Henkilökultti

perjantai, toukokuu 30, 2008

Pari interternetitöntä päivää vanha merkitä:

Euroopan johtavien (joka maasta yksi) Management-koulujen innovaatioseminaarissa Suomen ja kauppiksen edustajana Leidenin yliopistossa muiden eurooppalaisten tulevien huippututkijoiden kanssa. Puitteet ovat hulppeat; koulutustilana käyttämämme linnoitus rakennettiin alunperin 1197 paikallisen kreivin käyttöön ennen kuin kaveri muutti Haagiin. Selleistä oli tehty ryhmätyötiloja paikallisille tohtoriopiskelijoille, nyt meille ? niitä ei kuulemma professorin mukaan saa enää lukkoon ulkopuolelta.

Asumus on paikallisen yliopiston klubi, näköala yli Leidenin ja alapuolella suoraan katu ja kanava. Jotenkin aika hollantilaisen stereotyyppistä. Suurin osa konferenssin annista ei ole ehkä kaikkein mielenkiintoisinta, vaikka sitä osaan toki arvostaa. Ertyisesti verkostoituminen muiden johtavien tutkijoiden kanssa varmaan kannattaa, vaikken ehkä vapareita olympialaisten tietojärjestelmiä tutkimaan saisikaan. Taas on huomattu miten mulla vaan synkkaa parhaiten latinoiden kanssa, Alessandrosta tuli helposti taas hengenheimolainen.

- I have only one question to all of you. What is your dependent variable? You have 30 seconds to think and then present research model for your doctoral dissertation.

Muissa asioissa lähinnä valmistelua seuraaviin työmatkoihin ja jotain oireilua kotimaassa. Pitäisi varmaan säätää joku yläraja sille miten paljon paskaa ulkomaille lähteneen reagoimiskyvyttömän rahastonhoitajan päälle saa kaataa lyhyessä ajassa useammasta yhdistyksestä. No tekemällä näistä selviää ja osaan lienee ihan hyviäkin syitä.

tiistai, toukokuu 27, 2008

Eindhovenissa. Eilen lento Amsterdamiin ja sieltä juna tänne, paikalla joskus iltamyöhällä. Tänään Best-nimisessä paikassa erään suurehkon sairaala-alan järkestelmätöimittajan tehtaan tutkimuskeskuksessa seuraamassa ja tallentamassa innovointia. Huomenna vielä toinen päivä sitä ja sitten Leidenin yliopistoon tohtorikonsortiumin seminaariin.

Luulin, että lähtiessäni Suomesta työt eivät niin seuraisi mukana. Olin väärässä, olen käyttänyt pääosan vapaa-ajasta seuraaviin työmatkoihin valmistautumiseen. No, itseään siitä saa vain syyttää, mutta vähän tylsää se on silti.

Eindhoven on onneksi aika nähty, vaikka olisin Abbemuseumin halunnutkin tsekata. Se ei kuitenkaan käynyt, koska maanantaisin kaikki museot olivat jotenkin oudosti suljettuja. Histel-kylä taas oli liian kaukana, jotta olisin jaksanut sinne. Nuo pari seuraavaa paikkaa ovat vähän eksoottisempia, joten niissä ehtii varmaan enemmän seikkailemaan.

Täällä on satunnaisista kuuroista huolimatta täysin terassikelit, jotka ovat kieltämättä houkuttaneet kovasti erilaisiin löyhiin elämäntapoihin.

sunnuntai, toukokuu 25, 2008

Tästä lähtee, seuraavat 18 päivää reissussa. Maili tavoittanee, jos on jotain keskeistä tai vähemmän.

Onpa mahtavaa lähteä reissuun, vaikka toisaalta kaipaisi myös lomalle Suomeen. No, reissun jälkeen sitten on kesäloma jo todella lähellä.

Eilen kuultua:

- Jugoslavia oli kyllä ainakin yhtä iso virhe kuin se, että aloitin opiskelut TKKlla.

perjantai, toukokuu 23, 2008

Yle julkaisi nämä myöhässä vaali-ilmoitustaan täydentäneet. Tässä on tiettyä kuviota havaittavissa:

15.5.2008
Mäkelä, Outi (kok)

16.5.2008
Virkkunen, Henna (kok)
Vehviläinen, Anu (kesk)
Tiura, Marja (kok)
Kataja, Sampsa (kok)
Orpo, Petteri (kok)
Ravi, Pekka (kok)
Koskinen, Jari (kok)
Häkämies, Jyri (kok)
Larikka, Jari (Kok)
Lipponen, Päivi (sdp)
Kanerva, Ilkka (kok)
Vapaavuori, Jan (kok)
Lehtomäki, Paula (kesk)
Salo, Petri (kok)
Katainen, Jyrki (kok)
Anttila, Sirkka-Liisa (kesk)

19.5.2008
Hoskonen, Hannu (kesk)
Hakola, Juha (kok)
Rantakangas, Antti (kesk)
Manninen, Hannes (kesk)
Arhinmäki, Paavo (vas)
Korkeaoja, Juha (kesk)

20.5.2008
Kääriäinen, Seppo (kesk)

22.5.2008
Kalli, Timo (kesk)

23.5.2008
Kaltiokumpu, Oiva (kesk)

yhteensä 26 (SDP 1, kesk. 10, kok. 14, vas. 1)

keskiviikko, toukokuu 21, 2008

Nyt on kyllä menty sen verran tukka putkella, että korvissa humiseen vieläkin. Jotenkin aikaa on kulunut lähinnä to-do -listojen laatimiseen ja läpikäyntiin, mutta olen tainnut sitten vastaavasti saada kevään rästipinot tyhjennettyä. Vielä kun pari juttua saisi pois näpeistä, niin voisi alkaa odotella hyvin mielin kesälomaa...

Tänään menossa työmatkalle Tallinnaan. Olisipa lomamatka - kolme tuntia matemaattisia esityksiä tänä iltana tuntuu aika kovalta haasteelta tässä vaiheessa. Toisaalta varsaiselle työmaalle pääsee sitten vastaavasti takaisin vasta huomenna illalla, mikä lienee vain hyvä.

Presisten pidosta on myös karttunut kokemusta viime aikoina jotenkin niin paljon, etteivät ne juuri enää edes jännitä. Tiedä sitten onko se hyvä vai paha.

tiistai, toukokuu 20, 2008

Siis anteeksi nyt ranskani, mutta MITÄ HELVETTIÄ? Poliitikot hakevat rahoittajalleen vuorineuvoksen arvonimeä. Mukana muun muassa Lehtomäki, Kanerva ja Niinistö. Siitäkin huolimatta, että kukaan ei ole tiennyt keneltä rahaa on ottanut tai että se ainakaan millään tavalla vaikuttaisi päätöksentekoon.

Miten tämä hallitus voi rehellisesti pysyä pystyssä tämän jälkeen? Pahemmin ryvettyneiden on ihan oikeasti kannettava nyt sitä poliittista vastuuta.

Homma ainakin toivottavasti avaa silmät suomalaisen poliittisen korruption laajuudesta. Onko äänestäjällä oikeasti enää mitään kuluttajansuojaa?

"Ännännää demarit on pahoja ja huijaa taas" ei nyt vaan riitä argumentiksi enää.

perjantai, toukokuu 16, 2008

Merkitsenpä tämän tänne ensi pressanvaalikäyttöä varten. Niinistö: Vapaussota pelasti suomalaisen demokratian.

torstai, toukokuu 15, 2008

Välillä Suomen politiikka on kyllä riemukasta seurattavaa. Juuri kun luulee, että paremmaksi ei voi enää pistää, niin joku (yleensä kepulainen) keksii tavan ylittää kaikki odotukset.

Kalli suostui palauttamaan rahat joilla pääsi eduskuntaa ja kertoi, että ne olivat tulleet yhdistykseltä nimeltään Kehittyvien maakuntien Suomi (sick!). Sen takana on joukko suomalaisia miljonäärejä.

Jos jokin henkilö antaa merkittävän määrän rahaa poliitikolle salaa ja sen jälkeen poliitikko tekee vastapalveluksen, niin kyseessä on korruptio. Korruptio tarkoittaa mm. sitä, että yleisen hyödyn ja äänestäjilleen luvattujen asioiden sijaan poliitikko ajaa omaa ja rahoittajansa hyötyä. Tämä on moraalisesti väärin. Periaate on aika yksinkertainen, eikö?

Kyseinen yhdistys tosin ei tullut varmaan yllätyksenä, nuo kansanedustajan Oikeusministeriölle jättämät rahoitusilmoitukset on netissä, joten tuolta voi itse katsoa. Mm. allekirjoittanut vaahtosi aiheesta reilu vuosi sitten. Nyt sekä Kokoomuksen että Keskustan edustajat ovat "täydentämässä" ilmoituksiaan, vaikka kys. ilmoitukset piti jättää pari kuukautta vaalien jälkeen. Vetoankin ensi kerralla veroilmoitukseni kanssa tähän ennakkotapaukseen, aika hyvä kuluttajansuoja. Lisätään kyseiset lomakkeet täyttäneenä, että mm. allekirjoittaneen keskinkertaisella älykkyydellä ja sisälukutaidolla varustettu ihminen osasi lukea ohjeista, että avustukset on ilmoitettava täysin yksiselitteisesti. Myös oman tukiyhdistyksen saamat rahat piti ohjeiden mukaan ilmoittaa täysin yksiselitteisesti,. Useampi ministeri (Vanhanen, Lehtomäki) ei osannut ohjeita ilmeisesti lukea?

Anteeksi ranskani, mutta PASKAPUHETTA!

Kyseiset ilmoitukset eivät olleet mitenkään erityisen vaikeita täyttää. On täysin varmaa, että edustajat ovat jättäneet tahallaan ilmoittamatta liian noloina pitämänsä tahot mm. uuden sankarini Bad Ideaparkin Sukari (joka puhuu itsestään kolmannessa persoonassa, uskomatonta). Sukari on aivan mahtava tyyppi. mm. kuluvan viikon maanantaina sanoi Vihdin Ideaparkin kaataneelle Vapaavuorelle suorassa TV-lähetyksessä, että "Hänellä" on ministeritason kavereita ja että Ideapark rakennetaan, maksoi mitä maksoi (ei kovin paljon). Nyttemmin Sukari on höpöttänyt muun muassa "Sukari: En tiedä, ketä rahoillani on tuettu"

Kymmenientuhansien avustusta ei huomannut myöskään valehteleva pääministerimme Matti Vanhanen "En tiedä ketkä olivat vaalirahojeni takana". Nämä tyypit vastaavat valtion kassasta, budjetista ja yhteiskuntamme lainsäädännöstä ja toimeenpanosta.

En tiedä kumpi skenaario on pelottavampi: se, että pääministeri taas valehtelee vai että hän ei valehtelisisi? Jos tililleni tupsahtaisi pyytämättä ja yllätyksenä kymmeniätuhansia euroja, niin yrittäisin selvittää mistä ne ovat sinne tulleet. Ministerin palkoilla näin ei ilmeisesti ei ole. Uskoo ken tahtoo. Jos olisin ollut pääministerin tilalla, niin minun kampanjaani ei olisi epäilyttävää rahaa missään tapauksessa hyväksytty - miksi antaa jollekkin toiselle sellainen vipu?

Lisätään kuitenkin, että nämä Matin muistinmenetykset tiedetään. Porvaripuolueet vaikuttavat olevan puolillaan satunnaista ilmoittelua ja yritysrahaa. Ei sinällään että se jotenkin yllättäisi. Ainiin, mikä aika?

tiistai, toukokuu 13, 2008

Suomen suurimman eduskuntaryhmän, Keskustan, Kalli kieltäytyy kertomasta kuka on maksanut hänen vaalikampanjansa jättäen siis noudattamatta yksinkertaista lainsäädäntöä. Pistää epäilemään avointa korruptiota (olisiko aseyhtiö, öljy-yhtiö, tupakkayhtiö, EK vai venäjän mafia, emme tiedä) ja vetää aika tehokkaasti pohjan kaikelta äänestäjän kuluttajansuojalta. Ostettu mies. Kalli varmaan tekee juuri ne lait, joita nimetön lahjoittaja haluaa. Tai ainkin on mahdotonta arvioida tekeekö hän juuri niin.

Lisäksi Kallin mielestä kansanedustajan ei tarvitse noudattaa lakia - erityisesti lakia, jonka tarkoituksena on estää lainsäädännön ostaminen eli korruptio. Onkohan laissa jotain vikaa, jos tällaiset rötösherrat saavat istua eduskunnassa eduskuntaryhmän puheenjohtajana? Kansanedustajien tulisi olla hyvämaineisia. Kalli ilmoittautuu rikolliseksi kaikkea läpinäkyvän hallinnon periaatteita vastaan.

Kuka näitä urpoja tuonne päästää. Ettei jonkin verran käytettäisi väärin äänestäjien luottamusta?

maanantai, toukokuu 12, 2008

Huhu kertoi, että Tuomas Nevanlinna oli vihdoin jättänyt tänään filosofian gradunsa. Mukavaa, että Tuomaskin on nyt vihdoin oikea filosofi. Siinä mulle samalla benchmarkki. Laitokselta pitäisi ehdottomasti laittaa lehdistötiedote STTlle, mutta luulen ettei Tuomas niin arvostaisi sitä liikettä.

Jotenkin olen kasannut vähän kiireisen viikon. Siitä vaan sitten tekemään hommia eteenpäin...

sunnuntai, toukokuu 11, 2008

Olen havainnut, että blogini päivitystahti on hiukan hiljentynyt. Osasyynä lienevät jotenkin kasautuneet kiireet. Tätä tuntuu olevan sentään ilmassa muillakin.

Puolivalmiita analyyseja olisi vähän siitä ja tästä, mutta itsekritiikki on kasvanut sen verran, etten edes tänne kehtaa niitä laittaa. Ehkä silti kuulemme niistä vielä.

Viime viikon yllätys oli se, että innostuin puuhaamaan graduani. Paitsi merkillistä, tämä oli myös yllättävää. Mietin, että pitäistkö sittenkin hoitaa se keissi loppuun. Palataan asiaan syksyllä silti, luulen.

Eilen Amarnassa. Hyvä peli, romantiikkaa on mukava pelata. Romeossa&Juliassa on sitä paitsi aina sitä tiettyä klassisuutta. Tällä kertaa ehkä hyppysellisen tragedian puolelle. Pelin jälkeen Emiliaa moikkaamassa Pasilassa. Mukavaa.

keskiviikko, toukokuu 07, 2008

Keksin mistä outo tunne takaraivossani johtui, yksi tilinpäätös oli jäänyt viimeistelemättä. Jos sen hoitaisi tässä...

Eilen Kiila-klubilla Mike P, Uralin perhosta, Happiness ja niin edelleen. Hannu Salama peruutti ja elokuvien näyttö baarissa varajärjestelmien petettyä ei toistanut kuten olisi pitänyt. Ehkä klubin oppirahat aletaan olla maksettu ja homma vakiinnuttanut itsensä, taas tuli parannusehdotuksia vaikka kuinka. Porukkaa oli reilu kuusikymmentä ja ilmeisesti suurin osa ihan viihtyi.

Ennen klubia Sun tarjosi kaikkea kivaa Open barista ("free as in free beer") ostettuaan MySQLn. Kaisla oli matkalla, joten tulipa 17-vuotiaan synttärisankarin sekä Filosofian uusliberalismitutkijoiden pöydät koluttua.

Viime viikon kysymys: Voiko selvinpäin olla vasemmistolainen?

tiistai, toukokuu 06, 2008

Jotenkin vähän kiiruista edelleen, kun kaikki pitää saada valmiiksi ennen kesää. No, onneksi helppaa, kun muistaa ettei se työ tekemällä lopu.

Huolimatta muuten viime aikaisista negatiivisista työtä koskevista entryistä, viihdyn työssäni. Vähän vain harmittaa, kun yliopistoa tuhotaan täysin turhanpäiväisellä byrokratialla.

Sain positiivista palautetta opiskelijoilta. Viikko pelastui ja hymyilytti puoli iltapäivää. Huomaa, että pienikin mukava teko voi ilostuttaa tosi paljon. Hyvään tuuleen voi olla kyllä myös aurinko.

Jotenkin olisi pari gradua luettavana. Onneksi en ole varsinaisesti yksin sen ajanvietteen kanssa: graduja lukevat tällä hetkellä varmaan kaikissa Suomen yliopistoissa kaikki laitoksilla pyörivät lukutaitoiset ihmiset. Kenenköhän idea tämä tutkinnonuudistus taas oli. Jonkun olisi varmaan pitänyt vastustaa sitä silloin pari vuotta sitten... Mitenköhän muuten Aleksandriassa ovat aina samat ihmiset? Eikö joidenkin näistä pitäisi valmistua ja mennä töihin jossain vaiheessa?

Saa myös näköjään vähän varoa mitä statukseensa laittaa, se kun näyttää olevan varsin yleinen puheenaihe. Tai ainakin varoa seurauksia siitä, jos sattuu laittamaan sinne sanan "sex".

Suomen yliopistojärjestelmä kauppis etunenässä näyttää siirtyvän työajanseurantajärjestelmään, Halliin. Tuntien raportointi kahden viikon välein, liittymät kulunvalvontaan ja tietokoneeseen kirjautumiseen tulossa takuuvarmasti seuraavaksi. Panoptikon perustettu virkamiesvoimin. Täysin turhaa byrokratiaa - ehkä sen avulla voi tosin laskuttaa kätevästi omista tunneistaan sitten rahoittajaa?

Ainiin ja kuka tämän ajoi yliopistoihin? No, kukas muukaan kuin Tekes ja Akatemia (rahoittajat!), jotka ovat asettamassa tämän ehdoksi rahoitukselle. Yliopistot tottelevat, tietenkin, niillehän on nyt annettu "mahdollisuus suurempaan autonomiaan yksityisen rahoituksen muodossa". Nyt kun tuon laatikon kansi on raotettu, niin odotan kauhulla mitä seuraavaksi tulee.

Vanhempi tieteenharjoittaja ilmaisi,"Jaha Opetusministeriö antoi nyt sitten Suomen akateemikoille vihjeen alkaa etsiä uusia työpaikkoja". Pitäisi varmaan ajatella taas positiivisesti jonkun kusiessa muroihin. Ehkä tuosta tulee jotain hyvää: ylitöistä varmaan aletaan nyt maksaa? Sitä odotellessa: aikaisempaan Hallin versioon ei saanut ylityötunteja edes kirjata, eikä se nytkään ole täysin triviaalia. Ei niistä ole paljon puhetta ollut. Kun tietää miten hankalaa joillain paikoilla on saada edes päivärahat työmatkoistaan, niin tuo ei ehkä toteutu ihan lähiaikoina.

Joku väitti tosin, ettei yliopistoilla tehdä oikeita töitä, eikä ainakaan ylitöitä, muukin kuri puuttuu täysin. Tulkaapa joku kerta katsomaan.

Ihmisvarastossa työn tarjonta ylittää reippaasti sen kysynnän, joten perinteinen edunvalvonta ei toimi. Onko edessä vain kisa pohjalle?

sunnuntai, toukokuu 04, 2008

Päivän tilasto: Suomen sosiaalimenot selkeästi EU:n keskitason alapuolella, kevyesti huonoimmat koko pohjoismaissa. Ainoa kategoria, jossa "pärjätään" on sosiaalipalveluiden asiakasmaksut. Että sellainen hyvinvointivaltio. Tai no, törmäähän näihin merkkeihin niin kampuksilta kuin kaduiltakin, jos vain viitsii pitää silmät auki.

Kehitystä saamme kiittää pariakin edellistä hallitusta, nykyinen on vain kärjistänyt trendiä mm. rajuilla korotuksilla kaikkein köyhimpiin osuvia asiakasmaksuja. Samaan aikaan vähennetään veroja niiltä, joilla on muutenkin liikaa (varallisuusvero, perintövero). Katainen lupaa kiihdyttää entisestään veronalennustalkoiden aikataulua. Ei kai edes kokoomuksessa ajatella niiden tulosiirtojen olevan oikeutettuja kaikkein heikommassa asemassa olevalta kaikkein parhaassa asemassa oleville? Minkä ajan pitikään olla ohi?

Jotenkin tuntuu tosi epärehelliseltä kuunnella, kun poliitikot toisensa perään syyttävät edellistä hallitusta. Ei se nappiin mennyt, mutta valta muuttaa asioita on nyt vallassa olevilla. Järki käteen.

lauantai, toukokuu 03, 2008

Wappu meni, se on kyllä edelleen vuoden paras juhla, vaikka tällä kertaa ihan selvinpäin.

Tämä soi nyt eräistä syistä:

Sade ikkunoita piiskaa, kattopellit paukkuu
äiti venaa poikaa, pahimpaan varautuu
Ennen pahispenskat veti viikonloppun kännit
nykyään ryöstetään mummoilt massii, sit tykitetään rännii.
Niinpä äiti miettii, et mikä meni pieleen,
ku rakas pikkupoika syvyyspommei nielee.
Taas sniffaa liimaa, ku ei jaksa lähtee sieneen.
vaik ei ikä riitä viinaan, voihan sitä lappui kiskoo kieleen.
Nuorel iäl nukkuu isoisoisän viereen.
ja äiti edelleen miettii et mikä vittu meni pieleen?
Sä voit hyvinki kelailla, et miten ton nyt ottaa.
puhunks mä täyttä paskaa vai onks mun jutut totta?
Kato hyvinvointivaltiohan on kilpailuyhteiskunta.
tääl se on tulos tai sit ulos käy sun suunta
Moni hyvinki pärjää, enhän mä sitä kiellä.
mut jalkoihin jos jäät, sä useimmiten pysyt siellä.

-Leijona: Viinaa, huumeita ja väkivaltaa