Henkilökultti

torstai, toukokuu 31, 2007

Junassa matkalla Tampereelle. Tarkoituksena olisi osallistua erään hankkeen lopputilaisuuteen ja nähdä paikalla myös muutamia satunnaisia tuttuja. Ihan hauskaa päästä matkustamaan töiden puolesta, kun tänä vuonna ei kovin paljon ole reissuun päästy - vaikka sitten Tampereelle.

Eilen oli Nooran synttärit, jotka olivat melkoisen hauskat; ensin kreikkalaista hyvää lammasta ja sitten Kallion yöhön. Tätä voisi tehdä useamminkin, tai no, on tehty. Vaikka sitten taisi mennä hiukan myöhään aamuherätyksen ajankohta huomioonottaen. No, sitä voi nukkua sitten kun on vanha.

keskiviikko, toukokuu 30, 2007

"Leikkaa tukkas ja liity puolueeseen"

Tämä viikko on kyllä hulahtanut jotenkin nopeasti, uskomatonta että on jo keskiviikko. Tipaton toukokuuni ei täysin selvitynyt rönnistä ja tänään katkennee sitten lopullisesti punaviiniin.

Tuomas (kai) katosi Papualle juuri kun edellinen Krimin sankari palasi Ukrainasta. Puhumattakaan Marxista ja Maaritista, jotka tulevat varmaan Cato instituutin jälkeen Guantanamon kautta kotiin DCstä. Minä sentään vain Tampereelle ja Norjaan.

Mussusta tulee viikonloppuna ihan oikea virallinen lääkäri, minkä jälkeen elämä varmaan helpottuu kaikilla muilla paitsi sillä. Ilmeisesti viikonlopun teemana on sitten "Ei Töölöön".

maanantai, toukokuu 28, 2007

Welcome to corporate America.

sunnuntai, toukokuu 27, 2007

Olen tajunnut viettäväni muutamien suht läheistenkin henkilöiden kanssa vähemmän aikaa kuin heidän roolihahmojensa, niin roolipeleissä kuin larpeissa. Tätä voisi ehkä pyrkiä korjaamaan joku päivä...

Näillä näkymin la 13.10. palataan 70-luvulle, päivä kalenteriin.

lauantai, toukokuu 26, 2007

Kim, jos luet tätä Ukrainasta keikalta, niin suosittelen voimakkaasti, että harkitset palaamista pois sieltä.

perjantai, toukokuu 25, 2007

Rossin ja Kissin (Wallin huom. ei se rockyhtye!) afääri nousi taas otsikoihin pitkästä aikaa. Ja kukapa muukaan sen sinne olisi laittamaan kuin Ben Zyskojotain. Beniltä nyt voi odottaa mitä vain - ne jutut voi osaltaan laittaa sellaisten asioiden piikkiin, jotka tapahtuivat silloin kun Ben lauloi kansainvälistä muiden nuorten kokkareiden kanssa.

Sen sijaan kulttuuriministerin kommentti yllätti: "En tiennyt". Ensimmäinen reaktio oli tottakai, valehtelee, olihan kysymys poliitikosta. Mutta en hahmottanut ollenkaan miksi olisi valehdellut noin - luulen, ettei ministeri tosiaan tiennyt. Mikä oli vielä paljon pelottavampaa. Siis RKP:n puoluejohtaja ja Suomen hallituksen kulttuuriministeri olisi sivistymätön tomppeli eikä tietäisi, _tai ottaisi selvää_, millaiselle miehelle myöntää valtion kirjallisuuspalkintoa?

Miten hän voisi olla tehtäviensä tasalla? Onneksi en ole RKP:n jäsen tai istu hallituksessa, niin ei tarvitse hävetä silmiään päästään.

Ben ei sentään kollegiaalisesti hyökännyt hallitustoveriaan vastaan vaan syytti huonosta valmistelusta. Jepjep, jos ministeri ei osaa solmia kengännauhojaan, on sen kaatuminen virkamiehistön syytä. No, onhan kulttuuriministerinä ollut ennenkin hyväntahtoisia tomppeleitä, mutta on tämä nyt jonkin sortin ennätys.

Muualla eli Sediksen blogissa: kenraali Gustav Hägglund haluaisi suomalaiset kotiin Afganistanista sotimasta Talebania vastaan. Ei muuten ole uutinen muualla Suomen mediassa - ettei Vanhasen sanoin, vain tulisi niitä "äkkinäisiä ratkaisuja".

torstai, toukokuu 24, 2007

Olin tässä jonkin aikaa sitten dokaamassa Irc-gallerian työntekijöiden kanssa. Ajattelin, että minä olen huono muistamaan ihmisten syntymäpäiviä. Ilmeisesti muistini heikkous ei kuitenkaan ole mitenkään poikkeuksellista, koska yksi mainituista työntekijöistä oli unohtanut koska sillä oli syntymäpäivä. Onneksi galtsun etusivu kertoi. lol apua.

Jos ylläoleva ei ollut sinusta yhtään hauskaa, niin sinulla on elämä. Onnitteluni.

Mistä tulikin mieleeni Lauri Maijala ja Lapinjärven poikakuoro ja biisi Simo Hovari. Nostan aina hattua, kun joku saa riimin Stalinin kuville.

Kai tosta Smash Asemista pitäisi jotain sanoa, kun se alkaa saada jo kuvottavia piirteitä. Kansanedustaja Arhinmäki ja Suomen kuvalehden toimittaja saavat syytteet niskottelusta. Tässä videossa herra Arhinmäki otetaan kiinni (kuuden ja puolen minuutin kohdalla). Voi tuosta monta asiaa sanoa, mutta tuleeko tuosta _syyte_ _niskottelusta_? Oikeusvaltiossa?

No, päätä itse.

Kissat oppivat parvekkeen oven käytön. Onneksi eivät sentään vielä lukkojen. Ne myös herättivät aiheellista kauhua Herra Oravassa, joka ryntäsi lasin toiselta puolelta kaidetta pitkin parveekkeen ohi. Ei varmaan ryntää uudestaan.

Jotenkin hommia kasaantunut aika kiitettävästi loppuviikoksi, viikonlopuksi ja ensi viikoksi. Ei siinä mitään, kyllä ne tekemällä saa tehtyä, mutta...

Naureskeltuani pari vuotta näillä kauppiksessa usein nähdyille oman elämänsä toimitusjohtajille, olen keksinyt uuden ihmisryhmän: oman elämänsä projektipäälliköt. Olen myös havainnut näissä tyypeissä harmittavan paljon piirteitä itsestäni. Kiusallista.

Heitänpä tässä vielä EVAlle julkisen koepallon: Maksuton koulutus, miten olisi? Ajatelkaapa miten hyvä idea ja mitä kaikkea hyvää siitä voisi seurata isänmaalle, ihmiskunnalle - ja jopa kilpailukyvylle, työlle ja hyvinvoinnille? Todella ajattelemisen arvoinen innovaatio!

Linkkaisin yhteyteen myös Eeron kirjoituksen tieteeksi naamioidusta edunvalvonnasta, mutta se ei vielä ollut valmis. Tähän palataan.

Heilutetaan nyt vähän vielä Hesarin tiedostusmonopolia: kyllä vanun tyypit muutakin olivat keksineet kuin kannabiksen.

Esimerkiksi Piraattiliitto kiitti edelläkävijyydestä koskien kulttuuripolitiikkaa.

keskiviikko, toukokuu 23, 2007

PUNAVIHREÄ, SIIS MITÄ?

Tuossa ennen vaaleja ja niiden jälkeenkin on käyty keskustelua punavihreästä ideologiasta. Tai jopa siitä, onko siinä mitään ideologiaa, vai onko se vain tyhjäksi käynyt kiva-kiva iskusana, jolla poliittisesti tuuliajolla olevat jotenkin ankkuroivat itsensä puoluekentällä?

Aiheesta ovat kirjoittaneet minua fiksummatkin, joten tyydyn vetämään muutamia omasta mielestäni keskeisiä kohtia yhteen. Nähdäkseni punavihreän aatteen ongelma on siinä, että se puuttuu epäkohtiin mieluummin suoraan kansalaisyhteiskunnan puolelta kuin poliittisen järjestelmän kautta. Tässä mielessä punavihreä puolue on jonkin sortin paradoksi.

Toki toimivassa demokratiassa kansalaisyhteiskunnalla ja valtiolla tulisi olla molempia hedelmöittävä vaikutus, puolueitten välittämänä. Suomessa sekä puolueelta, että valtiolta, on tämä yhteys useimmiten kateissa ja kansalaisjärjestökentällä seisotaan sormi suussa, kun pitäisi pystyä vaikuttamaan muihinkin kuin vihreisiin tai vassareihin.

Ei muuten ole sattumaa, että punavihreitä löytyy erityisesti näistä kahdesta puolueesta. Ja jotta joku ei pääsisi noppailemaan, niin asemoin nyt punavihreyden tukevasti vasemmalle vasemmisto-oikeisto ?janalla ja liberaaliksi liberaali-konservatiivi ?janalla. Tällä jaolla ja positiivisilla suhtautumisella kansalaisjärjestökenttään tosin punavihreitä löytyy kaikista puolueista. Kokoomuksesta vähemmän, joskin oireellisesti sieltäkin.

MONESKO VASEMMISTO?

Ideologit sanovat, että jaottelusta riippuen kyseessä olisi kolmas, neljäs tai viides vasemmisto. Yleensä tämä perinteisesti menee niin, että kansalaissodan ja Venäjän vallankumouksen vasemmisto oli se ensimmäinen vasemmisto. Toinen vasemmisto oli sitten se 68 Vanhan vallannut vasemmisto. Kolmas syntyi sitten ympäristöliikkeen myötä ja vahvistui globalisaatiokriittisen toiminnan myötä. Se vasemmisto onkin sitten vihreä.

Mielenkiintoisesti punavihreillä on omat vahvat kansalaisjärjestönsä ja myös Vihreä liitto, vaikka vihreät eivät sitä mielellään tunnusta. Vihreä liike on toki muutakin ja konsensuksen hengessä ei useimmiten haluta asettua oikeisto-vasemmisto ?akselille. Ainakaan suhteessa muihin suomalaisiin puolueisiin. Monesta mielestä tämä on perusteltua, joskin sille annetut perustelut eivät aina ole sieltä rehellisimmästä tai analyyttisemmästä päästä. Oma arvaukseni on se, että Suomalaisessa puoluekentässä vakavastiotetettavuudessa täytyy aina tinkiä osasta aateperintöä ja kuten sanottua, vihreissä antikapitalismi ei ole kaikkien mielestä mitenkään hyvä asia.

Tai no, ehkä vihreät ovat tosiaan ne 2000-luvun sosialidemokraatit, kuka sen tietää. En ehkä uskalla kuitenkaan lähteä vihreiden sisäiseen linjakeskusteluun, erityisesti, kun en siitä kuitenkaan tarpeeksi tiedä.

PUNAVIHREÄ IDEOLOGIA

Itse näen sen jotenkin niin, että punavihreys on syntynyt muurin murruttua. Mm. Latour on jauhanut samasta aiheesta eli siitä, että kaksinapainen maailmanjärjestys murtui, mutta sen tuottamat ongelmat jäivät. Kommunismin kaaduttua idässä länneltä katosi vastapaino. Samalla katosi melkoinen joukko illuusioita.

Idässä ihmisen vapauttamiseksi riistosta suunnattu kommunistinen ideologia kääntyi yhä pahenevaksi riistoksi ja oman kansan orjuudeksi. Vähitellen tsaarin jälkeen vallan ottivat pahimmillaan totalitääriset diktaattorit ja parhaimmillaan kommunistisen puolueen oligarkit. Samaan aikaan kansainvälisen solidaarisuuden nimissä harjoitettiin mitä räikeintä imperialismia ja alistamista ? hinnan etupiirijaoista maksoivat paitsi maailman köyhät, myös ympäristö. Varat kerättiin pienelle eliitille ja vastarannan kiiskit tapettiin, julistettiin hulluiksi tai lähetettiin Siperiaan.

Lännessä kapitalistinen ideologia kasvatti omaa hyvinvointiaan riistämällä täysin armotta toista puolta maailmasta. Hyvinvointi jakautui, jos mahdollista, maiden välillä ja sisällä vielä itääkin huonommin. Samaan aikaan teknologisen kehityksen ja hyvinvoinnin kasvun nimissä luotiin tuotanto- ja talousjärjestelmä, joka on suistanut koko planeetan ekologiseen järjestelmän täysin raiteiltaan.

Kommunismin kaaduttua kapitalisti julistautui, ja julistettiin, voittajaksi. Ongelmana oli vain se, että sen synnyttämät ongelmat jäivät ratkaisematta. Ekologinen ja sosiaalinen kriisi olivat osa voittavaa ideologiaa ja tuosta voitosta tuli vahva argumentti. Nyt myös idässä omaksuttiin voittava ideologia, jonka seuraukset esim. Venäjällä ovat olleet todella hurjaa seurattavaa. Jos tätä ei usko, niin voi aloittaa vaikka populaatiotilastoista.

Tuotanto- ja talousjärjestelmään kohdistuneet vastaväitteet torjuttiin voittajan oikeudella obskuureilla väitteillä siitä, ?mitä Neuvostoliitossa tapahtui?. Keskusteluun aletaan vihdoin herätä, mutta toimenpiteet, erityisesti kulutusta koskevan ideologian tai oikeudenmukaisemman tulonjaon suhteen, antavat odottaa edelleen itseään.

Tähän tilaukseen punavihreä ideologia pyrkii paneutumaan - ja osaltaan poliittisen järjestelmän ulkopuolelta kansalaisvaltioiden ja poliittisten toimijoiden menettäessä valtaansa ja legitimiteettiään (samassa ongelmavyyhdessä painivat myös oikeistolaiset vihreät, ylipäätänsä liberaali oikeisto sekä tottakai ne sosialidemokraatit). Ja tässä mielessä se on antikapitalistista: kapitalismin kriisiä ratkaisemaan pyrkivää. Positiivinen ihmiskuva, ihmisten toiminta yhdessä maailman pelastamiseksi ja talousjärjestelmän ongelmien tunnustaminen ovat sen lähtökohtia. Voidaan kysyä onko se ideologia, tai onko ideologia enää muuta kuin painolastia puolueiden välisessä poliittisessa pelissä. Se kuitenkin pyrkii artikuloimaan ongelman ja jotain ratkaisuehdotuksia siihen, mikä lienee kuitenkin jo jotain.

Eikä sillä toisella puolella maailmaa ole enää muuta menetettävää tulonjaon ja ympäristön suhteen kuin lastensa kahleet.

Aina välillä sitä miettii, että mitä ihmettä. Onneksi ilmaisjakelulehdistö auttaa pitämään homman todellisena.

Kontulasta esimerkiksi irtoaa näitä räp-juttuja lähes jatkuvalla syötöllä. Tänään kerrottiin Kontulan rottaongelmasta. Kun jotkut ihmiset syöttävät lintuja, niin rotat syövät loput ja lisäksi jotkut nuoret naiset olivat syöttäneet vielä ilmeisesti hiiriksi luulemiaan elikoita. Kaupungin rakennusviraston kommentissa oli ns. Itä-Helsingin henkeä: "Toivoisin, etteivät ainakaan lapset juoksisi siellä rottien seassa". No, tästä ei voi varmaan olla eri mieltä. Ehkä jotain tarttis myös tehrä?

Myöhemmin samassa laatujulkaisussa raportoitiin Susan Kurosen helman pituudesta, josta oli kertonut myös keltainen lehdistö. "Jos kakskytsenttinen tippuu kassalla, niin se jää kyllä poimimatta". Toivottavasti Susanilta eivät putoile kassalla isommatkaan rahat.

tiistai, toukokuu 22, 2007

Pitäisi varmaan alkaa pitää kissablogia. Ovathan nuo suloisia ja on niistä seuraakin.

Eilen oli kengänhoidollinen yö. Plankki oli haisteltuna ja maisteltuna lattialla ja harja oli nyhdetty. Tänään sen sijaan kyytiä olivat saaneet pehmoeläimet. Jääkarhu oli nyljetty ja ja sen sisälmykset kaivettu keskellä lattiaa. Sen lisäksi joku talon ikuiseen viattomuuden tilaan tuomituista poikamiehistä oli, hmm, käyttänyt pehmoeläinystäväämme pesukerhua.

Laitettiin ne lelut nyt sitten vähän ylemmälle hyllylle. Ja kenkätarvikkeet lukolliseen kaappiin. Nyt on nähty sitten jo melkein kaikki vanhat temput, saammekohan nyt uusia.

Martti Korhonen valmistelusta ja liittokokousäänestyksistä.

Päätettiin Ollin kanssa tehdä peliä politisoitumisesta ja 70-luvusta ensi syksylle. Uusia alueita mulle, jännittää vähän miten käy. Tästä lisää myöhemmin.

maanantai, toukokuu 21, 2007

Vanu piti liittokokousta ja arvatenkin Hesari poimi tasan yhden tapahtuman: "Vasemmistonuoret haluaa laillistaa kannabiksen käytön ja kotiviljelyn" Nojaa, ehkä siitä tulee sitten keskustelua. Ja mitä tekevät Vihreät nuoret ja opiskelijat?

Uudelleen valittu puheenjohtaja Jussi Saramo joutui heti kommentoimaan Hesarille asiaa.

Muun muassa vasemmistonuorten puheenjohtajaksi uudelleen valittu Jussi Saramo äänesti vastaan. Hänen mielestään asiaa olisi pitänyt pohtia asiantuntijoita kuullen ja muun päihdepolitiikan yhteydessä.

"Toki puheenjohtajana seison päätöksen takana."


Sori Jussi, jos sen muuten tarkoitit, mutta minä luin tuon ylisen nyt tasan yhdellä tavalla.

Mä en sinällään ehkä voi allekirjoittaa allaolevaa, kun olen unohtanut vuodet ja naamat niin tehokkaasti, ettei voi mitään.

Ehkä joku rakas lukija muistaa paremmin?

Do you remember when we first met
I sure do
It was some time
In early September
You were lazy about it
You made me wait around
I was so crazy about you
I didn?t mind

Kissat tulivat päivähoitoon. Hauskoja eläimiä, paitsi että tuhoilivat jo eilen kaiken järjestyksen talosta. Verhoja piti vatuuttaa, repiä ja niissä roikkua, puhelin ja ruokailuvälineet heittää lattialle, matot siirtää myttyihin seinien viereen, herätyskello vapauttaa pattereista ja kupinaluset levittää ympäri taloa. Raksuruoka maistuu parhaalta piknikillä olohuoneessa.

Vanhempi kissoista otti sitten luovalla tavalla myös herätyskellon paikan. Ainoastaan sillä virheellä, että herätys käynnistyi tasan klo 6:30 eli eikun naukumaan hyllylle metrin päähän koehenkilön päästä. Tämän ollessa tuloksetonta ympärijuokseminen ja irtojäsenten nuoleminen voivat myös toimia. Ilmeisesti kissalle meni myös torkku päälle, koska käytöstä oli toistettava puolen tunnin välein, kunnes koehenkilö heräsi. Kun se vihdoin oli selvittänyt, ettei katilla ollut mitään hätää, niin kissa menikin tyytyväisenä nukkumaan vapautuneelle ja valmiiksi lämmitetylle paikalle. Ihkuja.

Kotiteollisuus tarjosi vihaisinta antikapitalismia vähään aikaan. Minä olen, ja tämä lähtee Emile Zolalle.

"
niin kaunis on kuun sirppi,
niin raikas on syksyn sateen
jälkeinen tuoksu.

kuka täällä komentaa?
ketä täällä totellaan?

kahta suurta jumalaa,
ahneutta ja rahaa joiden
temppeleinä toimivat
pörssit ja ilotalot,
markkinat, marketit,
kaupunkien värivalot.
"

sunnuntai, toukokuu 20, 2007

Päivän pottuilut kirjataan rakkaudella Bruno Latourilta Kantille ja muutamille hänen edustamistaan jutuista: "Otsoniaukko päidemme yllä, moraalilaki sydämissämme."

Runollista yöbussiajelua. Ennen kuutta kaupunki on muutenkin kauneimmillaan. Kun vielä joku likaisen artistin oloinen poloinen rikkoo 04N tunnelman alkamalla tavailla Nothing else mattersin pitkää versiota Sörnäisten rantatiellä, niin meikä ainakin oli aika myyty. Jotenkin sellainen tunne, että juuri näin. Kai ne muutkin liikaa meikatut hevaritytöt siitä liikuttuivat, en tiedä. Tai sitten se vaan osui johonkin sellaiseen, mitä ei enää ole ollut vähään aikaan.

Laitetaanpa tännekin, jos on päässyt lapsuus unohtumaan:

So close, no matter how far
Couldn't be much more from the heart
Forever trusting who we are
and nothing else matters

Never opened myself this way
Life is ours, we live it our way
All these words I don't just say
and nothing else matters

Trust I seek and I find in you
Every day for us something new
Open mind for a different view
and nothing else matters

never cared for what they do
never cared for what they know
but I know

So close, no matter how far
Couldn't be much more from the heart
Forever trusting who we are
and nothing else matters

never cared for what they do
never cared for what they know
but I know

Never opened myself this way
Life is ours, we live it our way
All these words I don't just say

Trust I seek and I find in you
Every day for us, something new
Open mind for a different view
and nothing else matters

never cared for what they say
never cared for games they play
never cared for what they do
never cared for what they know
and I know

So close, no matter how far
Couldn't be much more from the heart
Forever trusting who we are
No, nothing else matters

lauantai, toukokuu 19, 2007

Sarko yllätti jälleen tekemällä työhallituksen, jossa on paitsi kolme sosialistia (mm. ulko- ja eu-asioista vastaavina), myös muiden oikeistopuolueiden hengareita. Lisäksi pääministeri Fillon tunnetaan toki reippaista reformeistaan, mutta myös neuvottelukyvyistään ja linjasta, joka on vähän kuin itseäsi äänestäsit. Sinällään asiallista, että äärimmäisen epäsuosittu hallitus vaihdetaan, mutta tämä oli selviö, koska edellinen oli Chiracin luomus.

Nyt kysymys on enää se, onko kyseessä temppu ensi kuun parlamenttivaalien voittamiseksi - jonka jälkeen nähtäisiin sitten vielä tiukempi oikeistolainen hallitus, ensimmäinen Sarkon kokeilu transition jälkeen. Joka tapauksessa mielenkiintoisia aikoja.

perjantai, toukokuu 18, 2007

Joku oli laittanut jotain simaani. Helahelluntaijuhlat Pukkisaaressa olivat silti ihan onnistuneet. Tämän työpäivän tuloksellisuuteen kohdistettu epäluulokin näytti olleen perusteetonta.

Kesä tulee, oletko valmis?

Enpä tiedä olisiko minusta opiskelemaan primitiiviksi, kun siellä opetusministeriön välittävyys ja kannustavuus on näköjään nostettu nextille levelille: "Opinnot myöhästyneet, opettaja löi keihäällä".

torstai, toukokuu 17, 2007

Urapolkuja Yhdysvaltain ulkoasiainhallinnossa: Bushia arvostelleelle lähetysneuvokselle pikasiirto Helsingistä Bagdadiin. (via hesari)

Eilen tiukka loppurutistus työ ja järjestöhommissa ennen tämän päivän minilomaa. Sitten jalkapalloa, saunaa, kaljaa ja lisää jalkapalloa Rönnissä. Tänään vähän jotain täysijärkistäkin

tiistai, toukokuu 15, 2007

Kansleri Kari "Draivi" Raivion on erottava Helsingin yliopiston virastaan. Raivio: yliopistoihin lukukausimaksut kaikille. Suomalainen koulutusjärjestelmä ei saa perustua siihen, että pappa betalar. Köyhien siivoaminen korkeakouluista sosiaalisen oikeudenmukaisuuden nimissä on törkein yritys vähään aikaan.

Aiheesta:

Marx
Juhani
Jukka (jo aikaisemmin)
Paavo
SYL
Sitvas (kukahan tämänkin...)
Elina
Sari

sunnuntai, toukokuu 13, 2007

Elokuvafaneja naurattava kultakaivos.

Euroviisujen bonus track. Sääli, etteivät nämä päässeet läpi Serbian karsinnoista. Olisivat ukrainan foliohatut voittaneet. (K-18 ja muillekin suositellaan tukevaa humalatilaa.)

Henkilöt: J=Juho, KGB=Käheä goottiböönä
Lavastus vika metro perjataina, suunta Vuosaari

KGB: Hei voiks tähän istuu (kaatuu melkein mun päälle ja lattialle)
J: Siis joo
KGB: Onkohan pahempi sanoa, että on humalassa vai ettei osaa kävellä näillä koroilla?
J: öö...
KGB: No osaa mä näillä kävellä, enkä ole yhtään humalassa (valehtelee)
J: No, niin käy joskus...
KGB: ..mutta en mä siksi tähän sun viereen tuolta toiselta puolelta tyhjää metroa tullu, että rakastaisin sua.
J: No, niinkin voi käydä joskus


Voisiko joku käsikirjoittaa nää paremmin?

Paras puoli euroviisuissa on se, että ne ovat ohi. Eivätkä ne varmaan tule enää koskaan koskettamaan näin monella, yllättävällä, tavalla, omaa elämää. No vannomatta paras.

Eilen piti vielä käydä ihmettelemässä Värttinää Marxin ja Maaritin kanssa hyvin syötyä. Espalta ei löytynyt haussa ollutta drag queen -euroviisuheilaa - onneksi löysimme sentään Puolan valtion matkailumateriaalia, jonka uudelleenapproboimme Kalevankadun kaksikon käyttöön.

Serbia voitti, kiva että nekin voittavat joskus jotain. Paras kulttuuri tuli jälleen kerran idästä, joskin myös paskin. Pystyisin ehkä analysoimaan tarkemmin, jos muistaisin mikä kappale tuli mistäkin maasta. No, samantekevää. Kansojenvälinen ymmärrys ja sen ikoni, Euroopan yleisradioliitto, voittivat kuitenkin.

Ja lisää kulttuuria: Rankkuri on Myspacessa! Kannattaa tsekata ainakin uusi eduskuntavaalien tuloksen varmastikin inspiroima biisi Sormet poikki ja vitusti turpaan.

Ai mikä Rankkuri? Pojat itse kuvaavat edellistä levyään seuraavasti: Musiikillisesti levyllä liikutaan turvallisesti särökitaran ja huutolaulun viitoittamalla tiellä, joskin välillä kappaleiden henki haisee vanhan progesienen juurelta. Sanoituksellisesti liikutaan sosiologisen mikroteorian happamalla maalla.

lauantai, toukokuu 12, 2007

Toiseksi viimeinen viisuja koskeva entryni. Mitä tähän nyt voi enää sanoa?

perjantai, toukokuu 11, 2007

Innovaatio

Kas siinäpä pulma, ainakin jos kuuntelee poliittista puhetta siitä, miten tulevaisuuden uusi uljas Suomi pystyy vastaamaan globaaliin kilpailuun. Se kilpailun globaali luonne tai innovaatioiden liittyminen koko asiaan jää usein vähän hämäräksi, mutta ei nyt mennä tässä siihen.

Innovaatio lienee noin karkeasti määriteltävissä tarkoittamaan kaupallistettua, tai edes potentiaalisesti kaupallistettavaa, uutta, "keksintöä" tai teknologiaa. Esimerkiksi innovaatioyliopisto tuottaisi tällaisia keksintöjä, muiden tieteellisten tavoitteiden lisäksi. Innovaatiotalous olisi sitten talousjärjestelmä, joka pyörisi moisten uutuuksien ympärillä.

Yritysten rooli on nähty innovaatiotoiminnassa keskeiseksi, koska, niin väitetään, ne osaavat allokoida resurssit siten, että innovaatio saadaan tehokkaalla tavalla myytyä ja markkinoitua kuluttajalle eli kaupallistettua.

Tässä on jäänyt huomaamatta, että tämä käsitys yrityksistä politiikan pohjana on vanhentunut. Vielä 70-luvulla uutta luovat yritykset toimivat tehdasmallilla, jotka perustuivat kolmeen mantraan:

1) Hanki välkyimmät kaverit omalle tutkimusosastollesi
2) Ole näiden avulla ensimmäisenä markkinoilla ja varaa sopivat paikat
3) Suojaa tuotteille valtaamasi paikat ja pullonkaulat vahvalla IPR:llä.

Ensimmäiseksi vanhentui kohta kaksi. Huomattiin, että usein menestyneimmät yritykset eivät olleet niitä, jotka olivat ensimmäisenä paikalla. Sen sijaan ne menestyivät, jotka odottivat markkinoiden kypsymistä ja antoivat ensimmäisten paikalle rynnänneiden tehdä kalliit virheet.

Sitten vanhentui kohta yksi. Vaikka hankkisi kuinka paljon välkkyjä töihin, niin suurin osa innovaatioista tapahtuu silti muualla. Keskeisintä on verkostoitua siten, että pystyy matkikaan ja kopioimaan muiden menestystä nopeasti ja tehokkaasti. Yritysten väliset aidat ovat madaltuneet koko ajan: alihankinta on lisääntynyt samoin kuin konsultointi, omistusjärjestelyt kasvattaneet tutkimusyksiköiden kokoja ja projektoituneen työelämän työsuhteet lyhentyneet, mikä edelleen johtaa osaamiseen vuotoon oman organisaation ulkopuolelle. Sen lisäksi erilaiset yhteistyöjärjestelyt jakavat tietoa organisaatioiden, ensikäyttäjienja kuluttajien välillä. Informaatio- kommunikaatioteknologian kehitys on rikkonut norsunluutornit yrityksistä: tieto vuotaa ja liikkuu.

Viimeiseksi ovat murtumassa vahvat IPRt. On havaittu, että niitä käytetään vain markkinoiden suojaamiseen. Se johtaa isojen yritysten voittojen kasvuun pienempien kustannuksella. Vielä ongelmallisemmin se johtaa innovaatioiden vähentymiseen, koska IPRt rajoittavat käyttöä ja uuden keksimistä, eivät kannusta siihen. Teknologian kehitys ja digitaaliseksi muuttuvat kulttuurituotteet ovat muuttamassa työelämää, ylipäätänsä koko tuotantojärjestelmää (ja tuotantosuhteita), mutta tärkeimmin omistusta: miten kukaan voi omistaa jotain sellaista, jonka arvo kasvaa jakamalla ja jonka käyttö ei ole keneltäkään pois?

Summa summarum: perinteinen kuva yhteiskunnan hyvää resurssit tehokkaasti allokoimalla toimivasta yrityksestä on vanhentunut - ja innovaatiopolitiikka, joka nojaa siihen, ei ole ainoastaan tyhjänpäivästä vaan myös tehotonta. Uudessa toimintaympäristössä innovaatiojärjestelmän rakenteet pitäisi pistää uusiksi vastaamaan digitaalisen ajan vaatimuksia: enemmän yhteistä ja julkista luovaa toimintaa, vähemmän vanhentuneelle tuotanto- ja pääomajärjestelmälle nojaavaa innovaatiopuhetta.

torstai, toukokuu 10, 2007

Sarkozy ainakin aloitti tyylillä, ensimmäinen toimi valinnan jälkeen oli loma lehtiä omistavan miljardöörikaverin luksusveneellä Maltalla. Aikaisempi kohde eli Korsikan luostarimeininki muuttui oikein suuren maailman tyyliin. Kommunistien Humanité repeilikin jo aiheesta pääkirjoituksessaan: "Antaa mennä vaan, Sarko. Meitä alkoivatkin jo kyllästyttää puheet unohdetuista työläisistä ja Ranskasta, joka herää aikaisin aamulla työntekoon." Hauska lehti muuten, nettisivusto käy vapaalla softalla ja kommunistisen puolueen äänenäkäytön lisäksi yksi omistajista on sangen suuri ranskalainen asekonglomeraatti (ilmeisesti liittyy siihen, että neuvostoliiton taloudellinen tuki väheni merkittävästi tuossa 90-luvun taitteessa). Vain Ranskassa.

Kotimaan tapahtumien aiheet arvasittekin jo: euroviisuporno. Rivo-Natalia oli työmatkalla tekemieni havaintojen mukaan pukeutunut suunnilleen nahkaan ja sähköposti Oslosta kertoi, että Norjan viisuedustajalta olivat ilmeisesti jääneet alusvaatteet ottamatta mukaan viisumatkalle. Tämän jälkeen työpaikalla ilmoitettiin, että Youtubessa oleva Kreikan viisuvideo (jota en kyllä linkkaa) sisältää pääosin strippareita. Onhan se kivaa, että vähän ravistellaan kulttuuri-instituutioita, mutta voisikohan sen ehkä tehdä jotenkin toisessa hengessä? Ja onhan se kivaa, että valikoidut vähemmistöt saavat kerrankin valoshown, mutta voisiko ehkä ottaa huomioon eettiset tai ympäristölliset näkökannat? Ja jos vielä on pakko kysyä, niin miksi se poro nostetaan kolmenkymmenen metrin korkeuteen?

Onneksi sentään Matkailunedistämiskeskus MEK saa varmasti viisufinaaliin satuolennoista paitsi joulupukin ja Nokian, myös Kalevalan sankarit. Ja se juomapelihän menee niin, että juominen aloitetaan mieluiten heti iltapäivällä. Joka kerran, kun esiintyjällä on mauton asu, tai tapahtuu euroviisumodulaatio, niin juodaan.

HYYssä kiehuu koskien opiskelijoiden asuntolan muuttamista hostelliksi. En vieläkään ole täysin hahmottanut miten opiskelijoiden asuntopulan aikaan se ei olisi kusemista paitsi omiin, myös SYLlin ja HOASin muroihin. Nojaa, onneksi keskustelu siirtyi koskemaan pian myös sitä kuka oli vuotanut ja mitä - sekä yllättävämmin sisäiseksi demokratiakeskusteluksi, jossa ovet paukkuivat.

Tekisi mieli mennä käymään Pariisissa loppukesästä tai sitten pummailla ympäri skotlantia. Mitähän sitä.

Fix me a drink, make it a strong one,
Hey comrade, a drink, make it a long one,
My hands are shaking and my feet are numb,
My head is aching and the bar?s going round,
And I?m so down, in this foreign town;

Tonight there?s a band, it ain?t such a bad one,
Play me a song, don?t make it a sad one,
I can?t even talk to these russian girls,
The beer is lousy and the food is worse,
And it?s so damn cold, yes it?s so damn cold,
I know it?s hard to believe,
But I haven?t been warm for a week;

Moonlight and vodka, takes me away,
Midnight in moscow is lunchtime in LA.


(Moonlight&Vodka - Chris De Burgh)

tiistai, toukokuu 08, 2007

Olivat sitten järjestäneet konferenssinsa niin, että multa jää kolmastoista Ropeconini väliin. Penseähköä. Katsotaan olisiko mahdollista yrittää coni-perjantaita, kai se teoriassa voisi vielä onnistua.

Jonkun täysijärkisen pitäisi kykenemättömyyteni takia kuitenkin puhua paitsi turvallisuudesta, niin hyperunesta roolipeleissä ja live-roolipeleissä. Mukaan kuuluisi tottakai wokshop, jossa yksi pelaaja nukkuu kerrallaan vartin neljän pelaajan porukassa hyperunta muiden puhdistaessa kellaria kaikesta sen luonnollisesta roolipeliasujaimistosta. Varapelinjohtaja lienee myös pakollinen, ellei sitten pari. Kokeen tuloksena syntyy uutta roolipeliteoriaa ja käytäntöä. Mahdollisesti myös ns. jo toisen päivän coni-kuolema, jonka ilmeisin oire on hysteerisyys.

maanantai, toukokuu 07, 2007

Ainiin, Suomi taisi tosiaan voittaa viime vuonna jonkin turhanpäiväisen iskelmiä koskevan pukujuhlan. Onneksi sentään tämänvuotinen viisulaulu kiteyttää hyvin vaikkapa keskustassa sompailleen allekirjoittaneen lämpimät tunteet moisia viisuja kohtaan:

Leave me alone, I wanna go home
I don?t wanna see you, so leave me alone
Leave me alone ?cause I feel like dying
Leave me alone, I wanna go home

sunnuntai, toukokuu 06, 2007

Eikä. Nicolas Sarkozy élu à la présidence de la République à une large majorité.

Emilia täytti 19-vuotta, onnea vaan edelleen, ja sen kunniaksi hevikierros Kampissa.

Cornerissa oli Raakku, Arkadian kebabissa avautumista ja Kalevankatu slack-housessa bändivieraita. Hauskaa.

Note to self: älä anna italialaiselle lapsellesi nimeksi Gunther Hell. Niillä oli selostuksen mukaan sen niminen maalivahti.

lauantai, toukokuu 05, 2007

Sain vihdoin nuo flässit toimimaan jollain. Tämä on ammatillisesta mielestäni vuoden tähän mennessä paras markkinointikampanja. Aluksi alla oli joku tyttötiikeri, mutta käypä korjaamassa sen luonne todellisuutta vastaavaksi. Aikaa 16.5. asti.

Pitäis kirjoittaa jotain noista Ranskan vaaleista. Toivon vielä, että ranskalaiset ottavat järjen käteen ja eivät nimitä euroopan voimakkaampaan presidentinvirkaan autoritaarista, uusliberaalia ja rasistista äijää. Olen tosin virallisesti ennustanut jo maaliskuusta lähtien, että Sarko valitaan. Pelottaa.

Erityisesti sen takia, että nyt sinne olisi ollut tarjolla ok sosialistinainen. Ei nyt ehkä missään mielessä täydellinen ehdokas hänkään, mutta kuitenkin. En ymmärrä miten häntä voidaan olla valitsematta.

Ranskassa on kohta kymmenen vuotta kestänyt oikeistovalta, palavat lähiöt, kasvava köyhyys ja eriarvoisuus, jähmettynyt talous, edelleen kiihtyvä vastakkainasettelun ihmisryhmien välillä - joista toinen kandidaatti on hallituksessa istuneena vastuussa ja lääkkeet ovat saman epäonnistuneen politiikan jatkamista ja kiihdyttämistä. Kaiken kukkuraksi melkein puolet kansasta pelkää ja vihaa häntä. Sekä keskustan, että äärioikeiston pudonneet ehdokkaat kehottavat boikotoimaan Sarkozya, suurin osa vasemmiston ehdokkaista haluaa "tukkia Sarkon tien presidentiksi".

Silti hänet valitaan. Enkä edes ymmärrä missä vasemmisto tämän mokasi. Ei miehellä pitänyt olla mitään mahdollisuuksia.

Nojaa, Stenkka sanoi sen jo:

Muistoksi niille, joita kukaan ei ees muista.
Niille, joiden numerot mä kännykästä poistan.
Muistoksi numeroille huumetilastoissa.
Jos sä oot vittu seuraava, niin lisää ittes listaan.

Hagaki, joka aina hengas Tallinnanaukiolla,
mä kuulin, et se delas viime viikolla.
Jätkälle tuli noutaja 21 vitun vuotiaana,
se kerrostalon rapusta löydettiin kuolleena.

Hagan ja monet muut on vieny heroiini.
Mitään se ei anna, mut siihen tahtoo jäädä kiinni.
Loppuaikoina Haga alkoi näyttää aika pahalta,
luut paisto läpi, liha alkoi näyttää nahalta.

Viime kesänä Haga vihjas mulle siihen suuntaan,
et jos doupinveto jatkuu, se joutuu vaihtaa hiippakuntaa.
Katkolle ja takaisin, heroiini voitti.
Huumeet vei loppuun sen, minkä ne aloitti.

perjantai, toukokuu 04, 2007

Pitäisi hankkia tietokone, sellainen todella ei-kannettava, pelejäkin voisi ehkä joskus pelailla. Nettipeliaddiktio voisi olla aika piristävä, olisi kesäksi tekemistä sitten. Täytynee suorittaa hiukan hintavertailuja.

Ja sitten on tämä suuri mutta. Ubuntu olisi töihin kätevämpi, mutta ilman Visvaa jotkin asiat ovat ehkä edelleen vaikeahkoja. Huhujen mukaan osaisivat olla ihan sovussa rinnakkainkin, mutta epäilen silti saavani säätöä.

Teknologian lisääntyessä täytynee luopuakin jostain. Lähinnä ajattelin jättää tuon silloin tällöin mukana kulkeneen puhelimen kotiin. Siitä on ollut välillä ihan iloa, mutta myös ihan merkittävästi haittaa. Tarvinnut olen sitä neljän kuukauden aikana kolme kertaa ja niistäkin olisi selvinnyt ehkä tuurilla jotenkin ilmankin.

Tänään ropea kohtuullisen tauon jälkeen.

keskiviikko, toukokuu 02, 2007

Äsken tuli räntää ja nyt paistaa aurinko. Ilmeisesti tässä ruletissa voi voittaa vain menemällä Puistolaan katsomaan voiko siellä pelata. Arvatenkin sinne kuitenkin tulee taas tälläkin viikolla tarpeeksi hulluja, että saadaan potkupallo käyntiin.

Rauha, ystävyys, solidaarisuus!

Nyt on taas kyllä marssittu tarpeeksi joksikin ajaksi. Ensin vappuaattona Euromaydayta ja sieltä mutkan kautta Koskelaan. Ennen mellakointia vaarallisten anarkistien aihetta koskevassa tiedotuskeskuksessa aloittelemassa. Poliisi ei vastakkaisista odotuksista huolimatta ratsannut koko paikkaa. Koskelan hauskoista bileistä suht' aikaisin kotiin.

300 (Raining men versiona) on kyllä aivan hervoton. Jos tämän näkee, niin ei tarvitse nähdä enää leffaa.
- This is madness!
- No, this is Sparta!

Aamulla marssimassa yhteismarssissa ja kuuntelemassa Hiskiä. Sitten hengailemassa puistossa ensin vapaamuotoisesti, sitten toisessa puistossa sosialidemokraattisesti ja lopulta vappulounaalla jossain mukavassa intialaisessa paikassa Kalliossa.

Sitten Poliisien talolle saunomaan yhteisvasemmistolaisesti loppuillaksi.Pois juuri silloin kuin toveri kansanedustaja ja toverit kansanedustajaehdokkaat saapuivat. Lätkämatsin loppu jossain Iso-Roobertinkadulla tavallisten epäiltyjen seurassa ja sitten ESOon Uudelle. Kansainvälinen raikui toiveuusintana Jazz-versiona, varmaan siellä sangen pitkästä aikaa. Sibelius näytti seinällä aiheesta vähän happamalta. Muina aiheina punakone ja vaikuttavat serenadit. Snägärin kautta baariin, josta löytyi sitten se spekuloitu espanjalainen vappuheila - toki onneksi aamuyön puolella.

Nyt otetaan sitten taas muutama päivä varmaan vähän rauhallisemmin.