Henkilökultti

maanantai, maaliskuu 31, 2003

Tänään oli lomapäivä, mutta aivan täysin en osannut rauhottua vaan ajattelin muutamia proggiksia hiukan edistää. Nappasin eilen deadlinet kiinni ja siitä tuli hyvä mieli. Tuo ikuinen proseminaarini pitää kyllä pistää tällä viikolla oikeasti alulle - muuten sen kanssa tulee hiukan liiankin kiire. Se on vain koko ajan jäänyt keskeisempien asioiden jälkeen - no, ei tässä vielä mitään hätää.

Ainiin, perin ilmeisesti sitvasin Salon Aijan paikan HYY-yhtymän hallintoneuvostossa. Toimenkuvasta minulla on tällä hetkellä varsin negatiivinen kuva, mutta se varmaan parantunee tässä kun mennään kevättä eteenpäin. Ei ilmeisesti kovin aikaavievää hommaa. Nyt hallintoneuvostolle ollaan ilmeisesti nakittamassa onkin verran HYY:n yhtymän sijoittamiseen liittyviä asioita hallitukselta, joten siellä saattanee päästä vaikuttamaan joihinkin ihan mielenkiintoisiin päätöksiin.

Muuten pää-asiassa torstain mielenosoitusta (senaatintori klo 16.00 -> eduskunta) opintotukien korottamiseksi on tullut yhdistyselämässä ihmeteltyä.

80% Militant feminist. Yeah.

lauantai, maaliskuu 29, 2003

Onpa hauska kirjoitella hahmoja - toivottavasti ehdin huomenissa ottaa deadlinet kiinni.

HYY:n avustuksista: olin siis jäävi Alter Egon kohdalla, joten minua aiheesta on turha syytellä. Mutta jos jokin seura, niin AE kyllä ansaitsi tuon tuen. Siitä on ihan hyvä olla ylpeä :-)

Toistaiseksi olen minäkin ilman kesätyötä, mutta ehkäpä tässä jotain keksitään. Jos vaikka ei keksitäkään, niin sittenhän voi ainakin opiskella. Aina voi. Oho, voisi vaikka lukea kirjoja koko kesän :-P

Missasin viikinkipidot, toivottavasti siellä oli mukavaa. Ensi viikon lopulla olen menossa palaamaan lapsuuteeni (jota ei ole) hakkaamalla boffereilla (joita lapsuudessani ei peleissä edes juuri ollut). Vaikea saada siis nostalgiaa, mutta kiva mennä silti katsomaan osunko jousella liikkuvaan maaliin.

perjantai, maaliskuu 28, 2003

Kaunis perjantaiaamu, rauhallinen viikonloppu ja sitten saa vielä toteuttaa itseään luovan taiteen (Mustan lipun hahmot) parissa. Mikä voisi olla elämässä paremmin?

torstai, maaliskuu 27, 2003

Niille joita asia kiinnostaa: Helsingin yliopiston talousvaliokunnan asettaman harrastusjärjestötyöryhmän puheenjohtajana minulla on on ilo ja kunnia ilmoittaa, että Helsingin ylioppilaskunnan hallitus päätti ehdotuksestamme myöntää Alter egolle kuluvana vuonna 750 euron toiminta-avustuksen. Erikoismainintana "Kaikkien pelijärjestöjen äiti."

Päivitystahtini taitaa ylittää HYY:n vastaavan.

keskiviikko, maaliskuu 26, 2003

""We will turn Baghdad into a graveyard for the Americans " -Baghdad resident at the scene" BBC News, today

after the Americans and their comical sidekicks liberated 45 more civilians in an air ride directed to Baghdad. Get out of there you fools and fast.

Huomasin olevani jo kevätfiilareissa - paljon on kuitenkin ennen kesää vielä tehtävänä. Talousvaliokunta ehdotti eilen viisaudessaan avustusmäärärahat HYY:n alaisille järjestöille ja siunaus niille saadaan sitten torstaina hallituksen kokoustaessa. Urakka oli suurempi kuin mitä alunperin kuvittelin, mutta toisaalta myös hyvin antoisa, koska pääsi seuraamaan koko HYY:n harrastusjärjestökenttää laajuudessaan. Olen mukana seurantatyöryhmässä, joten katsotaanpa mitä kivaa ensi vuodeksi sitten taas keksitään.

Toni Halme näköjään etsii avustajaa. Pitäisiköhän ilmoittautua vapaaehtoiseksi. Ehkä se olisi kuitenkin hätävarjelun liioittelua.

Näyttää siltä, että Bagdadissa tullaan suorittamaan joukkomurha amerikkalaisten toimesta Irakin kansan hyväksi. Onkohan mitään keinoa estää se enää? Ymmärrän, että kansainvälinen politiikka on vaikeaa, mutta kenenkään kädet eivät oikeasti voi olla niin sidotut ettei vaikkapa Suomen ulkoministeri, pääministeri tai presidentti voisi edes hiukan tuomita väkivaltaa tai rauhotella kansaa. Halusitte tai ette, tämä koskee teitäkin. Jos ette ole jenkkien puolella, olette heitä vastaan. Piste.

Nykyfilosofian opettaja suositteli kaikille mielenosoittamista ja lisäksi kehotti tutustumaan Derridan Voyons:iin. (tarkoittaa roistovaltiota, näköaloja ja nähdä verbin subjunktiivin monikon ensimmäisen persoonan preesens-muotoa verbistä nähdä). Siinä Derrida tottakai helposti osoittaa USA:n maailman suurimmaksi roistovaltioksi, mutta kuulemma esittää myös mielenkiintoisen analyysin lain ja suvereenin vastakohtaisuudesta. Jenkit ovat suvereeni, eivätkä tahdo maailmanlakia, koska he haluavat suvereenina luoda omat lakinsa. Toisaalta ilman lakia tasavertainen vuoropuhelu on mahdotonta. Derrida esittää myös keinoja, jolla suvereeni ja laki voitaisiin pyrkiä yhdistämään maailmanpolitiikan areenoilla. Täytyisi ihmetellä onko tuota englanniksi, ranskani kadottaa siitä vielä enemmän vivahteita kuin käännös englanniksi.

Derrida on siis merkittävin tämän päivän merkittävin intellektuelli.

maanantai, maaliskuu 24, 2003

"Presidentti Saddam Husseinin maanantaisen tv-esiintymisen aitoutta Hoon epäili, koska puhuja ei spesifisti viitannut ajankohtaisiin sotatapahtumiin. Liittouman sotaponnistusten kannalta on Hoonin mukaan kuitenkin täysin yhdentekevää, onko Saddam elossa vai kuollut. "
Reuters, AFP, BBC, YLE24

Hoon on Britannian puolustusministeri. I rest my case.

perjantai, maaliskuu 21, 2003

Operaatio "Irakin vapaudelle" on nähdäkseni annettu muutamia tekosyitä jenkkien ja Blairin toimesta:

1. Saddam on uhka USA:n kansalliselle turvallisuudelle.

2. Saddam tukee terrorismia ja on liitossa WTC:n pommi-iskun tekijöiden (niiden jotka ovat kuolleet) kanssa.

3. Irakin joukot ovat tulittaneet USA:n ja Britannian julistamilla lentokieltoalueilta maahansa hyökkääviä amerikkalaiskoneita.

4. Saddam ei noudata YK:n asettamia määräyksiä aseistariisunnasta tarpeeksi tottelevaisesti.

5. Saddam on diktaattori, joka murhaa omaa kansaansa.

6. Irakin öljyvarat on jaettu "epädemokraattisen hallinnon toimesta" eivätkä ne "hyödytä Irakin kansaa".

7. Tulevaisuuden Irak "luo vakautta Lähi-Itään" ja toimii "mallivaltiona demokratiasta ja ihmisoikeuksista"

Kohdat 1, 2 ja 6 ovat ns. paskapuhetta. Irak ei nykykunnossa ole uhka edes pienenpienelle Kuwaitille, saati sitten maailman johtavalle ydinvallalle. Ainoa liittävä tekijä Saddamin ja Al-Qaidan välillä on se, että molempiin kuuluu saman uskontokunnan ja mantereen asukkeja ja molemmat vihaavat amerikkalaisia. Näillä perusteilla minäkin saattaisin kelvata sotakohteeksi.

Öljystä ja kansasta en edes viitsi sanoa muuta kuin Exxon. Vakaudesta tyydyn sanomaan sotilasvaltio ja Hacienda.

Lentokieltoalueet eivät ole kovin yhtäpitävästi kansainvälisen oikeudenmukaisia. Niiden, samoin kuin "tottelevaisuuden" tarkoituksena lienee pää-asiassa nöyryyttää Irakin johtoa ja näyttää kuka on herra talossa. Vai uskooko joku tosiaan jenkkien välittävän vaikkapa Pohjois-Irakin kurdeista? Jos niin on, niin miksi ihmeessä jenkit eivät ole käyttäneet tuhansia mahdollisuuksiaan ja puuttuneet liittolaisensa Turkin harjoittamaan jatkuvaan kurdien kansalaisoikeuksien riistoon, sananvapauden rajoittamsieen ja järjestelmälliseen vainoon. Turkki lienee nyttenkin menossa Pohjois-Irakiin "estämään humanitaarista katastrofia".

Syy viisi on ainoa syy vaihtaa Saddamin hallinto. Sen ei kuitenkaan tulisi tapahtua valehtelevalla sotaretoriikalla, kansainvälistä oikeutta loukkaamalla, kansalaismielipiteen sivuuttamisella, typeryydellä eikä sivullisia murhaavalla sotatoiminnalla.

torstai, maaliskuu 20, 2003

Here is a message to my dear American readers:

Stop this madness and stop it for good. The blood is in your hands.

keskiviikko, maaliskuu 19, 2003

Heräsin tänä aamuna eikä sota ollut varmuudestani huolimatta alkanutkaan. Olisipa aina niin. Ja sitten kun vielä ne parikymmentä reportoimatonta sotaakin loppuisivat.

maanantai, maaliskuu 17, 2003

Muistakaa täältä luitte sen ensimmäiseksi: Huomenna alkaa sota Irakissa.

Soininvaara tänään Ylellä:"Vihreät saivat 8 prosenttia äänistä. Tulos merkitsi kolmen paikan lisäystä eli 14 edustajan paikkaa. Soininvaara myönsi heikon ennakkoäänisaaliin selvittyä, että yhden vihreiden ehdokkaan huumemyönteisyys on haitannut puolueen imagoa. "

Imagoa? Minä kun luulin, että demokratia toimii, niin että kansalaiset saavat äänestää sitä ehdokasta, jonka kanssa ovat eniten samaa mieltä ja asialista muotoutuu sitten tämän kansalaisten mielipiteen mukaan. Ei niin, että puolue määrää etukäteen millaista imagoa se pyrkii asiakkailleen myymään. Ilmeisesti olen naivi kun uskon siihen että asiat, eivät imago, ratkaisevat ketä äänestetään.

"Tavoitteena parempi arki" Kokoomus lupasi ja ilmeisesti taisi jopa pitää vaalilupauksensa minulle. Vasemmistolta meni joku paikka provinssista ja Paavo pärjäsi Helsingissä. Olisivat vaalit voineet heikomminkin mennä.

Toni Halme? Tänään olen ylpeä siitä, että olen helsinkiläinen.

sunnuntai, maaliskuu 16, 2003

Yleisön pyynnöistä huolimatta uudistin sivujeni ilmettä ja vähensin huomattavilla prosenteilla virhemäärää. Onneksi niitä jäi sentään vielä muutamia, ettei kukaan voi nörtiksi luulla.

Vaikka tämä tekee pahaa maineelleni, niin kävin eilen kirkossa kuuntelemassa King Singersiä. Ensimmäisen setin villit lava-aktit ja erityisesti ne vanhemmat (1500-luvun) biisit toimivat. Yllättävän kivutonta se oli, mutta ei minusta kyllä silti taida kristityksi olla.

Kevät tulee vauhdilla, mutta kesätyöpaikka-asiat ovat ainakin toistaiseksi ihan auki. Ehkä saan kesäloman? Nyt kun Suomessa on vaalien takia sanomaton lama (tai siis laskukausi, recession) niin on hankalaa löytää oman alan kesätyötä.

Olen lukenut joululahjaksi saamaani Matkaopas joutilaisuuteen kirjaa ja No logoa koulukirjojen lisäksi. Ensi viikolla pitänee aloittaa pro-seminaarini ja lukeminen yhteiskuntatieteen filosofian tenttiin - bonuksena myös ranskan teksti pitäisi kääntää ynnä laatia essee toiselle kurssille ja esitys toiselle. Lisäksi näyttää siltä, että ensi viikonlopulle osuvat paitsi osajärjestämäni Sitvasin 20-vuotisjuhlat, AE-laajenemisbile, HYY:n avustusjaon loppurutistus, kauppakorkean esseen dl ja Mustan lipun puolivälin dl.

Onneksi olen saanut monet muut asiat pois, ettei tule kovin kiire. Saapa kuitenkin nähdä häiriintyykö blogini päivittäminen..

perjantai, maaliskuu 14, 2003

Huomasin vasta nyt että Blogger myi sitten itsensä Googlelle. Sen avulla voidaan tehdä niitä "isoja ja hienoja asioita". Odotan vaan milloin maailman rikkain mies ostaa yksi Google. Kuten Dilbert asian ilmaisi: "The promise of Capitalism - You too can make your boss rich. "

torstai, maaliskuu 13, 2003

"Juho, you're a Basset Hound!

No bones about it, you're a friendly, easy-going Basset Hound. Laid-back and very low-maintenance, "down time" is your favorite activity"

Kiitos tästäkin elämääni helpottavasta testistä - tuloksesta nyt en ole kyllä aivan samaa mieltä..

tiistai, maaliskuu 11, 2003

Aina voi lähettää HYY:lle jotain sekavaa horinaa rahastustarkoituksessa. Tuskin niitä papereita kuitenkaan kukaan lukee.

sunnuntai, maaliskuu 09, 2003

Jaa, Wärtsilän Tansaniassa tekemät voimalakaupat nousivat siis otsikoihin Finnwatchin ansiosta. Wärtsilä puolusti itseään sillä, että se valitsee vain alihankkijansa, ei asiakkaitaan.

Logiikka ei nyt valitettavasti uppoa, sillä jos vuoristomaahan tehdään vesivoimaloita hinnoilla, jotka ovat selkeästi kulissina kehitysavun pesemiselle, niin asiakkaatkin tulisi kyllä tarkastaa. En oikeasti jaksa uskoa, että osittain valtion omistuksessa oleva Wärtsilä haluaa tukea Tansanian kehitysavun rahanpesua ja laittomien oligarkkien nousua.

Ihan hyvä, että Suomessakin nostetaan hiukan kysymyksiä kansainvälisten yrityksiemme liiketoiminnasta. Nyt kun Finnwatch vielä saisi Nokian narautettua kunnolla.. Tai sitten näitä nopeasti globalisoituvia metsäyhtiöitämme tai Sanomatalon.

perjantai, maaliskuu 07, 2003

Meinasin sanoa tähän muutaman sanan verkkokaupasta, mutta totesin että annan vainajan levätä rauhassa.

Sen sijaan: kävin eilen katsomassa sitä Columbinen keilailuelokuvaa. Se oli todella hyvä ja varmasti herättävä, jos ei ole asehulluuteen aikaisemmin törmännyt. Sitä ennen kävin erään sitoutumattoman vasemmistolaisen opiskelijajärjestön kevätkokouksessa. HYY-paikat kovasti puhuttivat, mutta saapa nähdä mitä siitä seuraa.

Niin joo, otimme loistavan askeleen ja tuimme elintarviketyöläisten (mahdollisesti laitonta) lakkoa. Tupon mukainen sopimus sortaa matalapalkka-aloja ja erityisesti naisvaltaisia sellaisia. En nyt tiedä nouseeko siitä taas jotain meteliä, että opiskelijajärjestö sotkeutuu moiseen enkä oikeastaan taida edes välittää. Suomen solidaarisimman ammattiliiton AKT:n tukemista kannattava esitys sentään ei tainnut mennä läpi. Vaikea uskoa oliko esittäjä kovinkaan tosissaan.

maanantai, maaliskuu 03, 2003

Tänään päättyi kurssini toiminnanohjausjärjestelmistä. Vaikea uskoa, että joku yritysjohtaja oikeasti pitää moisia informaatioautomaatteja jotenkin käyttökelpoisina. Näin toimii SAP: otat yhden kappaleen 50-luvulta periytyneitä tuotannollisen tehtaan prosessinmallinnusohjelmia, keksit siihen kasan "prosesseja" joita kutsut "alan johtaviksi", kasaat sekavan paketin "moduuleja" jotka eivät puhu kunnolla keskenään ja väität näiden avulla voitavan kerätä kaiken yritystoiminnassa liikkuvan informaation. Tämän informaation avulla taianomaisesti yrityksellesi syntyy kilpailuetua kaikkiin muihin alalla toimiviin yrityksiin verrattuna, jotka kaikki myös käyttävät samaa ohjelmaa.

Eikä siinä mitään, että moinen hukkasofta maksaa paljon, sen päälle tulee vielä konsulttilauman palkkiot. Asennus kestää keskimäärin kaksi vuotta ja epäonnistuu. Hintaa operaatiolle tulee noin 50 000 euroa per käyttäjä ja sen tuloksena voidaan irtisanoa 20% tietotekniikan ja kirjanpidon ammattilaisista. Ohjelma ei taivu yrityksen toimintaympäristöön ja toimintatapaan ja sen takia suuri osa siitä joudutaan koodaamaan uudestaan. Tämä taas johtaa ongelmiin moduulien puhuessa keskenään ja viimeistään, kun ohjelmistoista tulee seuraava versio. Sen lisäksi yrityksen pitää muuttaa koko henkilöstönsä toimintakuvauksia. Kaikki tämä herättää järkevästä hulluksi leimattua "muutosvastarintaa" johon tepsivät vain kovat otteet.

Kaiken tämän jälkeen implementoinnit usein epäonnistuvat ja ovat johtaneet valtaviin tappioihin ja jopa konkursseihin. Kun järjestelmä on saatu implementoitua sen etuja ei joko voida mitata tai sitten suorituskyky laskee "tilapäisesti".

Minun on vaikea kuvitella sitä määrää myyntipuhetta ja tyhmyyttä, joka saa yhdenkään yrityksen tekemään niin hullun uhkayrityksen että edes harkitsee ERPin asentamista. Tai ehkä koko alan ohjelmistoteollisuus on tosiaan niin pilvessä, että ei tajua että tässä myydään pelkkää sontaa. Muutama kupla saisi ilmeisesti vielä puhjeta.

lauantai, maaliskuu 01, 2003

Rakkaimpani meni Yläneelle ja olen käyttänyt aikaani lukemalla kirjoja. Jo aikaisemmin mainostamani Grangen Haikaroiden arvoitus oli hyvä, joskin raaka.

Gangs of New York (tässä ei spoilereita) on hyvää matskua Mustaan lippuun - viittaukset amerikan nykymenoon olivat hyviä. Häiritsevä seikka: mun mielestä on ihan ok polttaa Lincolnin kuva (sehän oli kuitenkin republikaani, vaikka niihin aikoihin ne olivat ne hyvikset) mutta sen väkijoukon sentään ei olisi tarvinnut ajaa takaa sitä karannutta norsua.

Mutta hei, jos loppukohtauksessa voi polttaa New Yorkin, niin ei se leffa voi huonokaan olla.

Luen Himangan kirjaa Se ei sittenkään pyöri ( - Johdatus mannermaiseen filosofiaan) ja se vaikuttaa ihan kelpo teokselta, jos haluaa tietää lisää mannermaisesta (ranskalaisesta ja saksalaisesta) nykyfilosofiasta ilman pohjatietoja. Esimerkit erityisen hyviä, samoin kuin aikalaiskritiikki.

En yleensä seuraa ranskalaisista vasemmistolehdistä Le Mondea (vaan Liberationia), mutta viime keskiviikkona satuin vilkaisemaan niiden sivuille, jos ne puolustautuvat tätä la Face cachée du "Monde" kirjaa vastaan (Maailman kätketyt kasvot tai Le Monden kätkemät kasvot, sanaleikki ei käänny suomeksi). Siinä kaksi toimittajaa hyökkää yksityiskohtaisesti le Monden toimituskuntaa ja sen johtajia kohtaan syyttäen näitä mm. pravdamaisista otteista. le Monde on lisäksi haastanut kaksikon oikeuteenkin - sananvapauden nimissä, tottakai. Mihinköhän tuo ranskan sangen pirstaloituneessa ja yllättävän poliittisessa kentässä johtaa. Odotan edelleen innolla paljastuskirjaa Helsingin sanomien mielipiteenmuokkauksesta ja totuuden torveksi asettautumisesta. Olisikohan se Suomessa mahdollista?

Erehdyin pelaamaan tupakalla tietokonetta ja jäin nalkkiin. Pystyisinköhän unohtamaan pelaamisen jo loppuviikosta, muuten installoin vielä salaa pahuuden akselin ohjelmistoja satunnaisille tietokoneille...