Henkilökultti

tiistai, maaliskuu 31, 2009

Olin viime tiistaina Teknisen palvelun lautakunnan neljännessä kokouksessa. Tässä muutamia huippukohtia.

1. Rakentamispalvelut ovat tällä hetkellä hajallaan ympäri kaupunkia (mm. Ilmalassa) ja työn hoitaminen vaatii pääkonttorin sijoittamista yhteisiin tiloihin. Tiloja varten om laadittu arkkitehdin johdolla ja henkilöstöä konsultoiden tarvekartoitus, josta keskusteltiin lautakunnassa. Esitin että avokonttorin sijaan tutkittaisiin työrauhan paremmin mahdollistavia fyysisiä työpaikkaratkaisuja - esimerkiksi perinteisten työhuoneiden tai vielä mieluummin jaettujen työtilojen muodossa. Yhdessä henkilöstön kanssa, joka työtiloista pääsee nauttimaan. Näin mahdollistetaan paremmin tavoitteiksi mainitut "hyvä yhteishenki, sujuva kommunikointi ja nopea tiedon välittyminen".

2. Toinen asia oli muutamien puitesopimusurakoitsijoiden kilpailuttaminen. En mene yksityiskohtiin, kun papereihin oli laitettu isolla, että "ei julkisuuteen". Eivätkä numerot muutenkaan ole kovin kiinnostavia. Kiinnostavaa on sen sijaan se, että erityisesti tuntihintoja ynnäillessä tulee pakostakin mieleen miten työt suorittavalle työntekijälle saa sotun, sivukulujen, työkulujen ja yrityksen katteen jälkeen maksettua tessin mukaista palkkaa. Yhtään kovin törkeää tapausta ei tänään käsitellyissä ollut (joista olisi siis syytä epäillä rikosta), mutta kovin suurta katetta ei käteen voi kyllä jäädä (ja sen laskeminen on tehty, öö, ei mitenkään kovin suoraviivaiseksi). Tai sitten kaupungilta laskutetaan tunteja, joita sille ei ole tehty.

Tilanne on aika merkillinen, jos joudutaan toimimaan vain tai edes pääosin "epäiltyjen" omien tietojen varassa. Kaupungilla on oikeus saada pääurakoitsijana Tilaajavastuulain nojalla eri maksuista. En tosin ole ihan varma miten näitä tietoja voisi puitesopimuksia laadittaessa hyödyntää.

Hankintalaki ei ilmeisesti ja käytettyjen puheenvuorojen perusteella anna kovin suuria mahdollisuuksia puuttua asiaan, paitsi jos siellä on jotain ilmiselvästi laitonta. Tähän ehkä kaivattaisiin kaupungilta jonkin sortin ryhtiliikettä (ynnä uutta hankintalakia sekä parempaa valvontaa). Rakennuspalveluiden johtaja vakuutteli toki suureen ääneen ettei siedä tai hyväksy erilaisia harmaan talouden muotoja, mikä onkin paikallaan.

3. Kolmas suurempi asia oli Khs:n 16.08.2006 asettaman Hankintastrategiatyöryhmän Kaupungin omien tukipalveluiden kilpailuttamisen jatkamista koskeva loppuraportti, jonka lukeminen kilpailutuskriittiselle oli vähän kuin vetäisi itseään turpaan (anteeksi kielikuvani).

Pilottihankkeet eri puolilla kärsivät siitä, että alkutilannetta ei oikein otettu huomioon eivätkä pilotit olleet tarpeeksi pitkiä, jotta niistä voisi päätellä mitä kilpailutuksesta pidemmällä aikavälillä seuraa. Esimerkiksi (kansainvälisten) yritysten käyttäessä petomaista hinnoittelua (predatory pricing) ajaakseen kaupungin omat yksiköt pois tai tekemään palvelut "tappiolla". On myös sangen epäselvää miten kaupungin palvelut joista ei esimerkiksi voi irtisanoa (ja hyvä niin) pystyvät "kilpailemaan" näiden yritysten kanssa. Hyviä esimerkkejä aiheesta löytynee esimerkiksi Helsingin bussiliikenteestä.

Aiheesta heräsi myös sangen paljon keskustelua. Asialistalla se oli lautakunnassa koska Hankintakeskus oli antanut loppuraportista lausunnon, josta kokouksessa hiottiin kulmia ja josta tulikin jonkin verran parempi.

Hankintastrategiaryhmän loppuraportin seurauksia valuu/on valunut varmaan muihinkin lautakuntiin, joten niitä kannattaa aktiivisten lukijoiden seurata kriittisesti ja tarkasti.

perjantai, maaliskuu 27, 2009

Tästä oli tehty leffakin. Jontti&Shaka: Päivä murmelina.

Historia kiertää kehää,
Imperiumi sortuu kansa herää
Mut rupee pian vetää sikeit
ja uskoo pysyvään asioiden tilaan
ei haluu ruveta kysymään,
ku ei haluu pilaa hyvää fiilist vapauden
mut vapaudestki luovutaa,
jos saadaa takeet vakaudest

historia kiertää kehää,
imperiumi nousee aivot lepää
niinku aamujuopot jatketaan samaa rataa,
sortaa ja mestataa hetken vapaa
kunnes tilanne normalisoituu
ja saadaan uudet sätkynuket valikoituu
ympäri vuoskymmenen ympäri vuossadan,
näät saman menon jatkuvan
esittelit maailmankuvan skidit kurmelin,
universaali päivä murmelin

mis galaksit kiertää kehää,
eikä niihin vaikuta mikään mitä me tehään
paitsi jos koko maailmankaikkeus on olemas vain meidän takia ja meitä varten
historia kiertää kehää,
vai oisko liikerata spiraalin muotonen,
oisko suunta silloin kohti loppuu vai loputont,
ja odottaisko perinlaulut enkelikuorojen,
tekis melkee mieli luovuttaa
ku rata vaatii veroja,
meitsi jää tähän antaa maailman mennä menoja,
toisaalt näin kait tää kierto vaa toimii,
hetki vaelletaan maanpääl ja sit taas erotaa,
vaatis voimii jatkaa toteuttaa visioo,
ei osaa järjel käsitellä,
luotan intuitioo,
se on nuori Santiago metskaamas elämän tietä,
joskus tietää minne suunta on,
mut ei koskaan mihin viedään

Mikä on pointti kukonlauluun herätä,
ku ei kuitenkaan pääse pystyyn
Ei päässy eileenkään,
Jos pääsee liikkeelle on kriittisesti myöhässä
Sama kaava ku sama virasto taas huomen edessä,
nyt on sentään päässy jo pitkälle ja pitsalleki
Samaan nuhjuseen vakioholliin ku eilenki,
semisamat täytteet semisamat sairaalloiset lööpit
Kertoo paskapöllön suursanomaa
noi samat fränkit häröilee tos kartsalla erittäin öissä,
oisko tää niin erilaista jos kävis töissä,
sitä ei pygee koittaa, oon nähny mitä niille käy,
näyttää kalvakoilta, ja valittaa vapautusta ei näy,
oli oikein optinen lainkuuliainen tai vääräuskonen paska,
elonpolku on taakka ja se taakka on raskas,
ku negatiivinen mielentila
negatiivinen todellisuus,
homma hakusessa kosminen natsaavuus on jutun juju,
mut aina kiskoilta suistun

nää pinttymyket ei aio vapaaehtoisesti poistuu,
ohjelmoitu dna:han toistaa itseään
liskosysteemistä ei löydy eliksiiriä,
joka palauttais menneet vuodet poistais piston sisuksista,
tekis täst kaikest vaivanarvoista ja kirkasta,
*****UN täst luuppaavast läävästä,
kömmin tursaan hanuriin täst kaivosta niinku sadanko tv:stä,
pelin henki on totaalinen vapaaehtoinen vapautus,
metodi joka on määrätty onki vittumainen harhautus,
valitettavasti vapahtaja saapuu vast huomenna,
niin on meille ilmoitettu kautta-aikojen ja aina,
semisamat tarinat semisamat profetiat,
vittuun uskon asiat,
tarviin emansipatorista infoa,
ollaan onnekkaiden joukossa,
kaikki samassa jamassa,
historia kiertää kehää
täs loputtomas luupissa
Historia kiertää kehää
täs loputtomas loopissa

Kävin eilen kuuntelemassa Helsingin kaupungin Hallintokeskuksen Viestintäpäällikön esitystä kaupungin viestinnästä ja totesin kansalaisdemokratian näkökulmasta välttämättömäksi palata tähän mediaan. En muuten koe pystyväni oikein lunastamaan sitä luottamusta, mitä minuun on asetettu.

Minut valittiin Helsingin kaupungin Teknisten palveluiden lautakuntaan, joka jo kahden kokouksen jälkeen on osoittautunut aika mielenkiintoiseksi paikaksi. Alla mun ensimmäisen (yhteensä toisen) kokouksen muistiinpanot. Tulossa mun tokan (yhteensä neljännen) kokouksen muistiinpanot.

Koko lautakunta on perustettu vasta vuodenvaihteessa ohjaamaan mm. edelleen vuodenvaihteessa perustettua rakentamispalveluiden yksikköä (taustalla Rakennusviraston organisaatiouudistus). Rakennuspalveluissa on 1400 ihmistä HKR-Tekniikasta, HKR-Ympäristötuotannosta, kiinteistöviraston geotekniseltä osastolta ja Helsingin Satamasta. Lautakunnalle kuuluvat myös Tukkutori ja Hankintakeskus, mutta Rakentamispalvelu on näistä suurin.

Myös rakentamispalveluiden uunituore toimitusjohtaja on siirtynyt yksityiseltä puolelta, joten aikamoista vauhtia lienee tiedossa. Organisaatio ei ole ehtinyt vielä oikein vakiintua, joten tulevien organisaatiomuutosten kanssa joutunee olemaan tarkkana kuten myös strategiaprosessin. Esimakua lienee se, että sanoja kuten asiakkuus, yrittäjyys, tehokkuus ja uudelleenorganisoitu on kuulunut paljon. Lienee
aihetta vaikuttaa ja seurata tarkasti mitä tapahtuu.

Kokouksessa käsiteltiin kilpailutus pilaantuneiden maiden kuljetusten vuosisopimuksesta. Aikamoista rekkarumbaa, kun maata kuljetetaan satojakin kilometrejä, mutta kuulemma lähellä on aika rajattu määrä mahdollisuuksia. Kilpailutuspaperinivoskoja lienee tulossa aika monta vielä tulevaisuudessakin..

Kokouksessa vahvistettiin talouspäällikön haku, jonne lisättiin aloitteestani vaatimus ruotsin kielestä kielilain hengessä. Lisäksi keskusteltiin toivomusponsista ja toivottiin lautakunnalle pääsy kaupungin intranettiin ja erityisesti sen Hankintakäsikirjaan.

Viranhaltijoiden päätökset lautakunnassa ruvetaan lähettämään sähköisesti sitä kokouksessa pyytäneille. On jotenkin vanhanaikaista pitää niitä jossain virastossa näytille muutaman päivän, siten ettei niihin halutessaankaan pysty reagoimaan.

Tunnisteet: