Henkilökultti

sunnuntai, lokakuu 29, 2006

Puheharjoituksia oli ja ihan hyvin menivät. Onneksi ei tarvinnut taas katsoa itseä videolta, niin opettavaista kuin se aina onkin.

Viime viikko oli jotenkin hätäinen ja olen sortunut tekemään töitä myös viikonloppuna. Se on kiusallinen tapa, jota olen tänä syksynä vähän pystynyt välttelemään, mutten valitettavasti kokonaan.

Ainiin, minulle tehtiin tarjous josta en voi kieltäytyä. Siitä lisää toivottavasti myöhemmin.

Sorbonnessa lain tohtorin hattua havitteleva ystäväni käski luokseen. Yritän irtautua marraskuussa ison S:n jälkeen sitten varmaan sinne muutamaksi päiväksi. Mitä pitäisi tuoda mukana? Eiffeli?

'sudet pitivät vuosikokouksen, joka oli ihan viihdyttävä. Jullesta tulikin puheenjohtaja. Otin vain osittaisosuman ilmassa lentävästä tilintarkastajanakista.

M täyttää tasavuosia. Siis syömään.

perjantai, lokakuu 27, 2006

"Oletsä sitten demari?" kaikui korvissa kävellessä eilen kotiin. Mitähän tuohon nyt sanoisi? "En" vai "Voisin sanoa olevani, mutta valehtelisin".

Samaan aikaan muualla: joku kiinalainen näytti varastaneen graduni ja laittaneen sen eteenpäin lupia paljon kyselemättä tai edes informoimatta. Onneksi sentään latoen sen ensin täyteen kirjoitusvirheitä http://www.hwswworld.com/pdfs/frontier31.pdf

En tiennyt olisinko itkenyt vai nauranut. Open Science.

tiistai, lokakuu 24, 2006

Tampere-talo on kaunis sisäpuolelta, mutta ruma ulkoa katsottaessa. Hiukan samankaltaisella karhealla tavalla kuin oikeastaan koko Tampere.

Toisaalta on sellaienn olo, että olisi tullut kauemmaksikin, vaikka tosiasiassa ollaan edelleen aika lähellä kotia ? erityisesti koska VR tosiaan vetäisi matkan tuntiin ja kahteenkymmeneen minuttiin. En edes myöhästynyt pahasti.

Openmindin ohjelma on ollut ihan ok-tasoa. Googlen mies oli paras. Erityisesti heitto: ?We don?t want to disturb our lawyers with licence issues, because they are so busy. They are doing something much more critical. All of them are watching videos all day.?

sunnuntai, lokakuu 22, 2006

Rauhoituin hiukan viikonloppuna, mikä oli pelkästään hyvä idea. Ensi viikolla pitäisi Tampereelle lähes päivittäin.

Päivän kysymys koskee WoWia: "How can you kill that which has no life?"

USKONTO JA POLITIIKKA

Uusimmassa Yliopisto-lehdessä oli juttu uskonnon tulemisesta yhä vahvemmin politiikkaan. Trendi ei suinkaan rajoitu Lähi-itään tai Amerikan Yhdysvaltoihin, vaan uskonnollista puhetta on saatu ihan kotitantereillakin, viimeksi yritettäessä keskustella hedelmällisesti hedelmöityshoidoista.

Yleisesti ottaen pidän uskonnon ja politiikan sekoittamista hyvin vaarallisena cocktailina. Nähdäkseni uskonto, kuten sitä usein argumentaatiossa käytetään, ei määritelmällisesti jätä kovin suurta tilaa rationaalisille argumenteille tai edes poliittisille kompromisseille. Se ohjaa politiikkaan, joka perustuu voimaan.

Eroa uskonnon ja politiikan välillä on vaikea tehdä, koska toimintaa ohjaavat arvostukset ja ajatukset perustuvat aina jonkinlaiseen kuvaan maailmasta ja ihmisestä. Itse asiassa, reflektiossa ja argumenteissa on myös melkoisia aste-eroja. Uskonnon määrittelemistä en tässä tilassa edes yritä, koska ihan tarkalla määritelmällä tuskin on tässä niin väliäkään.

Monet ovat ajatelleet niin, että uskonto on jokaisen oma yksityisasia ja kaikki uskonnot ovat suvaitsevalla politiikan tasolla yhtä hyviä. Esimerkiksi Suomessa näin on juhlapuheissa, mutta silti yllättävän monet tekevät rippikoulut ja pakolliset uskonnonkurssit. Toisaalta kysymys on vähemmistönsuojasta: jokaisen tulee saada uskonnollinen opetus, joka hänen kodilleen sopii.

Kulttuurirelativisti varmaan vetoaisi tässä siihen, että pitää kunnioittaa toisen kulttuurin tapoja ja uskontoja. Minä kysyn, että mitä kunnioitusta se on, että alentaa järkevimmän ja vaarallisimman kulttuurin samalle tasolle? Se on pikemminkin kulttuurien välisen kohtaamisen välttelyä ja oman kulttuurin ylivertaiseksi nostamista, kuin toisen erilaisuuden kohtaamista. Ja kun tämä nyt tähän meni, niin mistä tämä outo kulttuuri-sana tähän tuli? Kuinka monta ihmistä on kulttuuri? Yksi?

Dawkins kannustaa kaikkia maailman ateisteja yhtymään ja agnostikkoja lopettamaan älyllisesti epärehellisen aidalla seisoskelun ja ottamaan kantaa joko puolesta tai vastaan tai edes vanhaset. En ole aivan varma, onko tämäkään tie erityisen hedelmällinen, koska se vain vahvistaa rajalinjoja. Toisaalta sen ymmärtää paremmin, jos muistaa, että biologi Dawkinsin kotimaassa opetetaan kretinismiä kouluissa eikä ateistia voida valita julkiseen virkaan (terveisiä muuten J:lle New Yorkiin).

Ja ennen kuin joku taas keksii, että ateismihan on myös uskonto, niin mietitäänpä hetki siellä näppäimistön edessä kysymystä mikä on uskonto.

lauantai, lokakuu 21, 2006

Viikon sana on ehdottomasti LOL-liittokokous (siis Opiskelijoiden LiikuntaLiitto)).

Koko-teatteri näyttää kuulemma uudelleen Politkovskajan Putinin Venäjää. Se on aivan mahtava näytelmä ja ilmeisesti aivan liian totta. Jos on vielä jäänyt väliin, ja jotenkin voit saada lippuja, niin sinne.

tiistai, lokakuu 17, 2006

Kieltäydy vaan,
ei selitykset auta,
sodassa sua odottaa vain joukkohauta.


Huhtiniemi tänään, entäpä huomenna?

HYY teki eilen loistavan päätöksen koskien kehitysapumäärärahojen korottamista 0,7% ja hyväksyi aivan mahtavan lipan nimeltään Toiminnallinen tasa-arvosuunnitelma. Sitten tuli lopuksi vähän huonompia päätöksiä, mutta kaipa niitäkin joskus on tultava.

sunnuntai, lokakuu 15, 2006

Hesari kirjoittaa asiaa: Heinäluoma huolissaan vaalien amerikkalaistumisesta.

Yksi osasyy on varmaan Kokoomuksen liepeiltä lähtenyt mieheen kohdistettu negatiivinen imagokampanja, jolla oikeisto hakee vaalivoittoa ensi eduskuntavaaleissa. Toisaalta, se ei poista sitä, että olen poliittisesti vaikkapa eri mieltä siitä, pitäisikö tulevaisuuden kilpailukyvyn nimissä ensisijaisesti korottaa opintorahaa vai jaella valtion tukijaisia telakkayhtiöille.

lauantai, lokakuu 14, 2006

Sananen vielä opintorahasta, kun joidenkin kommentit alkoivat hiukan ärsyttää. Suosikkiministerini Saarela teki ontologisen statementin, että opintorahan korotukseen vaadittavaa summaa, esimerkiksi 70 miljoonaa, ei ole. Tämän lauseen totuusarvoa miettiessä on hyvä suhteuttaa se siihen 40 miljardin budjettiin, jota istunnossa varsinaisesti käsiteltiin.

Oikeasti suosikkejani hallituksessa ovat Erkin lisäksi Mauri, Tarja ja Seppo, joskin Seppo on sössinyt viime aikoina oikein kunnolla tätä sivarin kestoa, joten se on päätynyt ministerien paskalistalleni. Paskalistan kärkipäässä ovat edelleen luonnollisesti Saarela sekä ministerit Rajamäki ja Huovinen. Niin ja tottakai Vanhanen, jonka jengissä yhdistetään luovalla tavalla täydellistä linjattomuutta ja sellaista poliittista puuhastelua, ettei mitään rajaa.

Ruotsissa sossut saatiin vallasta 16 vuoden jälkeen. Ruotsalaiset kokeilevat aina välillä jotain uutta, mikä riemastuttaa ulkopuolisia seuraajia tarjoten oikein kunnon naurut. Seuraavissa vaaleissa on varmaan saatu taas tarpeeksi vaihtelua ja sitä paitsi sossujen hommaama taloudellinen korkeasuhdanne on muutenkin taittumassa.

Tämä nykyinen pellesirkus, jota myös maan hallitukseksi kutsutaan, kuuluisi ilmeisesti pikemminkin saman tien linnaan: huijataan palkkarahoja valtiopäiviltä, eikä makseta veroja. Uutena suosikkina kansallisen yleisradioyhtiön johtaja, joka ei ole maksanut tv-lupaansa 16-vuoteen.

Mä arvelin, että porvarit mokaavat hommansa vuodessa, mutta tämä lupaa kyllä nopeampaa ja täydellistä mahalaskua ja pian. Se olisi sääli, koska oikeiston räpiköinnistä irtoaa usein vain niin paljon enemmän huumoria kuin vasemmiston.

perjantai, lokakuu 13, 2006

Kävi vieraita Norjasta ja olivat aika hauskoja, joskin vapaa-aikaa ei paljon sitten niiden jäljiltä jäänytkään. Onneksi sentään sain aika monia työhommia kiitettävästi eteenpäin.

Kannatti vouhkata hedelmöityshoidoista, koska eduskunta näytti ottavan järkensä käteensä. Sen sijaan opintorahaa ei tullut lisää, mitä ei voi kuin ihmetellä.

Kokoomuksen puoluesihteeriä epäillään näköjään pahoinpitelyistä ja parituksesta. Jos olisin oikeistolainen ja joku sossu olisi sössinyt tuolla tavalla, niin tekisin siitä varmaan johtotähden loanheittokampanjaani. Nyt sen sijaan en sano koko asiasta tämän enempää.

keskiviikko, lokakuu 11, 2006

Juho kävi HYY:n poliittisten järjestöjen kanssa tervettä keskustelua perustulosta ja sosiaalivaltion tulevaisuudesta paneelissa. Sangen positiivisesti nykymuotoisen työperäisen sosiaalisen turvan ongelmat tunnustettiin kaikissa ryhmissä ja valtion tehtäväksi nähtiin poliittisten oikeuksien lisäksi myös sosiaalisten oikeuksien takaaminen.

Konsensus oli se, että jotain pitäisi tehdä. Nähdäkseni paneeli toimi ihan mukavasti, vuorovaikutusta oli ja keskustelu oli ihan hyvää tasoa.

Poliittiset mielipiteet myös tulivat selville: oikeisto laittoi kaikki jarrut päälle heti kun mainittiin sana vastikkeeton. Mielenkiintoisemmin myös (opiskelija)demareiden ja (HYY:n) vihreiden käsitykset tarvittavista ratkaisuista olivat lähes vastakkaiset ? ongelmista eivät niinkään.

Paras perusteltu vastaus vapaa matkustaja -argumenttiin voittaa lukijapalkinnon.

tiistai, lokakuu 10, 2006

Asiantuntijaelämää: merkittävät digitaalisen talouden asiantuntijat keskustelevat analyyttisesti Googlen ostoksista:

-lol noob. Google pwned
-total pwnage
-rofl 1,3 miljardi lol

Kuulin kaupungilla huhua, että Sanomatalossa olisi hyllytetty valmis juttu hampun kotikasvatuksesta. Minä en sattuneesta syystä välitä erityisesti puhua huumepolitiikasta. Paljon mielenkiintoisempaa hommassa on se, että jutun hyllyttäminen on onnistuttu pitämään suht' hiljaisena, vaikka talon sisällä onkin pesty jälkipyykkiä.

Turha tämän jälkeen väittää, että hesarin blogit olisivat jotenkin kriittisiä käsittelemään vaikeita asioita. Tai en minä ainakaan löytänyt yhdestäkään mainintaa, vaikka tapaus on varmasti kaikkien kirjoittavien toimittajien tiedossa.

Hyvä yritys hesarilta kuitenkin avata blogimaailmaan. Ikävää, että ennakkosensuuri vaivaa ilmeisesti niitäkin asioita, joita hesarin blogeissa esiin nostetaan. Erityisen huonosti tämä sopii suomalaisen vapaan lehdistön perinteeseen.

Ja erityisen huonosti se sopi omaan mielentilaani Politkovskajan kynttilänmielenosoituksessa.

lauantai, lokakuu 07, 2006

Anna Politkovskaja murhattu


Surullinen. Lukekaa sen kirjat Tsetsenian sodista.

Mä muistan tän seuraavalla kerralla, kun joku taas väittää Venäjän vaan tarvitsevan hiukan lisä-aikaa sopeutuaksee kapitalismiin.

perjantai, lokakuu 06, 2006

Poliisissa puhutaan järkeäkin. Yle raportoi jostain jääkiekkotappelusta kaukalossa:

"Rikoslaissa on pahoinpitelyn tunnus- merkistö, jonka tämä teko ulkoisesti täyttää; miehet lyövät toisiaan useita kertoja nyrkillä päähän. Jotta tapaus ei olisi rikos, siihen tarvittaisiin joku oikeuttamisperuste. Mielestämme on syytä olettaa, ettei sellaista ole, ylikomisario Kujala jatkoi.

Tapauksen käsittely noudattaa normaalia esitutkintakäytäntöä."

Erehtyminen on inhimillistä, mutta tosimokaan tarvitaan tietokone.

torstai, lokakuu 05, 2006

Eduskunnassa hedelmöityshoitoja naispareille ja yksin eläville naisille vastustetaan näköjään Keskustan suulla "vallitsevan yhteiskunnan arvoilla". Siis mitääää?

Nojuu, kyllähän arvo kuullostaa itsetunnolle varmaan kivemmalta kuin homokammoinen konservatiivinen oikeisto. Mutta nämä arvot ovat kyllä ihan Arkadianmäellä, joten turha niitä on yhteiskunnan hartioille vyöryttää.

Meillä näytti HYYssäkin olevan muutamia tälläisia puolueensa aivopesemiä.

Ai Leppätalo?

- No men hej, är det lite dyrt?
- Nää, bara 0,58eur _per min_

Lainatakseni erästä suurta ajattelijaa: "Olkaa hiljaa ja osoittakaa mieltä". Ensi maanantaina siis opintorahan puolesta.

tiistai, lokakuu 03, 2006

Miksi usko politiikkaan on välillä koetuksella? Yle kertoo: Testiaikeistaan huolimatta Pohjois-Korea vakuuttaa olevansa edelleen sitoutunut ydinaseettomaan Korean niemimaahan.

maanantai, lokakuu 02, 2006

Journal apprentissage, Jour 1

J'ai rencontré mon Tandem-partenaire J-N semaine passée. Il est étudiant d'Histoire á l'université de Dijon. Nous avons plusieurs mêmes intérêts - par exemple l'histoire de Finlande et la société contemporaine.

Nous avons parlé d'un plan d'action et aussi visités notre professeur pour commence le cours.

Mihin ranska mun on piiloutunut ja miten sen voisin uudelleen löytää?