Henkilökultti

keskiviikko, helmikuu 28, 2007

Olen miettinyt tässä jonkin verran käsityksiä maailmasta ja miten ne heijastuvat tieteelliseen kirjoittamiseeni. Käsityksistä kun on taas aika paljon tullut keskusteltua. Myös tieteessäni on väännetty aika kovasti tutkimuksen kirjoittamisen genrestä.

Hiukan yksinkertaistaen toinen kanta on se, että maailmassa on kaikki hyvin. Ihminen kasvaa yksilönä ja ihmiskuntana yltää yhä hienompiin saavutuksiin. Ongelmiin löydetään yhdessä ratkaisu ja ylilyönnit korjataan. Aina ei ole kivaa, mutta useimmiten. Meillä ei ole merkittäviä ongelmia. Tässä moodissa on mukava olla.

Toinen kanta on synkempi. Siinä maailma, ja tietoisuus siitä, ovat hegemonioiden taistelukenttiä. Pieni eliitti hallitsee suurinta osaa resursseista ja suurin osa elää ilman toivoakaan paremmasta, edes välttämättä ymmärtämättä omaa tilaansa. Maailmaa repii tietoisen riiston, manipulaation ja pakottamisen dynamiikka. Sen tulevaisuus on lohduton kierre, jossa jokainen teko on vain uusi virhe virheiden ketjussa, uusi askel kohti väistämätöntä tuhoa. Tässä moodissa ei ole mukava olla.

Olen huomannut, että asioista tulee usein paljon helpompia, jos jälkimmäisen saa työnnettyä vähän sivummalle mielessään olevista käsiteltävien asioiden pinosta.

Samalla siitä pitäisi kuitenkin voida ammentaa rohkeutta niiden asioiden muuttamiseen, joita voi muuttaa. Ja kehittää jostain järkeä olla liikaa murehtimatta niistä asioista, joita ei voi muuttaa.

Olen ratkaissut ongelmaa keskittämällä jälkimmäiset ajattelutavat työhöni ja kansalaistoimiin. En kuitenkaan kirjoittamiseeni. Pitää ehkä kokeilla muuttaa tässä työtapaansa ja katsoa mitä siitä seuraa. Ehkä pikemmin filosofista kuin kauppatieteellistä tutkimusta, luulisin.

"Heinäluoma haastaa Vanhasen kaksintaisteluun." Herätkää jo, isot miehet. Kaksintaisteluun?

"Mun isi on valtiovarainministeri ja se on vahvempi kuin sun isi. Se on vaan pääministeri." Lelut takaisin pakkiin ja laatikolle. Näitäkö pitäisi päästää johtamaan tätä maata? Kannattaisiko kuitenkin ehkä laittaa ne egot takaisin housuun. Tätäkö on politiikka 2007 Suomessa?

Tällä hetkellä taiteilijat ja tutkijat on siirretty lähes kokonaan yhteiskunnallisten sosiaalisten turvaverkkojen ulkopuolelle. Tässä pätkäunelmassa rakennetaan luova ja osaava tulevaisuuden tietoyhteiskunta.

Mielipiteen aiheesta voi ilmaista TATUSOTUn miekkarissa kuluvan viikon perjantaina klo 12 eduskuntatalolla. Sinne.

Onneksi Kokoomus sentään huolehtii, että AKAVA jarruttaa heikommassa asemassa olevien puolustamista. Tiedotteen otsikkokin oli repäisevä: "AKAVA: Apurahansaajien sosiaaliturvan selvittäminen etenee" Kuka suojelisi meitä ammattijärjestöltämme?

maanantai, helmikuu 26, 2007

Jes. Sain Notkean kaikki hahmot kirjoitettua ja lähetettyä. Enää muutama pikkubriiffiä, niin sen kirjoitushomma on pulkassa.

Kissat saivat kalaa ja olivat siitä ensin vähän loukkaantuneita, mutta nyt olivatkin tainneet jo tuhota ne kokonaan.

Tällä viikolla näyttää olevan yhtä ja toista tiedossa.

torstai, helmikuu 22, 2007

Iä, iä.

Oho, eräs tärkeä kirja on näköjään nostettu Oikeusministeriössä ihan etusivun hommaksi.

Myös muutamat muut tyypit ovat bloganneet siitä: Roope Mokka, Claes Andersson, Kaarin Taipale, Niko Lipsanen ja Aija Salo.

maanantai, helmikuu 19, 2007

Oli larppii, la face cachée.

Pelasin John Singer Sargentia (kuvassa myös Madame X). (Originaali)

Nojuu, kyseessä olivat pelissäkin naamiaiset, joten olin di Medici.

I want you for U.S. army, nearest recruiting station. (Originaali)

perjantai, helmikuu 16, 2007

Käykääpä katsomassa Julkista tilaa ja hakemassa lukuun mun ja Markuksen toimittama kirja.

Siihen ovat kirjoittaneet tyypillisten epäiltyjen lisäksi esimerkiksi Claes Andersson, Aija Salo, Eero Kaila, Kaarin Taipale, Jukka Huhta, Kalle Mikkola, Aleksi Neuvonen, Roope Mokka ja Tuuli Kaskinen.

Kirja on haettu ekana päivänä yli kuusisataa kertaa. Hae omasi ajoissa, vaikka nämä eivät lopukaan kesken.

Huhhahhei, mikä viikko. Eteenpäin, sanoi aasi hangessa.

Rauhoituin ja valmistauduin sunnuntain peliin kuuntelemalla tätä.

On me dit que nos vies ne valent pas grand chose,
Elles passent en un instant comme fanent les roses.
On me dit que le temps qui glisse est un salaud
Que de nos chagrins il s'en fait des manteaux
Pourtant quelqu'un m'a dit...

- Bruni, Quelqu'un m'a dit.

torstai, helmikuu 15, 2007

121, Uusimaa.

Muistisääntö on helppo, one-to-one.

Ainiin, mielipideasioista ei pitäisi väitellä, mutta hyi h*******. Toivottavasti saitte halvalla. Jukka kommentoikin jo räikeimpiä.

keskiviikko, helmikuu 14, 2007

HYY:ssä pohdittiin uudeksi missioksi (?) "Yksikään ei nuku". Se sopisi oikein hyvin jatkoksi opiskelijaelämän realiteettejä kuvaavaksi tehtäväksi. Aikaisemmista mieleen tulevat SYLlin kampanjat Sixpäkistä sixpäkkiin" ja "Yöväen residentti".

Amerikkalaisen ystävyyden kunniaksi, oikein hyvää keskiviikkoa itse kullekin.

maanantai, helmikuu 12, 2007

En hahmottanut vielä eilen, että tällä viikolla voisi tulla oikeasti kiire.

Se alkoi onneksi heti aamusta: to-do -listalleni tuli kaksitoista uutta (ok, osa on naurettavan pieniäkin) nakkeja, joten siinä oli yhteensä 103 kohtaa. Työmaileja luin antautumuksella, niitä oli neljätoista, joista vain kuusi vaati reagointia. Henkilökohtaisen sähköpostin avasin viideltä, mikä saattoi olla virhe: Inbox opened with 142 new messages. Onneksi suurimman osan voi tuhota lukematta. Pitänee laittaa se folderointi toimimaan oikeasti (viisi kohtaa, juuri kun pääsin lähemmäs yhdeksääkymmentä to-do -listalla). Ja ehkä vähän vähentää listamäärää taas lähikuukausina (pling, taas uusi kohta).

Olin unohtanut perjantain tentin, mutta siihenhän nyt vielä ehtii, kun huomenna aloittaa. Torstaiaamuna on esitys, joskin se on omasta tutkimusaiheesta eli hoidettavissa varmaan suhteellisen helposti. Kirjamme tulee painosta toivottavasti huomenna. Rotan vuodet hahmot ovat kiitettävän pitkällä, mutta ne pystytään hoitamaan varmaan vielä tällä viikolla. Sunnuntaina olisikin sitten peli, mutta siihen varmaan pystyy vaatteet hommaamaan lyhyelläkin varoitusajalla, jos eivät wanhojen tanssit haittaa. Hahmo oli mielenkiintoinen.

Muutama vastine ja blogikirjoitus pitäisi värkätä, esimerkiksi (nähdäkseni ihan ok menneestä) tämänpäiväisestä seminaarista tiedepolitiikan painopistealueista voisi saada matskua. Torstaina ja perjantaina järjestän kaksipäiväistä seminaaria (pling:kyltit), mihin liittynee iltarientoja. Sen lisäksi pitäisi ohjata gradua ja työtä. Kaksi tilinpäätöstä ja yksi palkanmaksu sekä yksi tilitys ovat odottamassa, samassa pinkassa on myös laskunmaksua. Kaksi viimeistä lienee oikeastikin välttämätöntä hoitaa tällä viikolla ja muutkin ehdottomasti tässä kuussa.

En hahmota miten tämä viikko silti tuntuu viime viikkoa kevyemmältä. Onneksi olen tajunnut raivata kalenterista tilaa määrätietoisesti viime syksystä lähtien, joten eipä tässä onneksi vielä ole hätä eikä mikään.

sunnuntai, helmikuu 11, 2007

Bileet menivät mukavasti ja oli hyvää meininkiä. Vielä jatkoillakin. Täytin tässä myös vuosia, mistä Jenni muisti muistuttaa. Nyt olen siis lähempänä neljääkymmentä kuin kuuttatoista eli siitä vaan laskemaan. Viime aikojen lahjat ovat tosin olleet vähän osoittelevia: Kiinan kontaktit toimittivat Maon pienen punaisen kirjan ja muissa lahjoissa sain De Guillaumen Haluatko diktaattoriksi? - Maailman herruuden alkeet -kirjan. Kirja sisältää lukuisia melko hyviä läppiä: "Hanki itsellesi hullunkurinen hattu, kasvata itsellesi naurettavat viikset tai pukeudu valtaviin housuihin". Näillä pärjää historian valossa ainakin Italiassa.

Ollaan Markuksen kanssa nyt sitten myös ihan professionaalisia kirjailijoita, koska meidän toimittama antologia tulee ulos tässä lähiviikkoina. Painosta tiistaina. Kannat kattoon.

torstai, helmikuu 08, 2007

Melko paljon säätöä, joskin illan bilejärjestelyt sujuneet toistaiseksi suht kivuttomasti. Katsotaan saadaanko aikaan vielä isompia häiriöitä tässä jossain vaiheessa. pcuf näytti tökkivän, joten minut tavoittaa parhaiten työosoitteesta ( @hse.fi ).

maanantai, helmikuu 05, 2007

Lipponen jäi näköjään housut kintuissa kiinni lobbaamasta Puolaan ydinvoimaa puhemiehen mandaatilla. Kukahan oli tarjonnut taas lounasta ja kenelle. Ei voi kuin ihmetellä. Normaalissa demokratiassa Lipponen joutuisi varmaan eroamaan paikaltaan tämän seurauksena - yleensä kai puheet sentään kirjoitetaan itse eikä oteta ydinvoimalobbareilta suoraan.

Demarit yrittävät näköjään sössiä vaalinsa oikein kunnolla. Hiukan skarpimpana pliis, ei teidän vaaleja Keskustalla sentään kannata luovutusvoitolla antaa.

Niin juu, bannerir saa laittamalla kopioimalla allaolevan tekstin sivuilleen<a href="http://publicdomain.fi"><img src="http://publicdomain.fi/files/images/ilmastonmuutos_1.png" alt="Juho Lindman eduskuntaan 2007"></img></a>


Ketään ei saisi pilkata. Eero Lehti antelee Aamulehden haastattelussa sen verran tiukkaa tekstiä (jota ei verkosta löytynyt), joten siteeraan hesarin kautta:

"Jos yritys joutuu irtisanoo väkeä, pääluottamusmiehen pitäisi lähteä ensimmäisenä."

ja

"Jos luottamusmies lähtisi ensimmäisenä, niin sillä olisi vaikutusta, miten hän toimii. Pääluottamusmiehen pitää olla yritykselle resurssi, ei rasite"

Näiden toimien jälkeen luottamusmiehiksi olisi varmaan entistäkin helpompi saada väkeä. En tiedä missä maailmassa Kokoomuksessa eletään, mutta luulisi jo vaikka ihan viime vuoden irtisanomisten opettaneen, ettei luottamusmiehillä nyt ainakaan liikaa valtaa ole. Pikemminkin aivan liian vähän.

Oikealla laidalla halutaan selvästi ja kiistättä lopettaa järjestäytyminen työpaikoilla. Kyllä tämä tottakai tuottaa hyötyjä: omistajille ja johtajille. Neuvottelujen sijaan halutaan sanella. Kärsijät arvaa varmaan jokainen. Tämäkin linjaus syntyi varmaan kokoomuksen kuuntelukampanjan tuloksena Uudellamaalla tai ehkä raivostuttavan pitkällä taksimatkalla puoluetoimistolta etelärantaan.

Tätäkö on uusi pehmeämmäksi markkinoitu kokoomuslaisuus? Pelasta näiltä, sale!

sunnuntai, helmikuu 04, 2007

Kiitti Jenni


( ) Aalto-maljakko/Oiva Toikan lintu +1
(x) Bonus-kortti/Plussa-kortti +1
(x) Lauantaisauna (eli piste jos todellakin mieluummin valitset saunan kuin baari-illan) +1
( ) Tukisukkahousut/kalossit +1
( ) lentosukat +1
( ) selluliittihousut +2
(x) Asun avoliitossa +1
( ) Olen naimisissa +2
( ) Olen eronnut +3 (Jos se toinen, niin sitten minäkin.)
( ) Olen toista kertaa naimisissa +4
( ) Minulla on kaukosuhde -1
(x) Asuntolaina +1
( ) Asun soluasunnossa -1
( ) Asun kommuunissa -2
( ) Asun vanhempien luona -3
( ) Minulla on lapsia (piste jokaisesta lapsesta)
( ) Marsu/kani/hamsteri/gerbiili/rotta/muu harmiton pikku jyrsijä -1
( ) Auto/vene/asuntovaunu (pluspiste jokaisesta PAITSI tuunatusta autosta MIINUSPISTE)
( ) Skeittilauta -1
( ) Kaasugrilli +1
( ) Ompelukone +1
( ) Painepesuri +1
( ) Lehtipuhallin +1
( ) Tiedän, mikä biisi on listaykkösenä -1
( ) Kävelysauvat +1
(x) Käyntikortti +1
( ) Hassu kännykkälogo tai taustakuva -1 (Epähassu taustakuva)
( ) Jakkupuku/poplari +1
(x) Kirppiskuteet -1
( ) Superkalliit lenkkarit (jos lenkkarit ovat pääasialliset kenkäsi niin töissä kuin bileissäkin ja siis to-del-la trendikkäät!) -1
( ) Taiteilijan signeeraama grafiikanlehti +1
(x) Savonlinnan oopperajuhlat +1 (Yrityslipulla käymisestä +2)
( ) oopperamusiikin kuuntelu +1
( ) PoriJazz +1
( ) Rockfestarit viimeisen kahden vuoden sisällä -1
(x) Luottokortti +1
(x) Opiskelijakortti -1
( ) Joulukuusi/jouluvalot pihapensaassa +1
( ) Tupakoin salaa vanhemmilta -1
(x) Palaverit +1 (On noita töissä vähän turhankin tiuhaan.)
(x) Pariskuntaillalliset +1
( ) Pyöräilykypärä +1
( ) Käytän pipoa sisällä -1
( ) Valmistan ruokaa pakastimeen +1
(x) Sienestys/marjastus/metsästys jahtiporukassa/pilkkiminen/verkkokalastus +1 (Jos poimit viinimarjoja omasta pensaasta ja keität niistä mehua, saat kaksi pistettä.)
(x) Pidän heavymusiikista -1
(x) Heijastin +1
( ) Tatuointi/lävistys -1 (Jos kuitenkin häpeät tatuointiasi tai olet jo luopunut lävistyksestäsi, saat pluspisteen.)
( ) Niska-selkäjumppa ym. hartiasärkyjen vähentämiseen tähtäävä liikunta +1
( ) Barhopping -1
(x) jos et tiennyt edellisen merkitystä, vaikka käytkin baarissa +1
(x) Yritän luoda toimivaa ihmissuhdetta anoppiini +1
(x) Osallistun mielenosoituksiin -1 (Myös aktiivinen globalisaation vastustaminen ja eläinten oikeuksien puolustaminen lasketaan.)
( ) Eläkevakuutus +1 (Testamentin tekemisestä saat 2 pistettä.)
(x) Playstation -1 (Myös muut pelikonsolit ja tietokonepelit lasketaan, jos pelaat niillä aktiivisesti.)
(x) Ylelliset elintarvikkeet +1
( ) Irtokarkit itselle -1
( ) Pummaaminen -1 (Myös pummilla matkustaminen lasketaan. Jos olet viimeisen kahden vuoden aikana ottanut kapakasta laittomasti haltuusi tuoppeja, tuhkakuppeja, maljakoita, wc-paperia tai aterimia, saat myös miinuspisteen.)
(x) Yli 10 euron viinit +1
( ) Maito ruokajuomana -1 (Pistesaaliisi vähenee myös iltakaakaosta.)
( ) Vitamiinit +1
( ) Energiajuomat -1
( ) Vegaani -1
( ) Istutan kukkasipuleita +1
( ) Asioin automarketissa (tarkoituksena ostaa koko viikon ruoat kerralla) +1
( ) äiti ostaa ruoat -1
(x) Ilta ilman seksiä voi silti olla onnistunut +1
( ) Minulta on kysytty papereita viimeisen vuoden sisällä -1
( ) Muistan rippikouluisosteni nimet -1

...ja sitten tulokset:

-0 Olet syntynyt eilen tai korkeintaan toissapäivänä ja aikuisuus häämöttää vielä kaukana: tylsänä, harmaana ja epätodellisena...

1-9 Olet nuoruutesi kukoistuksessa, mutta älä huoli: idealismi ja skeittilauta vaihtuvat tuota pikaa selluliittiin ja eläkevakuutukseen!

10-19 Olet paatunut aikuinen, mutta vaalit nuorekkuutesi rippeitä kuin kalleinta aarrettasi - mikä se onkin. Pysy juuri tuollaisena, älä ikinä muutu!

20- Olet aikuisuuden ruumiillistuma - kannattaisiko vähän löysätä kravattia/helminauhaa..?

Sain tarkennuslaskennassa 11 pistettä.

lauantai, helmikuu 03, 2007

Vaalikoneita on taas täytelty. En ole laskenut kuinka monta tuntia niiden kanssa on yhteensä mennyt, mutta koneita on parikymmentä ja isoihin menee pari tuntia. Niissä on toki se hyvä puoli, että joutuu miettimään perustellun mielipiteensä joka asiaan, jos sellaista ei aikaisemmin ollut. Toisaalta monesti kysymykset ovat sen verran johdattelevia, että tekisi mieli oikaista.

Otetaanpa esimerkki: Ylen vaalikoneessa kysytään perustulosta. Mutta kysymys on verottomasta perustulosta, sen määrää ei ole speksattu ja lisäksi siinä viitataan löyhästi poistuviin sosiaalietuuksiin. Kannatan perustuloa (tai muita ratkaisuja, joilla vaikeimmissa asemassa olevien tilannetta voidaan parantaa ja toimeentulo taata), mutta silti tuossa oli elementtejä, joita en kannata. Niinpä valitsin en osaa sanoa.

Seuraavan kerran kun kuulen asiasta, niin yle uutisoi, että vain puolet vassin listoilla olevista ehdokkaista kannattaa perustuloa. Olen ilmeisesti yksi heistä. Hmmm.

Karjalakyselyssä on vielä hienompi muotoilu:

"2. Pidätkö win-win -pohjaa hyvänä lähtökohtana palautusasialle?" (JAA/EI/EOS) Luulenpa, että eos.

perjantai, helmikuu 02, 2007

Ylioppilaslehti julkaisi Juho-erikoisnumeronsa. Jos ei tämä laatulehti vielä kuulu vakiolukemistoosi, niin sama informaatio on saavutettavissa oheisien linkkien avulla.

Tässä kirjoituksemme eduskuntavaaliehdokas Aija Salon (Vihreät, Uusimaa) kanssa.

Ja täällä samaa informaatiota bileistä eduskuntavaaliehdokas Alina Mänttärin (Vasemmistoliitto, Helsinki) kanssa.