Henkilökultti

sunnuntai, heinäkuu 27, 2008

Ollut vaiheessa enkä kiellä sitä ollenkaa
auktoriteetti-, päihde-, ja temperamenttiongelmaa
En tartte elääkseni kirjallisia lupii
sillä huumeita saa helpommalla kuin sosiaalitukii
Valtio apuna, luottakoon kuka uskaltaa
ihmisiä ei ajeta epätoivoon, ne kuskataa
Varo mua porvari, tartten ton silinterin
meil on partiopoikapääministeri


- Davo Asa, Siltiki pajareis

Nautittu viimeisistä virallisista lomapäivistä ja kesästä. Sen verran lämmintä, että aivot meinaa sulaa, mutta kukapa minä oikeastaan olen valittamaan.

Ilmeisesti valtioneuvostossakin vähän on jotain pehmennyt. Hyssälä kehottaa epäsuorasti opiskelijoita hankkimaan lapsia opintotuella, jotta yhteiskunnan huoltosuhde pelastuisi. Jep, juuri opiskelijoita siitäkin kannattaa syyllistää: uhratkoon lapsensakin valtiolle, joka vaivautuu muistamaan heitä kerran 16 vuodessa.

Hallituspuolueet ovat myös "sopineet" että

Hallitus on aiemmin jo sopinut siitä, että tuloverokevennysvara voi olla suurempi johtuen taloustilanteesta.


Hieno kiertoilmaus. Aikaisempi tuloverokevennysvara oli 1,1 miljardia, nyt varmaan sitten jo lähempänä kahta. Taloustilanne ei tosin ihan näytä suosivan bensan heittämistä liekkeihin: inflaatio laukkaa jo tällä hetkellä jossain 4.4 prosentissa. Mutta hei, ei kuitenkaan anneta sen haitata oikeiston vastuutonta valtion ulosmittaukseen perustuvaa talouspolitiikkaa.

Jätän hallitukselle kotitehtäväksi katsoa kansiksen johdanto-oppikirjastasta lisäosaamista. Vinkiksi annan kohdan inflaatio, sieltä makropuolelta (voin lainata, jos valtioneuvoston painoksesta se puoli on poistettu kannattamattomana).

Oikeiden toimien sijaan hallitus on edes yrittänyt tehdä jotain oireille. Jakoihan MTK, eikun siis Suomen Keskusta, ennaltaehkäisevän metsäveronalennuksen kohta rysähtävien metsäyhtiöiden jätti-irtisanomisten edellä sekä alvialennuksen ruualla ruuan hinnan noustessa pilviin. Pienituloisille ei veronalennuksia kuitenkaan Kataisen mukaan voi keskittää. Pitäähän jo Kokoomuksen puolueohjelman ja terveen järjen mukaan eniten jakaa niille, joilla on jo nykyiselläänkin liikaa.

torstai, heinäkuu 24, 2008

Jaaha. Hyvä uutispäivä tänään.

Päihtynyt hirvi puraisi 3-vuotiasta

All around me are familiar faces
Worn out places, worn out faces
Bright and early for their daily races
Going nowhere, going nowhere
And their tears are filling up their glasses
No expression, no expression
Hide my head I want to drown my sorrow
No tomorrow, no tomorrow
And I find it kind of funny
I find it kind of sad
The dreams in which I'm dying
Are the best I've ever had
I find it hard to tell you
'Cos I find it hard to take
When people run in circles
It's a very, very
Mad World

- Mad World

keskiviikko, heinäkuu 23, 2008

Aikaisemmin lukitsimme oireilevat Krakovan yliopiston opiskelijat alakerran tyrmiin. Nykyään tarjoamme kamomillateetä ja psykoterapiaa.


Viime viikko Puolassa. Ensin junalla tsekeistä Varsovaan muutaman tsekin kanssa. Juna oli täynnä metallisteja palaamassa eri festereilta, joten meininki oli taattu. Samaan vaunuun tulleet IT-lakiopiskelijat Poznanista kertoivat välttämään Varsovaa, mutta emme uskoneet. Koko kaupunki oli vähän hengetön: mikä saattoi liittyä siihen, että se oli rakennettu kokonaan uudestaan sen tuhouduttua täysin toisen maailmansodan eri vaiheissa.

Myöhemmin matkalla esitettiin arvio, että kaikki kunnon Varsovalaiset (noin 200 000 kuollutta) olisi tapettu Varsovan kapinassa kesällä 1944. Kyseessä on siis eri kapina kuin aikaisemmin vuonna aloitettu Ghettokapina. Varsovan kapinan käynnisti neuvostojoukkojen nopea lähestyminen, jonka ansiosta britteihin paennut Puolan pakolaishallitus käski aloittamaan taistelun saksalaisten ajamiseksi omin voimin ulos pääkaupungista saksalaisten keskittäessä joukkojaan taisteluun puna-armeijaa vastaan. Tähän päätökseen vaikutti muun muassa NKVDn tapa ampua tai lähettää leireille kaikki puolalaiset vapauttamiseen neuvostojoukkojen ohella osallistuneet puolalaiset sotilaat.

Tämä ei sopinut Stalinin suunnitelmiin, joten hän pysäytti etenemisen muutaman kilometrin päähän ja antoi saksalaisten SS:n tukahduttaa kapinan. 65 päivää, siviiliväestö evakuoitiin pois kaupungista ja se mitä kaupungista oli jäljellä tuhottiin. Katynin joukkomurhan ja puna-armeijan suorittamien raiskausten ohella se on yksi Puolan ja Venäjän suhteisiin edelleen vaikuttavista kipupisteistä.

Vaihtoin seuruetta ja Varsovan jälkeen Bielsko Bialassa Etelässä vierailemassa ja pakoa vuorille. Hyvistä mahdollisuuksista huolimatta ei kuitenkaan tällä kertaa yllätyshäitä. Sen jälkeen Puolan Turku eli Krakova. Pari päivää turismia, jonka aikana opimme oppaalta muun muassa, että Kopernikus reinkarnoitui Galileo Galileina ja Isaac Newtonina ja "oli taikuri vähän niinkuin Harry Potter". Myös Davincin Näätää ja faikkinäätämuumiota tuli ihmeteltyä. Mahtava paikka, vaikka autoomme murtauduttiinkin ja saimme aidon kokemuksen Puolan poliisin tehokkuudesta. Poliiseja oli muutenkin Puolassa aivan tuhottomasti joka paikassa. Yleensä se lienee kai huono merkki. Toisaalta pysyväthän nuoret siten pois kadulta pahanteosta, jos ovat töissä pyörimässä kaduilla. Jäätelökiskan näköiset rekrytointitoimistot olivat silti vähän liikaa. Tuli sellainen olo, että Kazynskin veljeksien vallitessa jumalan sotilaat valvoivat jokaista paikkaa - eikä kuolleen Paavin henkilöpalvonta ainakaan helpottanut tätä tunnetta. Muutenkin Tsekin ja Puolan rajalla tuli vahvasti sellainen olo, että tosiaan siirtyi euroopan maallisemmasta maasta euroopan uskonnollisempaan maahan. Puolalaista ylpeyttä esiintyi jonkin verran, mutta yllättäen Puolassa puhuttiin paljon enemmän ja mieluummin englantia kuin tsekeissä.

Sitten kohti Riikaa, melko kallis paikka. Siellä oli samaan aikaan Metallican konsertti, joka tarkoitti aamuyön huutoa ja saksalaisia tyyppejä soittamassa ja laulamassa Mustaa.

Tallinnan kautta koti-Suomeen. On mukava lähteä, mutta on kyllä mukava tulla takaisinkin.

Some people suppress you
they patch(?) you
and reap a disaster
Re-education for the infants
who demanded for an innocent instance

The great commandment
shows the contempt
between the world and their embarrassing pavement
Believe the scholars
read the readings
realize the man who says anything

The great commandment

The needies believe you
they treat you
like survivors of a disaster
Reeducation for the infants
who demanded for an innocent instance

The great commandment


-Camouflage, The Great commendment

Ilmeisesti hiukan matkakertomusta pitäisi väsätä. Ensin siis kaksi viikkoa sitten Prahassa pari päivää, sitten Olomoucissa ja Etelä-Tsekeissä loppuviikko. Olivat tehneet miekkarikutsun Youtubeen. Makea. Tästä oppia.Tässä sama vähän analyyttisemmin.En löytänyt sen sijaan miekkarissa laulettua Bushin-vastaista laulua netistä huonon tsekinkieleni takia, mutta jos joku löytää, niin kommentteihin vaan.

Jatketaanpa hiukan vanhojen kommunistijohtajien lainaamista:

It is important to remain vigilant and actively resist any plans of making Europe once again a hostage to the fear and prejudice characteristic of the Cold War

- Mihail Gorbatsov

tiistai, heinäkuu 22, 2008

No johan pomppas.

Viranomaisten mukaan Karadzic käytti tekaistua henkilöllisyyttä ja onnistui sen avulla elämään jopa lähes normaalia elämää. Hän kävi muun muassa töissä terveydenhoitoklinikalla ja esiintyi lääkärinä harjoittaen vaihtoehtoista lääketiedettä.

maanantai, heinäkuu 21, 2008

Olen takaisin Suomessa. Ottakaanpa reippaasti yhteyttä, niin pistetään jutut takaisin raiteilleen.

lauantai, heinäkuu 12, 2008

-There are two ways to the city center. I always take the right, but for some reason, my boys prefer the left.


Eilen Etela-Tsekeissa Slovakian vuoristorajalla. Majoittajakuvaaja oli paattanyt ottaa kuvia koirankasvattamon kasvateista uusille internetsivuille. Niinpa vanha Westphalenin traileri alle ja kohti syvaa etelaa. Kaveri sai hikoilla tuntikausia puudeleiden kanssa, mina keskityin nauttimaan tsekkien vieraanvaraisuudesta (olutta ja paikallista Slivovichaa). Koirat sentaan keskittyivat haukkumaan minua. Koiranomistaja Tsekkien metsastyskoirayhdistyksen puheenjohtaja, kampaaja-maanviljelija seka hanen sosiaalidemokraatti kumitehtaassa (!) tyoskenteleva poikansa tarjosivat jannitysta koko rahalle. Viela kun myohemmin seuraan eksyi salatieteista kiinnostunut Brnoossa toissa oleva valoinsinoori, niin heikompaa alkoi hirvittaa. Pohjoismaista saa kuulemma euroopan parhaita metsastyskoiria, karhut ja sudet tulevat slovakiasta ja tulevaisuuden valoissa on ongelmia, kun kaikki asiat eivat enaa valttamatta nay autojen valokiiloissa niiden rakenteesta johtuen.

Maaseutu oli mahtavaa, erityisesti pikkuteilla, ilman kiiretta ja hyvalla opastuksella. Tassa kylassa syntyi Oncen tsekkitytto, taalla taas Hitlerin lastenhoitaja.

Yota jossain paikallisessa pikkukaupungissa, jonka populaatio naytti olevan noin kahdeksan. Oli siella tietty baari auki, ja niinpa ulkona nauttiessa saattoi kuunnella mm. Himin Join me in death -kappaleesta. Harvaan paikkaan se tuntui tosin sopivan niin hyvin viimeisenkin asiakkaan poistuttua kuppilasta. Alkuasukkaita ahdistelemalla onneksi tosin loytyi myos kylan ainoa menomesta, joka sentaan oli aika virkistava. Kirkonkellot tosin haittasivat vahan nukkumista.

Aikaisempana paivana grillibileet aarettoman tyylikkaalla ranskanaikaisen tuttuni luona. Nainen oli vahvasti lisaantynyt ja asui ranskalaistyylisesti sisustetussa omakotitalossa, opettaa ranskaa miehensa kanssa paikallisessa koulussa ja keskittyy koirien ja lampaiden pitamiseen. Pittoreskisti tummenevassa ja nostalgian kyllastamassa illassa oli vaikea valttya ajatukselta, etta olisikohan tamakaan nyt niin kamalaa elamaa. Ei ehka silti kannata pidattaa hengitystaan spekuloidun vauvakuumeeni kanssa.

Olomoucin yossa Crack (!) -niminen ja nimensa veroinen irkkupaikka. Muilta osin henkilot tuntuivat aika nuorilta - ensisynnyttajien keski-ika poikkeaa maaseudulta Suomen oloista ja varsin monilla minun ikapolveni ihmisilla tuntui olevan jalkikasvua tulossa. Taalla on myos aivan mielettomasti koiria.

Suomikuvaa on yllapidetty myos erilaisilla sekalaisilla ryyppyjengeilla ja bileissa. Niista ehka kuitenkin vahemman taalla. Erilaisia linnoja, kirkkoja ja ulkoilmamuseoita on myos ihmetelty. Huomisen projektina Puola. Siina onkin aikamoinen projekti.

torstai, heinäkuu 10, 2008

Hengissa ja Ita-tsekeissa, Olomoucissa, Janin luona. Nahty vaikka mita, erityisesti vakevalla sosialistisella realismilla rakennettuja tulevaisuuden kennokaupunkeja(vrt.Turun yo-kyla). Opiskelija-asuntoloita ja lahioita paaosin kierretty toistaiseksi, mutta ainakin Ita-Euroopan molemmat kasvot on tullut nahtya. Toissapaivana kertomassa terveiset Ricelle jenkkien ohjuskilpia vastustavassa miekkarissa. Osataan sita demokratiaa nakojaan harjoitella ulkomaillakin. Maailmaa parannettu muutenkin Prahan kesan teeman mukaisesti.

Netti tahmaa, mutta kivaa on ollut ja sita samaa tiedossa, kun tanaan lahto jonnekkin Etela-Tsekkeihin.

Ensi maanantaina Puolan puolelle, sita ennen taysipainoista lomailua. Ei voi tietaa, koska on seuraavan kerran kunnon internets, joten palaillaan.

maanantai, heinäkuu 07, 2008

Those who cast the votes
decide nothing.
Those who count
the votes
decide everything.

-Josef Stalin


Sähköistä äänestystä pilotoidaan syksyn kunnallisvaaleissa Karkkilassa, Vihdissä ja Kauniaisissa, siitä lainaus. Ehkä jonkun olisi pitänyt oppia jotain joskus. Ehkä jotkut oppivatkin. Enkä ymmärrä miksi Oikeusministeriö haluaa tätä oppia kansalle jakaa.

Effi: Sähköinen äänestysjärjestelmä rikkoo sekä lakia että vaalisalaisuuden.


Näillä eväillä Vara-Narniaan eli Prahan kesään.

Alkuperäinen on myös hyvä, mutta niin on tämäkin:

Jokainen arktinen artisti varmaan vartin harkitsi
Et vois karsii masennust ja ollakki vaan narsisti
Arkistost tarkistin kurotin ja varvistin
Mut ei ollu yhtään teost jota ei voist lukee arvistki
Ei yhtään lauluu jos ei kuuluis nyyhkintää
Lapset kelaa kuka lohduttais nyytiä
Ne on vaan tahroja paperilla älä siis suutu
Ei meiän asiat niistä mikskään muutu
Oikein silmin ne on sankareit noi
Sanaa ne ei sano ei voi kun ei voi
Päässä on hiljasta vaik tahtosin kiljasta
Sen saatana perkele vittu ilmaan taas
Voi onneton mikä nyt on nyt sun suu vaan on sanaton
Mielessä hiljaa sanotaan lainaa
Miehen sanaisen arkun sisällä on vainaa

Tää on tuhansien murheellisten lainien maa
Joka tuhansiin pallomeriin voi ittensä tukehduttaa
Katajainen kansa jonka itsesäälin määrää
Ei mittaa järki eikä kilpailukyky määrää
Riimeissä hukkuvat elämän valttikortit
Ja kiinni pysyvät meille niissä taivaan portit
Ja vaikka onki epätoivonen ei narise
Niin se einari ei narise

-Pyhimys, Tuhansien murheellisten lainien maa

Tunnisteet:

sunnuntai, heinäkuu 06, 2008

Huomenna Tsekinmaa. Äkkilähtö pariksi viikoksi tsekkituttujen luokse ja sitten toiseksi viikoksi todennäköisimmin hiljentymään Puolaan eli jatketaan tätä henkilökohtaista projektiani EU:n perustuslain kaatamiseksi.

Synttäriä ja grillibilekutsua oli jo pukannut matkalle; ilmeisesti en kuitenkaan joudu lunastamaan annettuja kummilupauksia. Tai no, en taida kyllä oikein olla millään mitalla tarpeeksi katolinenkaan. Eikä siitä moraalisesta kasvatuksesta ehkä sen enempää.

Ainakin Varsovaa on käytävä varmaan katsomassa. Riippuen vähän miten liikkuminen järjestyy voisi olla ehkä mahdollista vilkaista myös boikotoimaani Wieniä tai Unkarin veljeskansan rajaseutuja. Mukava lähteä reissuun. Vaikka kaupunkilomailu on upeaa, niin irrottautuminen onnistuu paremmin silti vähän kauempana. Katsotaan vielä miten tuon puhelimen kanssa tekee.

Reetta meni lomailemaan E.:n hoiviin Hotel Californian kesäloman ajaksi. Huhujen mukaan oli jo rauhoittunut sinne.

Maili tavoittaa huonosti, palataan asioihin sitten vähän syssymmällä.

torstai, heinäkuu 03, 2008

Sadepäivinä kaipaa takaisin Galwayhin. Tästä lähtee taas.

THE GALWAY SHAWL

At Orenmore in the County Galway,
One pleasant evening in the month of May,
I spied a damsel, she was young and handsome
Her beauty fairly took my breath away.

Cho: She wore no jewels, nor costly diamonds,
No paint or powder, no, none at all.
But she wore a bonnet with a ribbon on it
And round her shoulder was a Galway Shawl.

We kept on walking, she kept on talking,
'Till her father's cottage came into view.
Says she: 'Come in, sir, and meet my father,
And play to please him "The Foggy Dew."

She sat me down beside the fire
I could see her father, he was six feet tall.
And soon her mother had the kettle singing
All I could think of was the Galway shawl.

I played "The Blackbird" and "The Stack of Barley",
"Rodney's Glory" and "The Foggy Dew",
She sang each note like an Irish linnet.
Whilst the tears stood in her eyes of blue.

'Twas early, early, all in the morning,
When I hit the road for old Donegal.
She said 'Goodby, sir,'she cried and kissed me,
And my heart remained with that Galway shawl.

keskiviikko, heinäkuu 02, 2008

Yle kertoo:

Kun asiakas nostaa Sampo Pankin yhdistelmäkortilla automaatista käteistä rahaa, nosto kirjaantuu verkkopankissa sekä nostoksi asiakkaan omalta pankkitililtä että nostoksi Visa-luottotililtä.

Luottokunnan liiketoimintajohtaja Mikko Pilkama sanoi YLE Uutisille, että luottokunta ei kuitenkaan peri näitä virheellisesti Visa-tilille kirjautuneita nostoja, koska Luottokunnan varsinaiselle tilille ne eivät kirjaudu.

Sampo Pankin viestintäjohtaja Hannu Vuola kertoi että "kyseessä ei ole verkkopankin virhe vaan ominaisuus". Ominaisuus aiotaan korjata seuraavassa verkkopankin päivityksessä.


Ihme juttu, että nuo eivät saa annettua tuolle Vuolalle kenkää sitten millään. Pistää epäilemään, että organisaatiossa on jotain fundamentaalisesti vialla.

Tunnisteet:

tiistai, heinäkuu 01, 2008

Mätäkuun uutisista, päivää.

Kyllä olisi kiväärillä töitä.


Oli kommentoinut Järvenpääläinen leirintä-alueen naapuri irlantilaisten karavaaraneiden touhua kys. leirintä-alueella ennen juhannusta. Sittemmin remmi hajaantui ja juoni tiivistyy: ensin pojat olivat ampuneet riikinkukon, sorsia ja rusakkoja Tampereella sekä yrittäneet varastaa kaivinkoneen. Toinen sektio oli nyt häädetty Porvoon Kokonniemestä; poliisi tutkii edelleen yhteyksiä hämäräperäisiin kiertäviin asvalttimiehiin .

Aika velikultia nuo irkut.