiin.

Demokratian perusta on jokaisen ihmisarvo ja tiedon avoin arviointi. Tänäänkin demokratiaa on puolustettava ja sen haastajat on haastettava. Keskustelun kivut on parempi ottaa nyt kuin antaa vihakulttuurin levitä ja aiheuttaa seuraava onnettomuus.


Pakko yhtyä Smedsin vastaukseen asian tiimoilta:

Minä en henkilökohtaisella tasolla saarnaa väkivallan tai rasismin puolesta. Näytelmieni henkilöt tekevät sitä(kin), näyttämöllä.

Miksikö? Katso ihminen todellisuutta! Missä Suomi menee? Väitteenne, että näytelmieni henkilöillä ei ole vastavoimaa teoksissani, on väärä. Se vastavoima jota Te peräänkuulutatte olemme me itse, Suomen kansalaiset eli teatteriesityksen yleisö.

Taide on taidetta, politiikka politiikkaa. Pidetään ne erillään.

Mutta: hyvä että keskustelua syntyy, on jo aikakin. Paljon on puhumista, mutta tarkkana pitää olla, ettei mene puurot ja vellit sekaisin.

Jos Teillä Vanhat Herrat ja Vanhat Tädit (puolueesta riippumatta) on keskenään selvittämättömiä poliittisia, taloudellisia, erootillisia, teologisia tahi muita skismoja 70-luvulta niin olkaa vanhempina kansalaisina sen verran viisaita, ettette sotke meitä nuorempia omiin sotkuihinne. Selvittäkää ne itse, me olemme niistä täysin ulkopuolella. Putsatkaa itse pesänne, keskenään.


Aamen. Lisäksi meillä on ollut sellainen sääntö, että natsikorttia ei saa pelata samassa kädessä kuin taistolaiskorttia. Valtioneuvoston kansliassa ei tätä talon sääntöä näytetä noudatettavan.

sunnuntai, joulukuu 16, 2007

Eero vinkkasi tämän BBC:n pari vuotta sitten laatiman opetussarjan Look around you, joka matkii tyylillisesti 80-luvun koulu-tv:tä. Olen nyt nauranut kaksi päivää putkeen klipeille, 80-luvulle ja takana soitettavalle futuristiselle syntikkapopille. Miksei maailma todella ole tuollainen? Ja oliko se 80-luvulla?

Tässä matematiikka, aaveet ja vesi.

torstai, joulukuu 13, 2007

Tämä huumepoliisien ja järjestäytyneen rikollisuutta tutkivien kavereiden joukkosairastelu on aika mielenkiintoinen ilmiö. Samaan aikaan valtiosyyttäjä tutkii kavereiden toimia. Poliisin näkemys on selkeä: ajojahti, koska he ovat päässeet sisään järjestätyneen rikollisuuden toimintaan. Voiko väitteessä olla perää?

Suosittelen muille tätä pohtiville John Dickien mielenkiintoista kirjaa Cosa Nostra - History of the Sicilian Mafia. Siinä kerrotaan hyvin tarkasti ja yksityiskohtaisesti eräästä maailman vanhimmista järjestäytyttä rikollisuutta harjoittavasta tahosta ja sen yleisistä toimitnamenetelmistä historiassa. Kaikken tärkein ja onnistunein menetelmistä on ja on aina ollut 1) syyttäjiin, 2) poliiseihin, mutta ennen kaikkea 3) poliitikkoihin vaikuttaminen, suoraan ja epäsuoraan. Nämä ovat mahdollistaneet väkivaltamonopolin syntymisen ja sitä kautta turvallisen ympäristön muulle rikollisuudelle: erityisen tuottavina talousrikokset, huumekauppa ja ihmiskauppa.

Suomen tapauksessa kyseessä olisi tottakai huumeiden maahantuonti, välitys ja myynti, Venäjältä - mahdollisesti myös eteenpäin muualle Eurooppaan. Tähän viittavat Helsingin huumepoliisin sangen tehokkaasti tiedottamat, "poikkeuksellisen laajat", menestykset viimeisen puolen vuoden aikana . Toisaalta se, että epäillyistä poliiseista kaksi on ulkomailla yhdysmiehenä. Olisin hiukan yllättynyt, jos toinen yhteysmies ei olisi Brysselissä ja toinen Pietarissa. Lisäksi poliisi on väittänyt, että järjestelmällisen rikollisuuden tutkintaa "vaikeutetaan tahallisesti". Olisiko siihen mahdollisuutta muilla kuin runsailla rahoilla varustetuilla tahoilla.

Olisiko tuon kaltainen painostaminen siis mahdollista? Olisi - eikä sen edes tarvitse perustua kovin pitkälle jäsenneltyyn tietoon siitä, mitä nyt on tapahtumassa. Suuresta Salaliitosta nyt puhumattakaan. Sisiliassa homma on pelannut jo reilut sata vuotta, miten sitten ei Suomessa? Erityisesti, jos kyseessä ovat isot rahat Venäjältä.

Toisaalta sisäinen tutkinta julkisuudessa tyyppien touhuista nyt on kyllä sen verran kova keino, että siihen ei olisi varmasti ryhdytty, jos ei olisi melkoista varmuutta siitä, että jotain tuolla tavalla löytyykin.

Voiko tuosta joku poliitikkokin kärytä? Tuskinpa vain. Toivoisin todella, että poliisien väitteissä ajojahdista ei ole mitään perää. Mutta jokin koko hommassa nyt silti mättää. Sen lisäksi, että juoni on kuin suoraan Shieldistä.

Odotamme mielenkiinnolla tuotantokauden loppua. Ehkäpä paljastuukin, että Karalahti olikin poliisin poikkeuksellisen tehokas soluttautuja, joka näin poistettin kuvioista.

Päivän kielioppiuutinen: agressiivi hiipii käyttöön.

Tässä "korrekteja" esimerkkejä agressiivin käytöstä (vanha).

maanantai, joulukuu 10, 2007

Jaha, hyvää johtamiskulttuuria Ylessä. Johtaja Mikael Jungner kommentoi Yle Extran alasajoa tiedotustilaisuudessa:

"Täällä on ihmeellinen pullamössötappiomieliala. Kanava lähti. So fucking what."


Laittaisin häästressin piikkiin ellei tuollainen olisi niin selvää ammattitaidottomuutta. Sentään ammattilainen.

Tiedotustilaisuudessa Jungner muistutti Ylen tavoitteesta olla kolmen vuoden päästä yksi alan halutuimmista työpaikoista. Yleläisten mielestä Jungnerin tapa kannustaa alaisiaan ei välttämättä edistä tämän tavoitteen saavuttamista.


Samaan aikaan muualla:

Mennäänpäs tuosta suon yli että heilahtaa.

lauantai, joulukuu 08, 2007

Vanhanen: Suomalaiset vieraantuneet maataloudesta Niin kai sitten.

Olen nyt tsiigaillut noita videoita taas vähän lisää ja todennut, että pitäisi varmaan vähentää kotimaista lihansyöntiä. Myös on mietityttänyt pitäisikö ruveta kasvissyöjäksi, kun ei haluaisi edes välillisesti tukea moista? Näissä ruokajutuissa vaan joutuu jotenkin tekemään niin kumman absoluuttisia ja jotenkin tosi polarisoivia valintoja.

keskiviikko, joulukuu 05, 2007

Ainiin, uusi ilmiö. Ihmiset ovat ruvenneet pyytelemään anteeksi käytöstään multa. Lähes jokaisen pikkujoulun jälkeen on tullut mailiin tai fäbäriin kaikenlaista selitystä siitä, miten kukakin oli humalassa heittänyt huonoa ja/tai hervotonta läppää sekä muuten käyttäytynyt kuin joku infantiili.

No, okei eräiden kännisoitteluitaan on nyt ehkä vähän syytäkin selittää, mutta muuten en näe oikein pointtia. Erityisesti mailitse lähestyminen on jotenkin vähän hassua, kun ei siihen voi oikein reagoida mitenkään järkevästi.

Ihmiset hei, relatkaa. Se on ihan ok.

Pulatessani eilen muutamien yhdistysten raha-asioita huomasin, että oli kertynyt backlokia lukemattomien mailien osalta marraskuun puolivälistä. Otin tämän hyvänä vihjeenä ja luin ne, mikä selittikin muutamia ihmettelemiäni asioita.

Pikkujoulukausi kovimmillaan - vaan eipä siitä kannattane liiallista ressiä ottaa.

maanantai, joulukuu 03, 2007

Suomen viranomaiset ovat kuulemma yksiä maailman tehokkaimmista. Siksi vähän ihmetyttää se, ettei "Evira ei ole löytänyt rikkomuksia tiloilta". Olen varmaan vain kuvitellut ne kaikki netissä pyörivät videot suomalaisten karjatilojen arjesta. Miten tuo voi jatkua?

Vai olisiko asia kuten MTK sen ilmaisee, että "pitää muistaa minkälainen yhdistys OE on". Tuollainen vähättely on etujärjestöltä aikamoista vastuuttomuutta. Ei tuollaista kohtelua voi oikeuttaa haukkumalla viestintuojaa - eikä noita ihmisiä tuosta rankaisematta jättää vaíkka olisivat järjestön jäseniä.

Kyynikko minussa sanoo, että Kepu on sopinut MTK:n kanssa, että tämä asia haudataan. Todistakaa toimillanne minun olevan väärässä.

sunnuntai, joulukuu 02, 2007

Tuomas Nevanlinna filosofian ainejärjestö Dilemmasta vuosijuhlassa:

Dilemma - 40 vuotta taistelua tylsyyttä ja fasismia vastaan.


Saatiin se Kansainvälinenkin. Onneksi olkoon keski-ikäiselle. Ja Reimalle kans.

Samalla saatiin kiistattomat näytöt Niinin ("Dilemman bileet, seksiä ja intelligentsiaa" -1968) kyvyistä paitsi jalkapallokentällä myös tanssilattialla. Myös muut laitoksen epäkuolleet olivat juhlatunnelmissa.

Uh, syksy on imenyt mehut kyllä todella vähiin. Pian tulee kuitenkin joulu lomineen.

lauantai, joulukuu 01, 2007

Hyvää joulua itsenäiselle Suomelle ja välittävälle hyvinvointiyhteiskunnalle toivottaa Steen. No, onneksi saadaan sentään musiikkitalo.

Vasta parin Xanorin jälkeen olo alkaa helpottaa
Parin kaljakorin jälkeen viel jaksaa janottaa
Lääkkeet jeesaa, kun ahdistaa ja vituttaa
Siks lekurit nii mielellään niit työttömille kirjottaa
Jos taivas tai sun mieli on musta,
pala aurinkoo löytyy repusta käsilaukusta
"Hei, se hoitaa vaan työttömyyden aiheuttamaa masennusta"
Onnellisten kansakunta tyhjin katse laahustaa
Ja tsiigaat töllöö, tuijottelet mainoksia
Ihmelaatikko suoltaa aina uusii totuuksia
Kaikkee mitä ostaa, kunhan saat sen ekan liksan
Kaiken valmiiks valmistaa, sun katseen suunnan varmistaa
ja myös sen, et pysyy omat ajatukset poissa
Tarpeeks noit vitun aktivistei pyörii muutenkin jaloissa
Ne sekoilee ja avaa lukot kettutarhoissa
Parempi, et salkkarit pyörii näis kokoperheen istunnoissa

Ja vitut susta
Sut voidaan lääkkeil hiljentää
Vitut susta
Aurinko paistaa pidempään
Vitut susta
Ei riitä massit mihinkään
Vitut susta
Vitut susta
Vitut susta
Ja vittu sun tunteista
Vitut susta
Ja sun oloist ankeista
Vitut susta
Hyvää oloo saat napeista
Vitut susta
Vitut susta

Ja luojalle kiitos kaikist niist hyvist uutisista
Joit voit lukee Iltalehdest tai Ilta-Sanomista
Juttui ja valokuvii jostain vitun kohujulkkiksista
Ja sivul 27 pikkujuttu mun kuolleest kaverista
Mä oon miettiny pitkään ja sen jälkeenki
Miten silikoni voi olla tärkeempi, kuin ihmishenki
Elät syrjässä, lompäivän viimeisenkin
Verorahat säästyy, sä oot kuolleena parempi
Ja niil masseil voi rakentaa sitä vitun musiikkitaloo
Vaikkei mun faijal oo viiteen vuoteen ollu asuntoo
Kukaan ei jaksa miettii, missä äijä yönsä bostaa
Sä voi nähdä sen jos katsot yöllä ulos ikkunasta
Sä luulet et mä jauhan paskaa, vaik ukko on melkein sokee
Sä et jaksa ees kuunnella tätä vitun sossupokee
Faijallaki on nappei taskus aika vitunmoinen määrä
Se tietää myös, et salaliittoteoria on täällä

Oikeutta eläimillä lanseerasi tämän 141-tuesta 187-tukeen.

(vihje: tuokin oli räp-juttu)

- Sääli ettet ehtinyt meidän kanssa sinne mallitoimiston pikkujouluihin.
- ...

Uusi (viimeinen) siviilipalveluslaki tuli ulos lautakunnasta. Kaksitoista kuukautta edelleen, noin neljä kuukautta keskimääräistä varusmiespalvelusta pidempänä. Bonuksena kertausharjoitukset ja sotatilan aikana vakaumuksentutkinta.

Ei siinä, olisi Lapinjärvellä tietysti kiva käydä vähän tapaamassa kavereita ja hippejä, mutta on älytöntä, että valtio katsoo aiheelliseksi hukata rahaa ansionmenetyksistä sivareillekin.

Demareiden(!) ansiosta lautakunnan kokoonpano saatiin nyt myös valtionkirkon edustaja. Kukahan se vaati valtion ja kirkon pitämistä erillään? Tällä kertaa kyseessä ei ollut edes demokratiakokeiluista tunnette Vihreä liitto rp, jonka puoluekokoukseaa läpimennyt aloite valtion ja kirkon erottamisesta ei kuulemma "velvoita puoluejohtoa millään tavalla".

Suhtaudun melkoisella varauksella siihen, että viisi kapiaista ja sotilaspappi määrittelevät minkälaisia vakaumuksia kenelläkin on. No onhan se toisaalta kiva laittaa kristittyinä itseään pitämänsä ihmiset kiemurtelemaan kyselemällä tarkentavia kysymyksiä siitä viidennestä käskystä.

Nojaa, mä olen toisaalta muutenkin ensimmäiseksi seinää vasten, jos sota tulee.

Olen jotenkin onnistunut sohlaamaan itselleni suunnilleen puolet ensi vuoden töistäni kahden seuraavan päivän ajaksi. Onnistunutta.

Jos siis näette minusta vilauksia, niin varmistakaa, että se on todella minä, eikä joku puolituntematon olmi matalalennolla edestakaisin.

Joulukuu. Onpa outoa.