Henkilökultti

lauantai, heinäkuu 31, 2004

Noniin, saatiihan sitä politiikka: "Halonen ei aja EU:n perustuslakia kansanäänestykseen". Presidentti ohjaa maan ulkopolitiikkaa, mutta oleellinen kysymys on se, onko tämä nyt sitä ulkopolitiikkaa? Kekkonen sanoisi varmaan, että on, mutta minä en olekaan Kekkonen.


En muuten ole samaa mieltä Tarja, mutta kiitos, että sanoit mielipiteesi. Niin, minusta se muuttaa unionia - tai ainakin puolet muista EU-valtioista on sitä mieltä - joten ehkäpä kansanäänestys olisi paikallaan? En tosin vieläkään ole oikein varma mitä siinä sitten muka äänestäisin (näillä tiedoilla vahva ehkä eli ei, mutta onhan poliitikoilla paljon aikaa saada mieleni muuttumaan). Ilman muuta sellainen pitäisi silti olla - muuten perustuslain legitimiteetti on vaarassa.


Lainaus hesarista(Ilmainen, mutta vaatii rekisteröitymisen):


"Tasavallan presidentti Tarja Halonen ei pidä välttämättömänä, että Euroopan unionin perustuslaista pidettäisiin Suomessa neuvoa-antava kansanäänestys. Sopimus ei muuta unionia niin paljon, että se pitäisi ehdottomasti alistaa kansanäänestykseen, Halonen sanoo Väli-Suomen sanomalehtien haastattelussa lauantaina. "Minulla itselläni ei ole sellaista tunnelmaa, että ehdottomasti pitäisi lähteä kansanäänestyksen tielle. Minä en ole sitä vaatimassa", Halonen sanoo."

perjantai, heinäkuu 30, 2004

Terveisiä täältä katastrofialueelta Jokiniemestä. Tuo sadan metrin pellon päässä oleva lähijoki on nyt ennakkokorkeuksissaan - hurjalta näyttää ja jokivarresta saisi ihan kipeitä kuvia. Pelastuslaitoksen helikopteri pörrää koko ajan ympyrää tässä ja poliisit ja palokunta ajavat rallia. Eilen oli jo teitä joen läheltä laitettu kiinni ja vettä näyttää olevan tulossa lisää taivaan täydeltä.

Odotan mielenkiinnolla koska joudumme evakkoon. Toivottavasti ei tule sentään Keski-Eurooppalaisia tulvakuvia jo nyt Suomesta. Ai kasvihuoneilmiö harhaako Yrjö - Where will you be?

Kuvissa demokraattien puoluekokouksesta voitti joku kantaaottava räppäri, jonka urheilupaidassa luki "Vote or Die". Musta se oli aika ihqu.

Keskiviikon Liberationissa oli pilapiirros demokraattien puoluekokouksesta: siinä oli selin kameraan päin kolme hahmoa, jotka kyllä olivat aika tunnistettavia katsoessaan yleisöön. Yleisöstä oli vastaavat kolme puhekuplaa: "Eläköön Carter" vasemmanpuoleisesta, "Eläkoon Clinton" oikeanpuoleisesta ja keskimmäisestä (Kerry) humoristisesti vain "Eläköön se tyyppi siinä keskellä". Pakkohan Kerryn on voittaa, mutta en oikein ymmärrä pitääkö se tehdä sanomatta käytännössä mitään koko kampanjan aikana, jotteivat vaan äänestäjät pelästyisi. Hui kamalaa, jotkut äänestäjät voisivat olla vaikka eri mieltä ja sen takia eivät äänestäisi tai vielä pahempaa, jotkin äänestäjät voisivat olla monistakin asioista eri mieltä, mutta silti äänestää kompromissina vähempänä pahana.

Nähdäkseni mielipiteidensä panttaaminen on epädemokraattista - äänestäjille ei uskalleta kertoa millaista politiikkaa ajetaan. Nähdäkseni myös politiikan ajamatta jättäminen on aika vastuutonta - koneistossa täytyy olla vikaa, jos läpi menee vain pelokkaita ehdokkaita, jotka eivät uskalla tehdä päätöksiä tai ainakaan näyttää suuntaa politiikalle.

Asiasta toiseen: Suomen istuva pääministeri antoi tässä lausunnon, jossa selvitti miksi hän asettuu ehdolle Nurmijärven kunnanvaltuustoon omien töidensä ohella. "Minulle on tärkeää vaikuttaa elinympäristööni, perheeni ja läheisteni asemaan." Minusta on oireellista, jos Suomen pääministeri kokee, ettei voi vaikuttaa elinympäristöönsä tai perheensä hyvinvointiin toimestaan Suomen suurimpana poliittisena vaikuttajana. Tai no, olen minäkin politiikkaa sen verran nähnyt, että tiedän tämän homman: Kepu haluaa Nurmijärven ehdottomasti suurimmaksi puolueeksi ja laskee Matti "Vanhanen" Vanhasen tuovan puuttuvat äänet. Hän on myös siitä kätevä, että läpimennessään hän antaa ensimmäiselle varasijalla läpimenneelle paikkansa, joten periaatteessa kukaan ei menetä mitään. Todellinen win-win, eikö totta?

Joku tietysti voisi nähdä hiukan ongelmallisena sen, että poliittisiin tehtäviin valitaan puolueiden matemaattisten suhteiden takia henkilöitä, jotka eivät aio muiden kiireidensä takia hommaansa hoitaa - sen sijaan, että sinne valittaisiin alunperinkin innokkaita, nuoria ja/tai naisia. Onneksi ei Nurmijärven Keskustassa ajatella näin. Voinhan olla toki väärässä ja Matti käykin sitten ahkerasti kunnanvaltuustossa - seurataan läsnäolotilasto sitten parin vuoden päästä ja katsotaan miten kävi.

torstai, heinäkuu 29, 2004

EU:n perustuslaki - tuo käymättömistä korpimaista vihoviimeisin - on tulossa. Kaikki todelliset Perustuslait (USA ja Ranska) ovat aikansa legendoja ja pyhiä kokonaisuuksia, yksinkertaisia ja aidosti demokraattisia kansan tahdon ilmauksia. Ne ovat toki myös kansallisvaltion pyhimpiä manifesteja, mutta toisaalta aikojen saatossa ne ovat useimmiten saaneet voimaa. Ne ovat rohkeita ja väkeviä poliittisia julistuksia, jotka ovat muovanneet poliittista kenttää vuosisatojen ajan. Edes Mr. Bush ei (ainakaan toistaiseksi) saa muutettua perustuslakia siten, että se kieltäisi samaa sukupuolta olevien avioliitot.

Tällaista avoimuutta ja poliittista utooppisuutta odotin myös Euroopan perustuslailta. Siinä onkin sitä jonkin verran, mutta pää-asiassa se on kuitenkin lattea ja varovainen, vääränlaisen poliittisen kompromissin tulos. Perustuslaki(luonnoksen) syntyhistoria ei kuitenkaan vielä anna oikeutta arvostella sen sisältöä tai oikeuta vaatimusta kansanäänestyksen pitämisestä.

Kansanäänestystä vaatii itse laki, perustuslaki. Se on voimakkaampi ja sitovampi kuin mihin poliitikoilla on oikeus. Se voi saada voimansa vain siitä, että ihmiset katsovat sitä ja toteavat, että se on hyvä - tällaisen maailman, lain ja Euroopan me haluamme. Mielestäni kenelläkään kansalaisella ei ole oikeutta siirtää tätä lain arviointia eduskunnalle tai muullekaan elimelle. Minusta eduskunta ei voi hyväksyä laeista kaikkein perustavinta ilman kansalaiskeskustelua ja kansan todellista myöntöä. Siksi sopimuksesta pitää järjestää kansanäänestys. Perustuslaki ei ole vain poliitikkojen asia - se on meidän kaikkien asia. Tämä näkemys pitäisi voida hyväksyä, oli itse sopimuksesta mitä mieltä tahansa.

Minun mielipiteeni sopimusluonnoksesta on negatiivinen: sopimuksessa ei anneta tulevaisuuden suuntaviivaa, vaan lähinnä sementoidaan  militaristinen ja luontoa tuhoavan riistokapitalismi koko Eurooppaan näkyvissä olevaksi lähitulevaisuudeksi. En nyt edes mene katolisten maiden vaatimiin kommentteihin jumalasta tai ranskalaisten fantasioihin Euroopan yhteisistä avaruusohjelmista.

Aihetta kritiikkiin sen sijaan antaa perustuslain pituus ja sekavuus: sen yhteispituus on suurempi kuin 25 jäsenmaan perustuslakien pituus yhteensä. Koska toisten haukkuminen on aina helpompaa kuin itse tekeminen, niin päätin laatia oman EU:n perustuslakini ja kirjoittaa sen tuohon alle. Se on yksisivuinen ja selkeydessään vertaansa vailla.

LUONNOS EUROOPAN PERUSTUSLAIKSI
29.07.2004, Eteläranta 10, Helsinki

1. Tässä sopimuksessa synnytetään Euroopan liittovaltio, johon kuuluvat kaikki 25 nykyistä jäsenmaata. Tämän sopimuksen allekirjoitushetkellä kaikki Liittovaltioon osallistuvat kansallisvaltiot lakkaavat.

2. Liittovaltioon kansalaisia ovat kaikki, jotka haluavat siihen liittyä asuinpaikkaan, sukupuoleen tai muuhun tekijään katsomatta.

3. Liittovaltio takaa kansalaisilleen toimeentulon, koskemattomuuden, koulutuksen demokraattiseen päätöksenteon sekä ilmaisun ja kokoontumisen vapauden. Se tukee vapaiden taiteiden harjoittamista ja sivistystä.

4. Liittovaltio sitoutuu maailmanlaajuiseen ja tarvittaessa yksipuoliseen aseistariisuntaan. Sen omat armeijat lakkautetaan samalla neuvotellen kaikkien armeijoiden lakkauttamisesta.

5. Liittovaltio lopettaa luonnon tuhoamisen estäen elinympäristön muuttumisen, asettaen tiukat rajoitukset elinympäristöä tuhoavalle teollisuudelle ja kulutukselle sekä suojaamalla biodiversiteettiä joka puolella maailmaa. Se ryhtyy pikaisiin ja välttämättömiin toimiin maailman pelastamiseksi ekokatastrofeilta.

6. Liittovaltio kustantaa kaikille kansalaisilleen suojan työttömyydeltä, sairaudelta, asunnottomuudelta ja nälältä. Mahdollisuudet tähän varmistetaan voimakkaalla verotuksella sekä jäntevällä yrityspolitiikalla. Tarvittaessa pääoman liikkumista pois Liittovaltion alueelta rajoitetaan.

7. Liittovaltio suosii talouden kasvua elinympäristön antamissa rajoissa samalla varmistaen, että omaisuus jakautuu suunnilleen tasaisesti jokaiselle ihmisille tällä planeetalla.

Me allekirjoittaneet hyväksyvämme tämän Euroopan perustuslaiksi,
Juho Lindman

Tällaisen euroopan haluan. Kenellä poliitikoista riittää paukkuja tehdä tällainen sopimus? Entäpä kenellä kansalaisista?

Hanna taas netissä: http://www.livejournal.com/~vastarakki  


Pelasimme Janin ropea: Löytyi vedenalainen teknotemppeli täynnä haamuja, Nuorten tähtien liitto ja lopuksi avaruusmatkailun ohessa harjoitettavaa raudan pumppausta. Onneksi sentään vain roolipelissä.

Olen jotenkin huomannut kasanneeni elokuulle aika paljon tekemistä, erityisesti siihen alkupuolelle - virallisestihan lomani alkaa perjantai 13. päivä. Sitä ennen pitäisi muutama asia hoitaa jaloista pyörimästä: kiireellisimmät ovat edelleen gradunpalautus, kypsyysnäyte, kouluessee, Toimenpide-artikkeli, lähtöbyrokratia, Sitvasin taloudenhoitajuuden siirto ja nyt aluille laitettava Savujen lahti -live-rooli-peli. Tämän vuoden oikeastaan ainoat varsinaiset lomaviikot olisi hienoa pystyä viettämään suurimmaksi osaksi ilman edellämainittuja, niin kiinnostavia kuin ovatkin.

Läksiäiseni? Elokuun lopussa.

keskiviikko, heinäkuu 28, 2004

Eilen oli Hannan syntymäpäivä, joten käytin härskisti hyväksi työntekijäalennuksia ja kävimme Klippanilla syömässä. Viiden ruokalajin annos käsitti seuraavat osiot:

1. Tryffelillä maustettu vichyssoise ja sitruunalohta
2. Lintu-ankanmaksamoussea ja Banyuls-kastiketta
3. Paahdettua kuhaa, peruna-fenkolipitsaa ja kanttarellikastiketta
4. Häränfileetä Mignon, salviaperunaa ja tryffelikastiketta
5. Suklaaleivos, appelsiinisorbettia ja appelsiinikreemiä
6. Kahvi/Tee

Viiniä emme saaneet, koska olemme opiskelijoita emmekä porvareita. Lisäksi henkilökunta-alennus ei ulotu alkoihin, joten ne jäivät odottamaan lottovoittoa. Sitruunalohi rapeus yllätti positiivisesti, Baynyuls-kastike muodosti mausteleivän kanssa melkomoisen makuelämyksen ja fenkolipitsa täydensi oivasti kuhan aromit. Häränfilee oli suhteellisen tuhti päätös pääruualle ja suklaaleivoksen sijaan saimme omenaisen yllätyksen. Tarjoilu oli nopeaa, asiantuntevaa ja ystävällistä. Ruuan perusteella voimme suositella lämpimästi, jos raha ei ole ongelma.

Muualla töissä: Harkimo kieltää kaiken. "Olemme vain perhetuttuja. Ajatuskin suheesta on naurettava" kommentoi kansanedustaja Savonlinnan oopperajuhlilta. "En ymmärrä mistä toimittajat tällaisia keksivät." Niinpä niin.

Ajattelin ruveta tekemään Savujenlahtea ensi syksyksi. Mukaan tekijäporukkaan mahtuu vielä hyvin.

maanantai, heinäkuu 26, 2004

Menetän kuulemma lukijani, koska en päivitä blogiani koko ajan. Käytetään nyt sitten työaikaa hyvään tarkoitukseen.

Koni meni odotetusti, kahta ystävääni lainaten "Planeetta emälutka ei petä" ja toisaalta "Now, Hell has a new name". Tuttuja oli mukava nähdä ja ohjelman missasin. Gaala oli liian pitkä ja sisälsi liikaa ninjoja ja sopivan määrää todella luokatonta huumoria. Sunnuntaina ei vanha enää jaksanut vaan tehtiin Hannan kanssa kotiseutu kierros.

Porvoon Linnanmäellä ei satanut, läheinen Cellar Cafe yllätti viihtyisän jokisella terasillaan. Makean kaakaon kyytipojaksi sopi hyvin kastikkeinen leivos. Itse valmistettu jäätee jätti hyvän maun, eikä hintakaan tuntunut pahalta eurooppalaiseen makuun. Palvelu oli kansainvälistä ja asiakaskunta outoa.

Porvoon jälkeen oli vuorossa vierailut akselilla Askola, Monninkylä ja Järvenpää. Järvenpäässä tarkistimme Suomen suuren pojat, Sibben, kotitilan Ainolan. Vaikka ranskalaiset olivatkin miehittäneet tilan ja oppaiden englanti oli kehnoa, sai paikasta silti boheemin vaikutelman. Opiskelijahinta 2 euroa ei ollut liian suolainen.

Kotimatkalla tutustuimme vielä Pohjois-Vantaaseen akselilla Kerava, Savio, Korso, Rekola, Koivukylä ja Jokiniemi. Keravan moderni keskusta herätti nuoruudenmuistoja - en ollutkaan käynyt entisessä ammattikorkeassani kohta kolmeen vuoteen, joten sen ja Keravan havainnointi oli hiukan kuin paluu Porthaniaan aikuisena. Matkailu avartaa.

Töissä tänään - pääomistaja oli hankkinut viikonloppuna runsaasti ilmaista mainosta lafkalle: "Leena Harkimolla uusi miesystävä" tiesi  iltalehti kertoa. "Viime aikoina kansanedustaja Leena Harkimo on nähty yhdessä erään liikemiehen kanssa muun muassa golfkentillä sekä syömässä illallista äskettäin avatussa Mecca-ravintolassa". Iltalehti tiesi liikemiehen nimen ja kuvankin. Töissä odotetaan innolla tämän viikon seiskaa. Kaikki mainos on varmaan hyvää mainosta, tai jotakin.

Olen ajatellut pelin tekemistä. Tästä lisää myöhemmin.

perjantai, heinäkuu 23, 2004

Taas yksi persoonallisuustesti, joskin tämä oli aika hyvä:http://hokev.brinkster.net/quiz/default.asp?quiz=Better%2BPersonality&page=6&re=5&cd=0&lf=0&ws=1

kertoi

Wackiness: 44/100
Rationality: 44/100
Constructiveness: 76/100
Leadership: 46/100

You are an SECF--Sober Emotional Constructive Follower. This makes you a hippie. You are passionate about your causes and steadfast in your commitments. Once you've made up your mind, no one can convince you otherwise. Your politics are left-leaning, and your lifestyle choices decidedly temperate and chaste.

You do tremendous work when focused, but usually you operate somewhat distracted. You blow hot and cold, and while you normally endeavor on the side of goodness and truth, you have a massive mean streak which is not to be taken lightly. You don't get mad, you get even.

Jos tuo viimeinen olisi yli 50, niin olisin poliitikko. Ehkä näin rajatapauksena hippi olen kuitenkin mieluummin.

keskiviikko, heinäkuu 21, 2004

Unohdin miksen juuri koskaan käy poliittisten puolueiden www-sivuilla. Onneksi demarinuoret muistutti tästä -  www.demarinuoret.fi  tiesi kertoa, että "Vihreiden nuorten ohjelmassa ekofasismin aineksia". Aika paljon väitetty näiltä tyypeiltä (viittaan neljänneksi alhaisimpaan kuvaan)http://www.demarinuoret.fi/cgi-bin/iisi3.pl?cid=sdpnuoret&mid=170&sid=20081

"Luonnon hyvinvointi on tietysti koko planeetalle äärimmäisen tärkeää, mutta ihmisen laittaminen täysin samalle viivalle eläimen kanssa johtaa linkolalaisuuteen " tietävät demarinuoret.  Halleluja sinne luokkasotatovereille.

Kävin katsomassa Ropeconin sivuja ja vaikuttaa siltä, että tänä vuonna menen vain lauantaina (ihan varmaa se ei vielä ole). Kyseessä tulee olemaan kymmenes konini, joten juhlavuoden kunniaksi ajattelin - öö - olla juomatta cola-juomia ja olla valvomatta. Susien ständille nyt menee mielikseen, mutta muuten saa nähdä mitä tänä vuonna päätyy tekemään.

Ohjelmassa mikään ei erityisesti pistänyt silmään, mutta koska olen joka tapauksessa sen verran keskittymisskyvytön ettei ohjelmien seuraamisesta tule kuitenkaan mitään, niin tämä ei varsinaisesti haittaa. En nyt hyvää ohjelmaa ja valtavaa vaivannäköä halua haukkumaankaan lähteä, varsinkaan kun en taaskaan itse tee mitään, mutta mielestäni historianelävöittämistä (vai olisiko sittenkään historian elävöittämistä kuten conin sivuilla!)  lähestytään aika teoreettisesti kapeasta näkökulmasta - tiedot eri aikakausista ovat mielenkiintoisia ylipäänsä ja aiheina luennoille, mutta eivät sinänsä kovinkaan hyödyllisiä pelaajille tai pelinjärjestäjille peliä järjestettäessä, koska silloin aihealueen tuntemus täytyy joka tapauksessa hankkia syvemmältä kuin mitä Ropecon mahdollistaa. Se nyt ei ilmeisesti ole tarkoituskaan. Kätyri sentään tulee ja vieläpä Suomeksi - muista ostaa ja tukea (ilmainen mainos)!

Ropeconissa voin sitten ainakin hyvällä omallatunnolla hengailla yhden päivän ja saada kiinni eri tuttuni vuosien takaa. Ihan innolla siis tapahtumaa odotellessa. Miksiköhän kuitenkin käy niin, että vuosi vuodelta odotan tapahtumaa yhä vähemmän. Ehkä minä todellakin olen kasvamassa aikuiseksi tai sitten minun pitäisi säätää vähän vastaanotinta.

Olen joskus jopa harkinnut live-roolipelaamista tai miksei vaikka ihan roolipelaamistakin Ropeconissa. Siitä nyt ei ainakaan tule mitään, joten unohdetaan se ihan suosiolla. Vaikka jonkun hackn slash D&D-mätön ehkä joskus voisikin vetää... ehkä ihan vapaa-ajalla kuitenkin.

Työ on yllättävän väsyttävää - sen huomaa siitä, ettei oikein tahdo saada aikaiseksi mitään enään töiden jälkeen. Tai sitten vain koville laitettu ruumis vaatii lepoa.

torstai, heinäkuu 15, 2004

No, osataan sitä ranskassakin. RERissä (semmoinen metro) joku nainen keksi, että sitä pahoinpideltiin, koska se oli juutalainen, vaikkei se edes ollut. Seurasi kansallinen hätätila - poliitikot haukkuivat ja voi että kun mikään ei taaskaan ollut pyhää ja kylläpä ihmiset ovat kylmiä ja voi herrajumala miten tämä voi olla totta Ranskassa.

Hyvä ettei samantien ajettu läpi jotain oikeiston mielivaltaista lakipakettia, joka olisi liittynyt varmaan oleellisesti aseenkantoon tai joukkomuodostelmiin. Ei siis lähdetty tekemään hätäisiä johtopäätöksiä, jotta Ranskasta olisi tehty valtio, jossa kuka tahansa voi ampua kenet tahansa - vaikka sen suuntaista henkeä oli ilmeisesti enemmänkin ilmassa.

Vasta siinä vaiheessa, kun hyökkäykselle ei löytynyt todistajia tai edes videokuvaa ihmiset alkoivat muistella, että nainenhan oli joutunut kuvitteellisten hyökkäystensä kohteeksi aikaisemminkin. Niin tälläkin kertaa. Nolompi juttu kaikille niille, jotka taas ottivat tästä aihetta juutalaisuusvastaisuussyytöksiin - ei ihme, että ovat olleet aika hiljaa nyt viime päivinä, kun Chirac vs. Zarko on taas 1-1. Uutinenhan tämä hyökkäys on tasan vain siksi, että siinä ahdistetaan juutalaisia ja naisia.

Ja joo, en mä vastusta mitään sukupuolta, kansaa tai valtiota, mutta toisaalta tummaihoisen tytön pahoinpitely ihonvärinsä takia ei olisi noussut otsikoihin. (Toisaalta onhan meillä syyllisyyden taakkaa vielä toisesta maailmansodastakin - vaikka imperialismista voisi olla vielä hiukan enemmänkin). Rauha maan päällä ja kurdeillekin oma maa. Vielä jonkin matkaa tasa-arvoon.

tiistai, heinäkuu 13, 2004

Kiitosta vaan Hukka:

1. enter your first name only into google.
2. then click the "image" tab.
3. pick your top 3 favorites and post it in your livejournal.

1. http://deltax13.hp.infoseek.co.jp/DELTAX%20LOGO.jpg
2. http://www.surfspots.com/smallbusiness/logos/deltax.gif
3. http://www.markzonder.com/pic16.jpg

Oli siellä minustakin kuvia, mutta ette te niitä jaksa katsoa. (En siis ole viimeisen kuvan laitavasemmistossa.)

sunnuntai, heinäkuu 11, 2004

Sun-nun-taii. Eilen oli Kopps, joka oli hauska ja lisäksi D&D-elokuva(?!) joka olisi kyllä pelinä toiminut paremmin - juonenkuljetus oli yhtä älytöntä, roolipelaaminen yhtä vaikeaa ja ratkaisumallit perinteisiä. Lopputaistelu neuvoston maagitornissa, jonka ympärillä punaiset ja kultaiset lohikäärmeet tappelivat oli näyttävä. Skenuna parempi kuin elokuvana.

Mietin tuota jalkapallojuttua vielä hiukan pidemmälle. Kuten kaikki globaalit urheilulajit, myös jalkapallo on imperialismin (tässä tapauksessa brittiläisen). Osasyynä oman sympatiaani voi olla se, että amerikkalaiset eivät pärjää siinä. Ei tarvitse katsella niiden tympeää lippua, outoa isänmaallisuutta eikä kuunnella poikkeuksellisen pateettista kansallislaulua. Jenkkien omat urheilulajit amerikkalainen jalkapallo ja baseball eivät ole koskaan saavuttaneet suosiossa brittiläisten imperiumin jäänteiltä löytyviä krikettiä, rugbyä, jääkiekkoa tai ainakaan jalkapalloa. Toisaalta, ovat nuo kaikki muutkin lajit mielestäni suunnilleen yhtä mielenkiinnottomia.

Ainiin, Kreikka voitto. Ateena varmaan poltettiin sinä yönä. Kuten eräs paikallinen fani TV-lähetyksessä asian ilmaisi: "Me emme koskaan voita mitään, nyt olen niin onnellinen".

Tästä tulikin mieleen vuoden trivia: Mikä on maailman huonoin jalkapallon maajoukkue kautta aikojen? Oikea vastaus on Suomi. Se on hävinnyt eniten maaotteluita maailmassa jalkapallossa kautta aikojen. Ei ihme, että tätä faktaa ei kovin usein juhlita suomen jalkapalloliitossa tai lehdistössä. (Lähde oli muuten selostaja, en itse löytänyt tilastoa, vaikka se http://www.fifa.com -sivustolla lieneekin.)

lauantai, heinäkuu 03, 2004

Oho, Tali Ihantalaa oikein juhlittiin ja vieläpä suomalaisten ja venäläisten yhteisvoimin. Ei siinä mitään, sopiihan kuolleita surra, mutta kansallisten myyttien rakentaminen huonolla tsäkällä revanssihengessä on kyllä hiukan liiallista. Erityisesti jos se tapahtuu historiaa vääristelemällä.

Sinänsähän on kyllä aivan totta, että suomlaiset saivat "puolustusvoiton" (jos nyt niin monen kuoleman jälkeen mikään voi olla voitto) pohjoismaiden suurimmasta maataistelusta. Toisin sanoen jouduttiin perääntymään vain jonkin verran eivätkä Neuvostoliiton panssarikolonnat vyöryneet saman tien Helsinkiin asti. Toisaalta ainakaan näkemissäni jutuissa ei juurikaan tuotu ilmi sitä, saksalaisten panssarintorjunta-aseiden tai saksalaisten pommikoneiden mitä keskeisintä osuutta tankkien pysäyttämisessä. Myöskään silkkaa onnea ei pitäisi jättää pois laskuista - Stalinilla alkoi olla kiire Berliiniin liittoutuneiden edetessä Normandiassa. Hyökkäyksen kärki tyrehtyi siinä vaiheessa kun Neuvostoliitto siirsi parhaat joukkonsa Viron rintamalle siellä pulassa olevien tueksi. Suomi ei ollut niin hyvä saalis kuin Hitlerin Saksa.

Juhlisivat sodan mielettömyyttä ja surisivat sen aiheuttamaa kuolemaa pikemminkin kuin keskittyisivät "puolustusvoiton" juhlintaan. Ja sitten vielä ihmetellään miksi valtio ei tue tätäkin avokätisesti. Odottakaa vaan muutama vuosi, eiköhän tarpeeksi monta pölkkypäätä jouda tätäkin rahoittamaan.

perjantai, heinäkuu 02, 2004

Joutsenossa oli mukavaa viettää Juhannusta ja natsien salajuonetkin tuli paljastettua. Ihmisuhria emme suorittaneet, vaikka naapurin setä harjoittikin spontaania kasvojensa polttamista. Tämä oli varmaan sopiva lahja sään jumalille tai kaaosilmiölle, että saimme viettää koko juhannuksen hyvissä tunnelmissa. Mikolla on todistusaineistokin.

Huippusalainen paheeni jalkapallo tulee taas televisiosta. Loppuottelussa ovat vastakkain Retardon Portugali ja filosofien Kreikka. Jotta voisin osoittaa analyyttisuuttani taas kerran, niin lueskelin tässä päivänä muutamana taas ranskankielisiä päivälehtiä. Siellä oli erään sosiologin mielenkiintoinen näkemys jalkapallosta. Hänen mukaansa se on lajina hyvin mielenkiintoinen: se on nimittäin oikeastaan viimeinen kansallisvaltioiden kunnollinen temmellyskenttä lippuineen ja kannattajineen. Tätä vahvistaa erityisesti se, että kukaan pelaaja ei voi koskaan pelata kahden eri maajoukkueen väreissä elämässään. Tämä liittyy toki ajatukseen pyhästä kansallisvaltiosta, mutta luo samalla mielenkiintoisen kilpailuareenan - yhtenä viimeisistä paikoista, joissa on kilpailua, mutta joka ei ole perinteisessä (tai rationaalisessa) mielessä taloudellista. Isompi ja rikkaampi ei välttämättä voitakaan. Samalla areena on TV-katsojien (ja radiokuuntelijoiden) jakama ja ainakin periaatteessa suhteellisen tasavertainen.

Siinä mielessä on se on tietynlainen kumarrus antiikin agonille, peleille ja leikeille, joissa keskeistä ei olekaan (liike)voitto vaan kunniallinen ja sääntöjenmukainen peli. Samalla se myöskin uhkaa nykyajan tehokkuuden vaatimuksia ja rohkaisee irrationaaliseen käytökseen.

Go Kreikka.