Henkilökultti

maanantai, toukokuu 31, 2004

Jaa viisi parasta laulua rakkaudesta? Tässä nämä mun:

Nightwish, Feel for you.

"You were my first love
The earth moving under me
Bedroom scent, beauty ardent
Distant shiver, heaven sent

I'm the snow on your lips
The freezing taste, the silvery sip
I'm the breath on your hair
The endless nightmare, devil's lair

Only so many times
I can say I long for you
The lily among the thorns
The prey among the wolves

Someday, I will feed a snake
Drink her venom, stay awake
With time all pain will fade
Through your memory I will wade"

Tehari, Maailma on sun

"Kasvaa vuosien paino
meidät pian alleen musertaa
Käy jalkoihin tyly asfaltti
unet ohuiksi kuluttaa
Jengi pelaa vain aikaa
niil on liikaa mistä valita
Ei kukaan huomaa, et kaikki on selvää
jos vain osaa katsoa

Anna tuulen puhdistaa
nostaa helmoja heittä hiukset sekaisin
Kevätmyrskyn kastella
mekko liimata kiinni vartaloosi
olet kaunis, kaunis
ja maailma on sun"

CMX, Palveleman konetta

"
Kauan sitten kun lakosi kevät
huomaamatta tuhlattu
elämän syvä ja vehreä lehto
niin houkutteli sua...

Pyörre on hirmuinen, vahva sen voima on
kurimus, kauhuinen, voittamaton"

Loput kaksi huomenna, nyt nukkumaan

Ajattelin kertoa miten hauskaa vaihtoon lähteminen yliopistolta on, ettei kenellekään vaan jäisi epäselväksi. Hain ajallaan vaihtopaikkaa ja Helsingin yliopisto sen myönsikin Keski-Ranskaan. Ensimmäinen kirje minulle asiasta saapui jo reilu kuukausi sitten, kun kävi ilmi, että ranskassa ei järjestetä minulle kielikurssia. Mitään muuta kirjeestä ei sitten ilmennytkään.

Seuraavaksi kysyessäni Ranskasta luvattiin lähettää minulle hakemuslomake. Paikka tosin oli jo minun, mutta ilmeisesti kaikilta hakijoilta kysytään tietyt perustiedot. Tai jotakin.

Tämä osa byrokratiaa menee vielä ihan rutiinilla (olenhan hoitanut ennenkin byrokratiaa Suomen valtion kanssa), kun on orientoitunut vain niin, että kaikki on hankalaa ja asiat menevät aina pieleen. Hyvällä hälläväliä asenteella suhtauduin siis myös tähän tänään yliopiston keskushallinnosta tulleeseen sähköpostiviestiin:

"
Hyvä Juho,

tarkistan parhaillaan opiskelijoiden vaihtoaikoja, sillä kansainväliset opiskelijapalvelut lähettää vaihtotodistukset kesäkuun alussa.

Laitoksesi on ilmoittanut vaihtoajaksesi 1.8.2004-30.6.2005. Tämä poikkeaa melkoisesti tavanomaisesta, sillä Ranskassa normaali lukuvuosi on 1.10.2004-30.6.2005. Koska me selvitämme virkavastuulla opintotuelle opiskelijoiden vaihtoajat, sinun tulee kirjallisesti selvittää minulle perusteet pidemmälle vaihtoajalle. Liitä selvitykseesi myös vaihtoyliopiston hyväksymiskirje tai muu dokumentti, josta yllä mainittu vaihtoaika käy selvästi ilmi.

Vaihtoaikaan lasketaan normaaliin opetusohjelmaan kuuluva opetus sekä lukuvuotta välittömästi seuraavat tentit. Asunnonhakumatkaa tms. ei lasketa mukaan vaihtoaikaan. Vaihtoaikaan voidaan laskea mukaan vaihtoyliopiston järjestämä orientaatio- tai kielikurssi. Myös tällaisesta kurssista on toimitettava minulle todistus. Mikäli kyse on tutkielman tekemisestä, siitä toimitetaan ohjaajan todistus.

Ilman erityistä selvitystä en siis voi kirjoittaa sinulle vaihtotodistusta ajalle, jonka laitoksesi on ilmoittanut. Mikäli et toimita selvitystä, vaihtoajaksi merkitään 1.10.-30.6.2005. Vaihtotodistusten mukana lähetetään tärkeitä tiedotteita sekä apurahalomake. Jotta saat pakettisi kesäkuun alkupuolella, sinun kannattaa selvittää vaihtoaika pikaisesti.

Ystävällisin terveisin,

"

Minulle on myönnetty yhdeksän kuukauden vaihto Clermont-Ferrandin yliopistossa. Opetukseni alkaa viime vuoden perusteella noin 15.9. (se ei ole valmis, sillä yliopisto siirtyy tänä vuonna kaksiportaiseen tutkintorakenteeseen eli toisin sanoen opetus valmistuu joskus elokuussa).

Asunnon joudun maksamaan ja hakemaan 1.9. joten silloin menen varmaan kaupunkiin hoitamaan asioita. Opetus loppuu Clermontin yliopiston sivujen mukaan viimeistään 15.6.. Tuhannen taalan kysymys on nyt se, mikä vaihtoaikani on? Odotan jännityksellä miten asia ratkeaa.

lauantai, toukokuu 29, 2004

Vasemmistoliiton puoluekokous Turussa ei mennyt ihan täysin putkeen, mutta hyvät kannarit joka tapauksessa hyväksyivät:

"EU:n painostettava Israelia rauhaan", "Miehittäjät ulos Irakista" ja "Nuorille taattava työpaikka" löytyvät sieltä Vasemmistoliiton puolueen sivuilta. Monet nuoret myös pääsivät vaikuttamaan asioihin tulevaisuudessa, vaikka toisaalta monet nuorille tärkeät asiat eivät vielä tuossa kokouksessa menneetkään läpi. Ihan kohtalainen tulos silti.

Ainakin jos sitä vertaa siihen mitä vihreät saivat aikaan Tampereella: Ihan järkevän, joskin näköalattoman, "Vanhemmuus ei ole sairaus" sai seurakseen Niinistön "Hyvinvointiyhteiskunnan voi pelastaa vain uudistamalla sitä" kannanoton ja kädenojennuksen Kokoomukselle. Lisää tämänlaisia kannanottoja, niin en enää koskaan äänestä puoluettanne. Minä voisin kuvitella hyvinkin äänestäväni vihreää punavihreää - mutta jätän mieluummin äänestämättä, kuin riskeeraan että Niinistö saa ääneni näissä vaaleissa tai ikinä.

Joten Vasemmistoliitolle ääneni menee ja ehdokkaalla saa ikää olla korkeintaan 30, sukupuolella ei näin tasa-arvon kannattajan mielestä ole mitään väliä.

sunnuntai, toukokuu 23, 2004

Tänään tarjolla harvinainen herkkupala kännykättömän arjesta. Eläkää mukana tässä tiedon yhteiskunnassa, muuten joku voi alkaa esittää vaikeita kysymyksiä.

Yritin siirtää kiinteää lankaliittymääni Elisalta joten marssin liikkeeseen. Myyjä oli ystävällisen ja asiallisen oloinen. Puhelinliittymän asennus ei kuulemma onnistunut ilman, että joku asentajatyyppi tulisi käymään kotonani. Minun tulisi toki olla itse läsnä. Aloimme sopia aikaa koska asentaja voisi tulla. Myyjän silmät tosin alkoivat pyöriä siinä vaiheessa kun kerroin olevani töissä - taas yksi tällainen vaikea asiakas. Asentajan viimeinen vuoro on 16-18. Sanoin etten kerkeä kotiin töistäni keskustasta klo. kuuteentoista. "Siis enkö todellakaan kerkeä?" "No siis en todellakaan kerkeä." "No, jos minä laitan tähän, että lupaat olla 17 kotona, niin katsotaan sitten käykö se asentajalle." "Selvä, tehdään sitten niin".

Seuraavaksi myyjän pasmat sekosivat lopullisesti. "Mikähän on kännykkänumeronne?" "Minulla ei ole". "Miten niin ei ole?" "No, ei ole." Myyjä parka joutui aivan hämmennyksiin eikä ymmärtänyt mitenkään miten joku voisi elää näin. "Mutta mitä jos jotain sattuu, puhelinasentajahan ei saa sinua mitenkään kiinni!" Aivan, ehkä siksi olisikin hyvä, että hän tulisi oikeaan aikaan oikeaan paikkaan ja tulisi laittamaan minulle sen puhelimen. Kun tätä oli päivitelty noin 5 minuuttia, niin kävi ilmi, että asentaja ehtisi joskus kahden viikon päästä tiistai-iltana käymään. Ehkä, jos joku olisi kotona - ja toivottavasti kenellekään ei satu sitten mitään ihmeellistä.

Uskomatonta ja täydellistä kyvyttömyyttä kyllä taas. Alan kyllästyä pahemman kerran Elisan määräävän markkina-aseman väärinkäyttöön. Onneksi sentään puhelut maksavat ns. ihan sikana ja kiinteän linjan yksikkö on Elisastakin oikeasti ainoa, joka on jatkuvasti tahkonnut kovaa tulosta. Näillä palvelutasoilla en ihmettele.

Jatkan informaatioyhteiskunnan sivullisen ihmettelyä ensi kerralla kertomalla siitä miten en meinannut saada passia ilman kännykkää.

perjantai, toukokuu 21, 2004

Uh, viimeinen harjoitustyö lähti arvosteltavaksi, joskin gradu on edelleen vaiheessa ja hiukan jännittää miten viimeisessä ranskan tentissä kävi. Eiköhän se viimeistään parin viikon päästä ala tosin sekin selviämään. Ihan tänä keväänä valmistuminen alkaa näyttää epätodennäköiseltä, koska ohjaajalle pitää kuulemma antaa hiukan aikaa gradun lukemiseenkin. Tosin kaikki hommat voisin kyllä yrittää tässä tehdä tänä keväänä kyllä, jos se vaan mitenkään luonnistuu.

Uutta: paitsi, että minulla ei ole tällä hetkellä puhelinta, ei sähköpostiosoitteeni pcuf:ässä ole taas toiminut yli päivään. Aamulla en myökään päässyt loggautumaan yliopiston koneelle, joten saarto alkoi olla aika täydellinen. Yhteydenotot kuitenkin telepatian lisäksi edelleen yliopiston sähköpostiosoitteeseen, jota en tosin ehkä ihan koko ajan lue.

torstai, toukokuu 20, 2004

EU-vaaliehdokkailta kantoja SETAa kiinnostaviin kysymyksiin. Tulokset: http://www.seta.fi/fi/setafi34.htm

keskiviikko, toukokuu 19, 2004

Jep, tässä hesarin mukaan mun ehdokkaat. En tosin kyllä Miklua aio äänestää, vaikka lapinjätkämäisestä charmista pidänkin. Pietikäinen Sirpa oli hiukan yllättävä, tosin se on tunnetusti vasemmistolainen mutta jotenkin mennyt väärään puolueeseen.

1 Hakomäki Jan-Mikael Vasemmistoliitto 437
2 Hernberg Olli SKP 395
3 Länsipuro Janne Vihreät 364
4 Piirainen Leila Vasemmistoliitto 363
5 Kouros Kristiina Vihreät 330
6 Ilivitzky Inna Vasemmistoliitto 325
7 Pietikäinen Sirpa Kokoomus 323
8 Puoskari Mari Vihreät 319
9 Liukkonen Oili Vasemmistoliitto 318
10 Mäkinen Tuija Vihreät 317

Yleisradio tiesi kertoa seuraavaa:

1. Sumuvuori, Johanna Vihr. 84%
2. Aaltonen, Uma Vihr. 84%
3. Heikkinen, Ari Vihr. 83%
4. Niinistö, Ville Vihr. 83%
5. Moisio, Elina Vihr. 79%

1. Vihreä liitto 79%
2. Vasemmistoliitto 66%
3. Suomen Kristillisdemokraatit 62%

Vaikka tunnen ja pidänkin kolmesta ehdokkaasta ovat vihreät kyllä yliedustettuna. Tosin olenhan minä punavihreä, se kyllä tiedettiin :) Sori Johanna ja Elina, mutta ette tekään ääntäni taida saada.

Kristillisdemokraatit sen sijaan olivat aika jännittävä yllätys - en tosin perinteisessä mielessä kyllä usko kovin paljon kotiin, uskontoon tai isänmaahan ja jumalakin taisi jo kuolla.

Jokiniemi on-line (kiitos Mikko)! Olemme siis muuttaneet, eikä epäsopuakaan tullut oikeastaan kuin vähän kaapin paikasta. No, hyvä paikka sille löytyi, joten olkaamme onnellisia täällä puussa talossa. Mailivuori purkuun, sano.

perjantai, toukokuu 14, 2004

Note to self: Älä muuta. Se aiheuttaa vain aina noin arvioitua kolminkertaisesti suuremman säädön.

keskiviikko, toukokuu 12, 2004

Eikö uutisilla ole mitään rajaa? Nyt joku huppujoukko irroitti siviilin pään suorassa lähetyksessä kostoksi jenkkien järjestelmällisestä sodomiasta. Ne kuvat naisiin kohdistuvasta seksuaalisesta väkivallasta, joita ei ole sentään vielä näytetty länsimediassa, olivat jo ainakin Kiinassa ja Kuubassa lehdissä (esim. Kuuban uutistoimiston näkemys osoitteessa http://www.granma.cu , heikkohermoiset älköön vaivautuko.)

maanantai, toukokuu 10, 2004

Jahaa, Blogger oli näköjään mennyt ihan uusiksi. No kyllähän tällä vielä julkaisee, vaikka ne Googlen (omistaja) listaustouhut varmaan pakottavat jossain vaiheessa vaihtamaan toimittajaa.

Viime aikoina on ollut HYY:ssä keskustelua siitä, pitäisikö seuraavan hallituksen palkkoja korottaa. Niille lukijoistani, jotka eivät tiedä: HYY:N hallitus on se elin, joka päättää ylioppilaskunnassa käytännössä kaiken, ja jonka jäsenet valitaan kuluttavissa neuvotteluissa poliittisin perustein. Kansy ja Demarit ovat nyt vastustamassa istuvan hallituksen (yms.) ehdotusta nostaa näitä palkkioita harhaanjohtavalla kyselyllä, jonka voi löytää osoitteesta: http://www.helsinki.fi/~salonran/palaute.html

Asiasta äänestettiin ensi vuoden budjettikehyksen yhteydessä tässä reilu kuukausi sitten ja hallituksen pohjaesitys voitti jotain 36-22 (tms.) Asia on melko hankala, sillä oma mielipiteeni on asiasta vähän kahden vaiheilla - toisaalta nykyinen palkka ei missään tapauksessa ole reilu korvaus vaaditusta työmäärästä. Toisaalta, ei ole mitenkään sanottua, että sen pitäisikään olla. Samaten rahalle olisi budjetissa muutakin käyttöä (esim. harrastusjärjestöjen avustusten kaksinkertaistaminen). Asia tulee uudestaan esille viimeistään syksyllä budjetin yhteydessä, joten perustellun mielipiteensä minulle esittämällä asiaan voinee vaikuttaa jopa enemmän kuin kyselyn täyttämällä. Erityisesti krokotiilinkyyneleet demarien ja kansyn vedotessa jäsenmaksurahoihin ovat vähän katteettomia - molemmat äänestivät joopa mielestäni hiukan yllättäen ehdottamaani jäsenmaksun alentamista vastaan. Mitä noille palkankorotusrahoille sitten heidän mielestään olisi pitänyt tehdä? He sanoivat sen esityksessään selvästi: se tulisi jättää käyttörahastoon. Eli käytännössä jättää tilille lojumaan sen sijaan, että se olisi laitettu hyötykäyttöön. Mielestäni tämä asettaa kummankin motiivit hiukan kyseenalaiseen valoon: mikseivät he esittäneet jotain positiivista vaihtoehtoa itsetarkoituksellisen kritisoimisen sijasta. Tai no, tiedänhän minä vastauksen: pitäähän siellä edustajistossa jotain näyttää tekevänsä ja tällainen melko näköalaton vastustus on tietysti helppo tapa se tehdä. Tehkää pojat parempia ehdotuksia paremman maailman puolesta - älkää tarttuko helppoon itsetarkoitukselliseen vastustamiseen

sunnuntai, toukokuu 09, 2004

Olin Faraviassa lateksikorvat päässä pahistelemassa ja mukavaa oli, vaikka sääkin oli suorastaan helteinen. Bofferimättö kesti oletusten vastaisesti ainakin suhteellisen pitkään. Sieluja syövää miekkaa en pelissä löytänyt, kun sitä kantava ruumis oli teilattu siten etten kyennyt sitä löytämään. Hyvä peli ainakin minulla.

Jotenkin olen huomannut väsyväni peleissä, jos ne kestävät yön yli. Osasyynä on varmaan se, että retkiolosuhteissa pystyy nukkumaan vasta toisena ja kolmantena yönä kunnolla. Lisäsyy on se, että kanssapelaajat, tai ainakin osa heistä, yleensä puuhaavat myös yöllä jotain sellaista, ettei voi nukkua. Edelleen lisäsyy on varmaan se, että ihmiset eivät osaa arvioida ajan kulumista (tai siis sitä, että kello on kuusi aamulla, vaikka aurinko on ollut ylhäällä jo jonkin aikaa) ja alkavat pelaamaan hälyttävän aikaisin. Toisaalta, eipä kai niihin peleihin nukkumaan mennäkään.. Yleensä olenkin pelin jälkeen lähinnä väsynyt ja vanhuuden merkkinä suosin lyhyitä pelejä, vaikka niissä intensiteetti pitää rakentaa hiukan eri tavalla.torstai, toukokuu 06, 2004

MITÄ-ME-TEHDÄÄN?

Hallituksen mielestä ilmeisesti sanotaan hyvästit hyvinvointivaltiolle, looginen seuraus eilisestä ovat sitten varmaan lukukausimaksut:

Valtioneuvoston periaatepäätös opintoaikojen rajaamiseksi: http://www.valtioneuvosto.fi/tiedostot/pdf/fi/82883.pdf
Valtioneuvoston periaatepäätös opintolainan verovähennykseksi: http://www.valtioneuvosto.fi/tiedostot/pdf/fi/82884.pdf

On se kumma, että rahaa löytyy verovähennyksiin (kuka uskaltaa näinä päivinä opiskelijana ottaa kovin suuria lainoja vailla mitään tulevaisuutta?), mutta ei opintotuen korotukseen. Opintoaikojen rajaamisen perusteita ei kaupunkilaisjärjerjellä ymmärrä - ekonomisti pitäisi varmaan olla, että tajuaisi miksi opintoaikojen pitäisi olla kansainvälisesti tai kansallisesti kilpailukykyinen. Ajattelutapa "Viis sivistyksestä, kunhan kukaan vaan ei laiskottele verorahoilla". Tämä varmistetaan sitten ilmeisesti parhaiten kontrollilla ja rankaisulla.

Hyvissä uutisissa: sain kesätöitä.

sunnuntai, toukokuu 02, 2004

Kaikki taisikin olla jo sanottu. Hanna sanoi, että olin vappuna sörsssäämässä ja kivaa oli. Muistan hämärästi marssilla rahaa iranin kommunistiselle TV:lle rahaa kolehdilla keränneen tyypin, talon jossa Wilhelmin lisäksi asui aikaisemmin Lenin suunnitellen vallankumousta ja jonkun elokuvan jossa Banderasta, tuota kulunutta espanjalaista kitaravirtuoosia, tapettiin puolitoista tuntia huonolla menestyksellä, vaikka Crown näköinen Depp saatiinkin hyvään kuntoon amerikkalaisten vakauttaessa taas Väli-Amerikkaa. (Once pon a Time in Mehico)

Sen sijaan grillitassut olivat hyviä ja tänään sain lyödä putkella kavereitani. Siis vappu. Tänään päättyy kolmen päivän tiukka ryyppyputki, koska huomenna on tentissä kansamme taloutta.