Henkilökultti

lauantai, tammikuu 28, 2006

Viimeinen vvaalientry. Kaikki on jo sanottu. Menkää huomenna ja järjestäkää Tarjalle jatkokausi eli numero 9 lappuun.

torstai, tammikuu 26, 2006

Tänään uutisissa: Village peoplen poliisi on lähtemässä lusimaan huumaus- ja ampuma-aserikoksista. Hamas voitti rehdit vaalit Palestiinassa. Vaikka pieni osa minusta on vahingoniloinen Yhdysvaltain ja Israelin politiikan alkaessa tuottaa hedelmää, olen silti hämmästynyt siitä, että terroristijärjestö ottaa suurimman puolueen paikan ja vannoo edelleen paitsi tuhoavansa Israelin, niin myös perustavansa islamistisen tasavallan tilalle. Lähi-idän tulevaisuus huolettaa.

keskiviikko, tammikuu 25, 2006

Tänään oltu kipeänä, joskin toivottavasti paranemaan päin. Jos jo huomenna jaksaisi jotain työjuttujakin tehdä. Tänään tajusin, että on Docpoint. Ehkäpä sinne.

YKSILÖN OIKEUDET VASTAAN KAPITALISMI

Mitä on kapitalismi? Vastauksia on monia, mutta keskeisintä on nähdäkseni pääoma. Ajatus siitä, että kehittäminen ja investoinnit tarvitsevat jostain rahoittajan. Tämän rahoittajan avulla pystytään hankkimaan raaka-aineet, maa, teknologia ja ostamaan työntekijän työpanos. Mikä motivoi rahoittajaa? Tulevaisuudessa saatava investoinnin/kehityksen tuotto ja sen lisäksi korko. Pääoma joka kasvattaa itseään. Rahoittajan panokselleen saama tuotto. Ettei anneta ilmaiseksi ja hyvää hyvyyttään vaan tuoton takia.

Mitä ovat yksilönoikeudet? Vastauksia tähänkin on monia, mutta lähtisin perustavimmista. Vaikkapa siten, ettei kukaan kuole, joudu alistetuksi, näe nälkää ja saa mahdollisuuden tasapainoiseen elämään. Onko oikeus omistamiseen perustava? Tässä palataan kysymykseen omistamisen määritelmästä. Lähestyisin asiaa siten, että oikeus omistaa ei ole perustava ainakaan samalla tavalla kuin neljä muuta perustavampaa oikeutta. Yksilö on muutakin ja perustavammassa mielessä muutakin kuin omistava yksilö.

Voin hyväksyä työhypoteesiksi jopa liberaalien perustavan omistamisen lähtökohdan: ihminen omistaa sen, mitä on omalla työllään muokannut, kunhan vastaavasti muille jää tarpeeksi muokattavaa. On tosin ilmeistä, että rajattujen resurssien maailmassa jälkimmäinen ehto kumoaa suuren osan ensimmäisestä (paitsi tietysti digitaalisten tuotteiden helposti kopioitavassa maailmassa, jossa tekijänoikeuden voisi myöntää yksilöille kahdeksi vuodeksi teoksen julkaisusta). Tämän tulisi mahdollistaa taiteilijan ja tieteilijän julkaisutoiminnan ennen kuin kehitymme kapitalistisen tuotantojärjestelmän tuolle puolen (vaikka a la Star trek).

Kapitalismiin kuuluvan ikuisen tuotto-odotuksen (kasvun) ongelma asettuu paitsi rajattujen resurssien maailmaa myös perustavia oikeuksia vastaan. Tämän erottelun voi kaivaa jo nykypäivänä vaikkapa pohjoisen ja etelän väliltä. Tuotantopanos ostetaan ja myydään vaikka se tarkoittaisi perustavampien oikeuksien uhkaa.

Entäpä demokraattisen järjestelmän takaava sananvapaus? Näen oikeuden puhua, mutta myös oikeuden informaatioon perustavampana kuin sen oikeuden omistukseen, kunhan kenenkään perustavimmat oikeudet eivät joudu uhatuksi. Joka tapauksessa on ilmeistä, että nykymaailmassa oikeus puhua on jo joutunut kapitalismin uhkaamaksi. Työntekijältä ostetaan paitsi työpanos, myös oikeus puhua julkisuuteen.

Puheesta ja siten politiikasta on tulossa IPR, omistus. Eikä se omistus kuulu enää kantajalleen vaan investoijalle.

tiistai, tammikuu 24, 2006

Meinasin pudota, kun Jesus oli lähettänyt mailia työosoitteeseeni. Asia kuitenkin koski espanjalaisia eikä edellistä blogimerkintääni.

Sen sijaan viikonloppuna oli Ecce homoa ja tänään lisää ropea. Vähiin käyvät ennen kuin loppuvat.

Viikos kysymys: miksi Hollanti on veden alla?

maanantai, tammikuu 23, 2006

OVATKO YRITYKSET HYVIÄ VAI PAHOJA?

Minulle esitettiin taas tänään Suomen yhdessä innovatiivisimmista yliopistoista, että yritykset eivät ole hyviä tai pahoja, niiden tehtävä on vain tuottaa rahaa omistajalle. Totesin, että meillä on varmaan eri hyvän ja pahan kriteerit. Eivät yritykset tietenkään helvetistä ole keskuuteemme nousseet (koska sitä ei ole, tai se ei ainakaan empiiristen todisteiden valossa sijaitse Etelä-Suomessa). Olen myös sitä mieltä, että yrityksien yksi tehtävä todella on tuottaa voittoa osakkeenomistajille, ainakin noin juridisessa mielessä.

Eräät ekonomistit ovat ottaneet tämän voitontuottamisen logiikan tosissaan ja nostaneet sen korkeimmalle sijalle, tavoitteeksi. Minusta on kuitenkin otettava huomioon myös tämän tavoitteen varjopuolet. Jos yritykset eläisivät tosiaan tyhjiössä, niiden toimilla ei olisi niin väliä ympäröivään maailmaan. Valitettavasti ne eivät kuitenkaan elä tyhjiössä: niiden toimilla ja päätöksillä on välittömiä seurauksia todellisessa maailmassa. Tämä siksi, että faktisesti tehtaat ja palvelutalot ovat olemassa ja vieläpä kuluttavat suuren osan kansalaisten hereilläoloajasta.

Ekonomisti voi väittää, että tuotanto kannattaa sijoittaa aina halvimpaan paikkaan. Koska tuotanto liikkuu työvoimaa nopeammin vapautetuilla investointimarkkinoilla, johtaa se työttömyyteen ja inhimillisiin tradegedioihin, jotka yleensä vieläpä koskettavat työntekijän läheisiäkin.

Samaten investointipäätöksillä on ympäristön tuhoutumisen hinta, jota on yritetty epäonnistuneen päästökaupan avulla kohdistaa tuotantoon (tosiasiassa suorat rajoitukset tehtaille olisivat parempia, mutta tätähän ei yksikään uusliberalistinen ekonomisti voi myöntää. Parempi vaikka täysin epätodellinen maailmanlaajuinen satunnainen päästökauppa, kuin selkeät tuotantorajoitukset. Mitähän UMTS-huutokaupoista opittiin peliteoriasta. Ei toimi.)

Takaisin alkuperäiseen kysymykseen: hyviä vai pahoja? Määrittelisin pahan välinpitämättömyydeksi. Jos yritys toimii välinpitämättömästi eli ei ajattele toimintansa seurauksia pitkällä aikavälillä, on sen toiminta moraalisesti ajatellen tuomittavaa. Pahaa.

lauantai, tammikuu 21, 2006

Lepopäiviä viettäessä. Ulkona on liian kylmä, että tekisi mieli tehdä mitään kovin tuottavaa. Ensi viikolla sitten.

Missähän olisi hyviä hääpaikkoja?

Pitääisi sitten tehdä se jo vuosia mietitty mailifiltteröinti nyt vihdoin. Jos ensi viikolla.

Tehdään nyt sitten vielä vaalipropagandaa toiseksi viimeisen kerran, kun oikein puoluetoimistosta käsketään.

Miksi valitsen 9?

- Tarja Halonen on kahdesta vaihtoehdosta selkeästi vähemmän huono.

- Sauli Niinistö puhuu suomalaisesta hyvinvoinnista, joka tarkoittaa lähinnä vientiyritysten omistajien hyvinvointia. Näiden puheiden taakse kätkeytyy sokeaan markkinoihin luottamisen logiikka, joka johtaa varallisuuden kasautumiseen vain muutamille Suomessakin, ei hyvinvointiin. Presidentti ei voi tähän itse vaikuttaa, kuin juhlapuheiden tasolla, mutta niiden merkitystä ei kannata vähätellä.

- Sauli Niinistö haluaa purkaa suomalaisen neuvotteluyhteyden työntekijä- ja työnantajajärjestöjen välillä. Samaan aikaan taloudellinen vastakkainasettelu kiihtyy, ei suinkaan ole ohi.

- Kokoomusnuoret ovat suuna päänä väittämässä suomalaista hyvinvointivaltiota aikansa eläneeksi. Nyt pitäisi hankkia uusi hyvinvoinnin malli amerikasta. Katsokaapa amerikkalaisista sarjoista miten hyvin asiat ovat Atlantin toisella puolella. Näinkö tosiaan meillekin?

- Sauli Niinistö on Nato-myönteinen. Historiasta voi kaivaa opin sotilasliittoutumien ongelmista.

- Tarja Halonen on kiinnittänyt huomiota muuhunkin kuin myynninedistämismatkoihin ympäri maailmaa. Vaikkapa puhumalla YK:ssa muidenkin kuin oman maansa bisneksen puolesta ja jopa tekemällä jotain. Nämä kehitykset jäävät varmasti, jos presidentti vaihtuu.

keskiviikko, tammikuu 18, 2006

Bloggausta ääriolosuhteista: istun mäkki sylissä linnassa keskellä hollantilaista maaseutua. Päivän työ on saatu tehtyä ja kohta pitäisi mennä illalliselle syömään kalaa ja juomaan hyvää valkoviiniä. Työmatkustaminen on ilmeisen vaativaa. Hollantilaiset, espanjalaiset, norjalaiset ja ruotsakaiset saivat tietää vapaiden ohjelmistojen sovelluksista liiketoimintaan ja minä sain "partnereita" ympäri eurooppaa.

Suuri osa muista delegaateista on täysin pihalla, mutta onneksi olen leikkinyt näitä poliittisia leikkejä aikaisemmin, että tiedän miten kaikki vähänkin toteutukseen liittyvät hommat ujutetaan jonkun muun tehtäväksi. Etelä-eurooppalaiset ovat myös ilmeisen hyviä tässä - en vieläkään tajua yhtään mitään espanjalaisten organisaatiokaavioista, joihin viitataan ja sanotaan koko ajan, että he eivät voi sitoutua ilman pomonsa lupaa. Pomo taas on niin kiireinen, ettei ehdi konferensseihin. Olisinkohan nähnyt tämän jo Ranskassa, joten osaa suhtautua siihen.

Hollantilaiset sen sijaan ovat olleet projekteissa ennenkin: kaikki päätökset juonitaan käytävillä ja kokoustauoilla. Toistaiseksi mun ja koko koulun osalta on mennyt hyvin. Tuntuupa joskus hyvältä olla voittavallakin puolella: siinä tämä meininki voittaa SYLlin liittokokouksen, vaikka muuten epätodellisuusaste on suunnilleen sama.

Ei hätää. Perjantaiksi takaisin Suomeen.

maanantai, tammikuu 16, 2006

Alankoisissa maissa. Palataan asioihin ensi viikonloppuna.

sunnuntai, tammikuu 15, 2006

Yksi kierros ei sitten riittänyt kansalle. Josko Halonen tiivistäisi kantojaan toisella kiekalla ja tämä NATO-kysymys saataisiin oikeasti esille.

Keskustan alamäki on ikävää katseltavaa, toivottavasti ottaisivat nyt kuitenkin järjen käteen ja oikeasti katsoisivat kumman haluavat pressaksi. Vaikka Vanhanen onkin luvannut Keskustan äänet Niinistölle, niin on mukava nähdä miten pakotus/ohjailu onnistuu, kun Halosen linja nyt vaan on oikeasti lähempänä Keskustan perinteistä linjaa . Onko porvariyhteistyötä? Jännä nähdä.

Toisella onneksi vastakkain kaksi työväen presidenttiä eli ei voi hävitä. Uurnilla nähdään, "toverit".

lauantai, tammikuu 14, 2006

Mikä ihme meni hirvittävällä tavalla pieleen hesarin uusien sivujen kanssa? www.hs.fi ? Jos ne eivät jo aikaisemmin olleet lähes lukukelvottomat, niin tämän jälkeen ainakin.

Ainiin, Karpelalta jotain ihan ihme tavaraa. Mä en haluaisi kiusata enää työtehtävistään täysin vihjeetöntä ministeriä, mutta olen uskotellut itselleni, että reagoisin samalla tavalla olisi ministeri kuka tahansa.

TOTUUS SUOMESTA

Nietzschen keskeisin kysymys oli, kestätkö sinä totuuden, oletko tarpeeksi vahva totuudelle? Vahva koska totuus on kauhistuttava eikä suurin osa pysty hyväksymään tai kestämään sitä. Olen tullut päivä päivältä tästä yhä vakuuttuneemmaksi. Kuka haluaa totuuden, kun valheet maailmasta ovat paljon miellyttävämpiä?

Minua on syytetty pessimismistä. Että käännän kaiken tuomiopäivän tuloon. Että en ole jaa naivia uskoa itsestään tulevaan parempaan huomiseen. Etten arvosta muiden ihmisten toiminnan rajoituksia. Että annan kritiikkiä silloin kun pitäisi kiittää. Olisin helpommin lähestyttävä ja poliittisesti uskottavampi, jos en suhtautuisi kriittisesti. Että parempi huominen olisi mahdolline ilmankin, että nykypäivän pahuutta ymmärtäisi ja hyväksyisi.

Totta on sen verran, että voisin olla positiivisempi, miellyttävämpi ja helpommin lähestyttävä, jos en suhtautuisi poliittiseen päätöksentekoon ironisesti. On totta, että maailman ongelmia ei tarvitse koko ajan alleviivata. Käytännössä minusta tämä on kuitenkin älyllistä epärehellisyyttä. Kaikkien ongelmien ratkaisun ensimmäinen vaihe on niiden tunnistaminen. Psykologisesti mikään ei ole yksinkertaisempaa kuin ongelman kieltäminen. Alleviivaus ja kritiikki voi päästää tämän ensimmäisen askeleen yli. Ajatukset siitä miten asiat voisivat olla, voi herättää tarkastelemaan mikä kaikki maailmassa on vikana. Vasta kun tietoisuus ongelmasta on hyväksytty, voidaan ottaa toinen askel: siirtyä pohtimaan ratkaisuja.

Politiikan tehtävä on tämä jälkimmäinen. Mutta tällä hetkellä poliitikot pyrkivät jatkuvuuden turvaamiseksi estämään ensimmäisen askeleen ottamisen. Sillä jos ongelmat pystytään kieltämään tai vaikenemaan, ei niille varmasti tarvitse tehdä mitään.

Pysäyttäkää lehdistö, Juho kertoo nyt totuuden: Suomi on vanhakantainen, auktoritäärinen, korruptoitunut ynnä köyhtyvä maa, jota hallitaan joukkotiedotusvälineiden avulla syöstävällä propagandalla. Politiikka, talous ja tiedotusvälineet ovat keskittyneet hyvin pienen eliitin piiriin. Tämän eliitin saunasopimuksilla Suomen poliittinen päätösvalta on siirretty globaalin kapitalismin laineilla viihtyville suuryrityksille ja muutamaan kansainväliseen järjestöön. Pääoma pakenee koko ajan maasta vielä työtäkin nopeammin. Maatalous on loppuva elinkeino, liittoutumattomuus on vaakalaudalla ja tuloerot kasvavat. Miten se Cyberpunk tapahtuikaan?

Kanslaisvaikuttaminen ja keskustelu kykenevät pieniin torjuntavoittoihin, mutta yleisesti ottaen sen kanssa veljeily johtaa tiedotusvälineiden suorittamaan normalisointiin populistisyytöksin. Keskustelu vaietaan, työnnetään marginaaliin, koska se uhkaa aina jonkun tutun etuja. Propaganda on saavuttanut sellaisen asteen, että allekirjoittaneen alkaa olla vaikea lukea yhtään mitään lehteä tai seurata uutisia.

Ihmiset ovat syvästi vieraantuneita politiikasta, koska he eivät pysty tällä hetkellä vaikuttamaan mitenkään itseään koskevaan päätöksentekoon. He pystyvät auttamaan, mutta lähinnä suuremmassa mittakaavassa lähes merkityksettömillä kulutuskampanjoilla tai puuttumaan henkilökohtaisesti joihinkin epäkohtiin. Silti sille koko ajan syötetään puolueiden ja lehdistön suulla osallistumisen autuutta. Totuuden sanominen on kaikkein suurin uhka, koska sen tultua julki, asialle pitäisi ehkä oikeasti tehdä jotain.

Miten taistella vastaan? Valta on otettava takaisin tiedotusvälineiltä. Niihin pitää alkaa suhtautua epäilyksellä ja toisaalta niitä pyörittävien yhtiöiden kilpailutilannetta on vaikeutettava. Internet tarjoaa vapaan tiedon muodossa erinomaisen väylän kritiikille eli ensimmäiseen askeleen tekemiselle. Väylän, jota varmasti yritetään tulevaisuudessa tukkia. Kaikkien maailman blogaajien ei tule yhtyä, vaan edelleen ajatella itse ja kyseenalaistaa totuutta sekä tuoda keskusteluun havaitsiaan ongelmia. Ajatuspoliisia ei tarvita, vaan edelleen kritiikkiä ja keskustelua. Tämä johtaa kritiikin lisääntymiseen ja toivottavasti myös spontaaneihin järjestelmiin, jotka välittävät informaatiota ja toimivat demokraattisina kohtauspaikkoina.

Tämä on tuonut tuloksia mm. tekijänoikeuslain kohdalla, vaikka itse laki hyväksyttiin, tuli sille kiitettävästi poliittista hintaa. Tämän tulisi olla alku: ei kukaan oikeutta anna, ellei sitä itse ota. Ja tieto on poliittisista aseista kaikkein mahtavin.

Kriitikin jälkeen tarvitaan suunta. Nähdäkseni se ei voi perustua muuhun kuin kansainväliseen solidaarisuuteen: siihen, ettei ketään suljeta pois keskustelusta tai yritetä tappaa. Itse uskon sotien ja tuotannon vähentämiseen, koneistamiseen, työn loppuun ja kestävällä tavalla tehtävään ihmisten elinolosuhteiden parantamiseen.

Talouden on nähtävä asettuvan tieteellistä ja sosiaalista edistystä vastaan ja luovan sen eriarvoisuuden, joka aiheuttaa väkivaltaa.

Vallankumoukselle uhkaa käydä kuten historialle: se tapahtuisi yksityiskohdissa. Juuri kukaan ei huomannut. Eikä tapahtuneesta raportuitu laajalle. Oliko se edes totta?

Olen tullut kiireiseksi huomaamattani. Kehitys on huolestuttavaa, koska en meinaa ehtiä ajatella maailmanmenoa. Osaksi syytä on työelämässä - ns. luova työ, jollaisena kai tutkijanhommia noin perinteisesti pidetään, ei oikein onnistu, jos koko ajan pitäisi tehdä muuta. Keskeisintä lienee siis edelleen se, ettei vaikuta kiireiseltä vaikka olisikin.

tiistai, tammikuu 10, 2006

Voi olla, että saan työkaverin parin kuukauden päästä vapaiden softien tiimoilta. Minua kannattanee lähestyä rohkeasti uraohjausta varten.

maanantai, tammikuu 09, 2006

Hesarin mielipidepalstalla (7.1.) jotkut tyypit kertoivat vähän tosiasioita roskapostista. Koko juttu alla. Tämän seurauksena useampikin taho yliopiston hallinto-osaston toimesta on painostanut ja muistuttanut siitä, että Helsingin yliopistossa yliopistoa edustavat rehtori ja kansleri. Että näin hyvin sananvapaus näkyy yliopiston omassa toiminnassa. Irtisanomisperusteeksi ajattelu itse ei sentään kelpaa.

Huhdalle saa kertoa hyviä kommentteja ja kannustusta tästä mielipiteestä tavatessa.

"
MIELIPIDE

Roskaposti ei ole vähentynyt

Äskettäin uutisoitiin laajalti liikenne- ja viestintäministeriön tiedotteen pohjalta, että välitetyn roskapostin määrä olisi vähentynyt. Ministeriö väitti, että vuonna 2003 sähköpostiliikenteestä oli roskapostia 80 prosenttia ja vuonna 2005 enää kolmannes.

Ministeri Susanna Huovinen kiitti määrätietoisia toimia, joilla tilanne on saatu hallintaan. Valitettavasti väitteet ovat vailla todellisuuspohjaa.

Roskapostin tarkkoja määriä on vaikea mitata, ja tulokset riippuvat mittaustavasta ja roskapostin määritelmästä. Suuntaa-antavia lukuja voidaan saada, eivätkä ne tue ministeriön väitteitä.

Esimerkiksi Helsingin yliopistolle pyrkivästä sähköpostiliikenteestä vähintään 80-90 prosenttia on joko lähettäjätahon perusteella torjuttua tai sisällöllisen analyysin mukaan roskapostiksi luokiteltua, eikä määrä ole ainakaan vähentynyt parin viime vuoden aikana. Tilanne on samansuuntainen muissakin organisaatioissa.

On hyvä, että Suomessa on tartuttu melko määrätietoisesti lainsäädännöllisin ja teknisin toimin roskapostin torjuntaan. Valitettavasti suomalaisin toimin ongelmaa ei saada edes lakaistua maton alle, vaan kyseessä on internetin luonteen mukaisesti rajat ylittävä ongelma.

Tehokkaita toimia tarvittaisiin erityisesti Yhdysvalloissa, ja Suomen olisikin hyvä panostaa tässä asiassa entistä enemmän kansainväliseen yhteistyöhön.

Roskapostin torjunta vaatii edelleen mittavia laite- ja henkilöresursseja, eikä ole mitään syytä elätellä vielä toiveita siitä, että ongelma olisi poistumassa. Alan asiantuntijat ovat kansainvälisellä tasolla melko yksimielisiä tästä. Toivommekin, että ministeriö vastedes pitäytyy tosiasioissa tiedotustoiminnassaan.

Jukka Huhta
tietotekniikkasuunnittelija
tietotekniikkaosasto

Atro Tossavainen
pääsuunnittelija
biotekniikan instituutti
Helsingin yliopisto
"

Jaa, käyttäisikö sitä työaikaansa johonkin tuottavaankin:

10 ensimmäistä:
Ensimmäinen paras ystävä: En oikein tiedä, varmaan Pena.
Ensimmäinen nettinimi: deltax. Ensimmäinen ja viimeinen.
Ensimmäinen suudelma: Olen varmaan tunnevammainen kun en muista.
Ensimmäinen lemmikki: Kissoja on ollut Misu nuorena ja Ansu kani. Suurin osa lemmikeistä on kadonnut/karannut paikkoihin.
Ensimmäinen lävistys: En lävistä.
Ensimmäinen ihastus: Joskus ala-asteella varmaan joka toinen tyttö. Mulla on tänkin kanssa vähän ongelmia, kun muistaakseni sain jälki-istuntoa riehumisesta käsityön tunneilla ja tähän mahdollisesti liittyi jotain nuoria tyttöjä.
Ensimmäinen lempimusiikki: Olisiko ollut Doctor Alban vai rap-tori.
Ensimmäinen auto: Ei. Äidillä oli lapsena kupla ja sitten Lada.
Ensimmäinen rakkaus: Lukion ekalla varmaan. Nätti tyttö pyysi teatteriin vapaalipuilla, mutta sanoin, että piti mennä kotiin imuroimaan. Ei siitä sen enempää.
Ensimmäinen pehmoeläin: Nukeilla leikittiin, mutta ne olivat melko murhanhimoisia.

9 viimeisintä:
Viimeisin tupakka: oisko ollut Pietarissa. Poltan aika satunnaisesti ja harvoin. Silti minulta kysytään koko ajan tupakkaa. Go figure.
Viimeisin alkoholijuoma: Taisin juoda jouluoluen eilen tai toissapäivänä. Joulun eksessiivinen alkoholinkäyttö on vähentynyt.
Viimeisin autoajelu: Bussilla ja jos sitä ei lasketa, niin lauantaina käytiin Jumbossa.
Viimeisin suudelma: Tänään aamulla.
Viimeisin nähty elokuva: HP
Viimeisin puhelinsoitto: Hanna
Viimeisin soitettu cd: Tehareita, best of.
Viimeisin vaahtokylpy: Yli vuosi sitten Ranskassa. Harvemmin.
Viimeisin itku: En muista, itken suht harvoin, yleensä vain tappeluiden jälkeen.

8 oletko koskaan -juttua:
Oletko koskaan deittaillut yhtä parhaista ystävistäsi? Joo, ilmeisesti pariakin yhtaikaa.
Oletko koskaan ollut pidätettynä? Kyllä.
Oletko koskaan uinut alastomana? Kyllä.
Oletko koskaan ollut TV:ssä? Häilynyt taustalla, onneksi.
Oletko koskaan suudellut jotakuta ja katunut sitä? No ehkä, kun pussasin Skollia, ja se kaatoi olutta mun päähän samaan aikaan. Eikä ehkä tästäkään sen enempää.
Oletko koskaan nähnyt eroottista unta jostain tuntemastasi tyypistä? Kyllä. En tosin yleensä muista uniani ja nekin mitä muistan ovat mustavalkoisia.
Oletko koskaan lemmiskellyt pyörremyrskyn keskellä? En ole tainnut onnekseni olla koskaan oikean pyörremyrskyn keskellä.

7 uraa, joita olet harkinnut:
1. opiskelija
2. tutkija
3. poliitikko
4. kansalaisaktivisti
5. tilintarkastaja
6. filosofian opettaja
7. työtön anarkisti

torstai, tammikuu 05, 2006

Lisää politiikkaa: osa Niinistö

"
Kokoomuksen presidenttiehdokkaan Sauli Niinistön mukaan sotilasliitto Natoa vierastetaan Suomessa sellaisillakin perusteilla, jotka eivät Natoon kuulu.
On mahdollista ja jopa toivottavaa, että Suomi hahee Naton jäsenyyttä, hän sanoi YLEn radiouutisten tentissä.

STT"

Kun poliitikko puhuu, niin vastuu sirtyy kuulijalle. Voisiko varapääjohtaja Niinistö vastata siis seuraavaan: Miten Suomen turvallisuus lisääntyy, jos ja kun tänne sijoitetaan Natojäsenyyn ansiosta ydinaseita? Tai vähimmilläänkin tuodaan Suomi Naton ydinasemaalitauluksi? Ja velvoitetaan Suomi tukemaan Yhdysvaltojen sotilaallisteollisen kompleksin agressiivista ulkomaanpolitiikkaa?

Laajemmin: mikä on se sotilasliittojen tuoma myyttinen turvallisuus ydinaseaikana?

Ei sodille. Ja vaikkei se olisikaan ei, niin ainakin todella selkeä ei ydinsodille.

keskiviikko, tammikuu 04, 2006

Varoitus: politiikkaa!

Presidentin vaalit. Minä äänestän yhdeksän. Koska demarit lähettävät pakottavaa postia, toivon, että mahdollisimman moni muukin kävisi laittamassa saman numeron paperiin. Annoin Tarjalle rahaakin (kerrankin näin päin).

Muita vaihtoehtoja olisi lähinnä Hautala, mutta sillä on ollut fiksujen puheenvuorojen lisäksi niitä vähemmän fiksuja. Muut ehdokkaat voisi äänestää ulkomaankomennuksille.

ps. älkää seuratko mainostoimistojen laatimaa vaalimainontaa. Sen, kuten suurimman osan muustakin mainonnasta, voisi kieltää.

maanantai, tammikuu 02, 2006

CNN kertoi tänään maailman rauhallisimman ja rakastetuimman päämiehen puheita. Aina yhtä virkistäviä. Boldasin muutamia kohtia uutisesta, jotta voimme paremmin seurata monitasoista viestiä.


Bush: Program 'limited'

Visiting Brooke Army Medical Center Sunday in Fort Sam Houston, Texas, Bush bemoaned that the program had been made public.

The Justice Department has opened an investigation into leaks to the media about the NSA program. (Full story)

"The fact that somebody leaked this program causes great harm to the United States," Bush said. "There is an enemy out there. They read newspapers."

"They attacked us before; they will attack us again if they can, and we're going to do everything we can to stop them."

Asked what he would tell Americans worried that the practice violates their privacy rights, Bush said, "If somebody from al Qaeda is calling you, we'd like to know why.

"In the meantime, this program is conscious of people's civil liberties, as am I. This is a limited program designed to prevent attacks on the United States of America -- and I repeat: limited."

Tänään ammattikorkeakouluista tuli yliopistoja. 29 ammattikorkeakoulua otti nimeensä sanan University. Myös omani eli Laurea University of Applied Science teki näin.

Kätevää sinänsä, nyt minusta tai tuli yhdessä yössä kahden yliopistotutkinnon mies (tai pikemminkin holder of two university degrees). Ei tosin taida näkyä palkassa.

Meinasin kuolla nauruun, vaikka olisi varmaan pitänyt itkeä. Ote hesarin uutisesta, joka kertoi Venäjän maakaasukatkaisusta:

"Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan kiista herättää kysymyksiä energiatoimitusten käyttämisestä poliittisena aseena." Hei katso, kuka puhuu?

Taistelu internetin herruudesta on taas käynnistynyt, panoksena suurin osa nettiin kytketyistä Windows-koneista. Redmond reagoi joskus, ehkä.

F-securen sivuilla kiitettävää maailmantuskaa, Mikkisoftan sivuilla katkeraa tilitystä ilakoivilla Mac- ja Linux-käyttäjille. Faktoja uutisoinnissa ei toistaiseksi juuri nimeksikään. Onneksi Internet tietää kertoa.